Pumpawraps med dilldressing

Dilldressing

  • 2 dl växtbaserad creme fraishe
  • 2-3 msk dill (torkad eller färsk)
  • 1 msk vegansk majonnäs
  • juice från ½ citron
  • salt
  • peppar

Blanda ihop och smaka av.

Wraps

  • 400 g vatten
  • 1 tsk bakpulver
  • 150 g majsmjöl
  • 50 g rismjöl
  • ½ tsk salt
  • 30 g Holistic psylliumfröskal

Blanda allting till en jämn smet, låt stå i 15 minuter. Dela i 5 st lika stora bitar och kavla ut tunt på majsmjöl. Stek dem i torr stekpanna på hög värme.

Pumpawraps

Skär butternutpumpa i 1 cm tjocka skivor och rosta i ugn på 200 grader i ca 15 minuter med kokosolja, salt, rostad paprika och vitlök.

I wrapen, lägg en bädd av gröna blad samt de grönsaker du önskar. Lägg i önskad mängd rostad pumpa och toppa med dilldressingen.

 

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Lingon – den röda skatten

Lingonen är omtyckta. Både som rårörda till husmanskost och som smaksättare i bakverk och desserter. De är dessutom ett av de nyttigaste bären i våra svenska skogar.

Vi människor har i alla tider använt ämnen från bär och växter för att stärka hälsan. På senare år har importerade bär som till exempel Acai fått en mer framträdande roll i jämförelse med våra svenska skatter och det är synd. För enligt en studie vid Lunds universitet då man jämförde hälsoeffekten av lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär och acaibär gav lingon det bästa hälosresultatet.

 

Stabilare blodsocker
Den vetenskapliga studien som gjordes av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och biomedicinska doktor Lovisa Heyman-Lindén visar bland annat att det röda bäret ger stabilare blodsocker, lägre kolesterolvärde, bromsar viktuppgång, förhindrar fetma och lindrar inflammationer. Fördelarna tros hänga ihop med bärets höga halt av polyfenoler.

 

Motverkar urinvägsinfektioner
Våra förfäder använde lingon mot olika åkommor. Bland annat som febernedsättande medel och till att behandla urinvägsinfektioner. Och det var smart. För lingon innehåller tanniner, som enligt en finsk studie som publicerades i British Medical Journal, är verksamma mot just urinvägsinfektion.

Rik på antioxidanter
Enligt siffror från Livsmedelsverket innehåller lingon bland annat antioxidanten vitamin C samt K och folat. Även kalium, vitamin E, mangan samt fibrer som motverkar att du får i dig för mycket av det onda kolesterolet LDL som är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar.

 

Eftertraktade antioxidanter
En studie (Wang et al 2005) visar att ämnen i lingon dessutom kan hämma uppkomst av vissa cancerformer, och dessutom få vissa cancerceller i cellodling att försvinna genom så kallad programmerad celldöd (apoptos). Tänk att ett rött litet bär i våra skogar besitter sådana talanger.

 

Lång hållbarhet
Lingon innehåller det naturliga konserveringsämnet bensoesyra. Bäret är helt enkelt utrustat med ett naturligt konserverande ämne som gör att du slipper tillsätta extra konserveringsmedel när du kokar sylt, gelé eller saft. Och hållbarheten är lång. Även om du minskar på sockret. Så ett tips; ut och plocka den röda skatten!

Publicerat i Artiklar, Superfood | Etiketter , | 1 kommentar

Lingonswirlsmoothie

  • 1 banan
  • 1,5-2 dl växtbaserad yoghurt
  • 2 msk jordnötssmör
  • ca 1,5 dl frusna lingon
  • 1 tsk vaniljpulver
  • ca 1 msk limejuice
  • färsk mynta efter smak

Mixa yoghurt, banan, jordnötssmör och vaniljpulver. Mosa lingon tillsammans med limejuice och färsk mynta. Lägg lingonmoset i botten på en glasburk och låt en sked stå kvar i. Häll över yoghurten. Dra sedan upp skeden i en cirkulerande rörelse och skapar en snygg effekt.

Publicerat i Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Lingonbröd

  • 4 dl havregryn (glutenfria)
  • 4 dl bovetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • ca 4 dl vatten
  • 2 msk Holistic kokosolja
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 2,5 msk Holistic psylliumfröskal
  • 4 st chiaägg (chiaägg= 1 msk chia + 2 msk vatten)
  • 2 dl lingon (tinade och avrunna)

Börja att göra chiaäggen och låt dem stå i ca 10 minuter. Totalt 4 msk chia med 8 msk vatten.

Blanda all torra ingredienser i en skål, tillsätt sedan vatten, olja, choaägg och rör om ordentligt. Degen blir mycket kladdig. Tryck ner smeten i en brödform. In i ugnen på 175 grader i ca 50 minuter. Känn efter med sticka, om den är torr är brödet klart.

Låt brödet svalna innan du skär upp. Går bra att frysa.

Publicerat i Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Granola med äpple och kokos

  • 2 msk Holistic kokosolja
  • 2 dl havregryn, glutenfria
  • 1 dl cashew (hackade)
  • 1 dl mandlar (hackade)
  • 1 dl rostade kokoschips
  • 2 dl torkade äppelringar (klippta i bitar)
  • en nypa salt
  • kanel efter smak
  • 2 msk lönnsirap

Sätt på ugnen på 150 grader. Blanda allt förutom torkade äppelringar och kokoschips i en bunke tillsammans med kokosolja, salt, lönnsirap och kanel. Sprid ut på en plåt täckt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 20 minuter. När det svalnat, blanda ner äpple och kokoschips.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Äppelkompott

  • 2-3 stora äpplen
  • 1 dl vatten
  • 3-4 msk sötning (vi använde honung)
  • 1 tsk kanel
  • ½ tsk kardemumma
  • 1 tsk vanilj

Skala och skär äpplen i små bitar. Koka upp i en kastrull tillsammans med de andra ingredienserna och låt sjuda i ca 10 minuter. Låt svalna.

Servera som topping på yoghurt eller smoothiebowl vid frukosten eller varför inte med en god vaniljnicecream som efterrätt?

Förvara i glasburk i kylen.

Publicerat i Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Äppelmos

  • 3 äpplen
  • 3 msk vatten
  • 2 msk citronjuice
  • vaniljpulver
  • kanel
  • ingefära

Skala och hacka äpplena och låt dem koka med vatten tills de är helt mosiga. Låt svalna och tillsätt citronjuice. Mixa tills det blir helt slätt, krydda med kanel, ingefära och vanilj efter smak.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter | 1 kommentar

Torkade äppelringar

Sätt ugnen på 80°C. Skala om du vill och kärna ur äpplen. Skär i 2-3 mm tjocka skivor. Sprid ut äppelringarna på en bakpappersklädd plåt. Torka i ugnen 3-5 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut fukt. Du kan sätta något till exempel en stekspade så att inte ugnsluckan stängs helt för att släppa ut fukten.

Tiden varierar beroende på tjocklek, ugn och hur du vill ha dina torkade äppelringar. Du kan även prova att krydda den med kanel och/eller kardemumma innan du torkar dem.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , | 1 kommentar

Vitamin K2 – en hjärtevän

Hjärt- och kärlsjukdomar är den största dödsorsaken i världen. En stor bidragande orsak är förkalkning av kärlväggarna. Mer än 96 % av alla över 70 år har förkalkningar i aorta och hjärtats kranskärl.[1] Här kan vitamin K2 visa sig vara till ovärderlig hjälp. Vitamin K2 kan nämligen förhindra förkalkning och på så sätt skydda hjärta och kärl.

 

Vitamin K2

Idag känner man till 17 olika proteiner som är beroende av vitamin K. De finns i skelettet och i hjärta och kärl. Ett av dessa protein heter Matrix GLA Protein (MGP). Det sitter i våra kärlväggar och förhindrar kalcium från att fastna i kärlväggen. Men för att MGP ska fungera måste vitamin K2 finnas närvarande. Friska kärlväggar sägs innehålla 100 gånger mer vitamin K2 än förkalkade kärlväggar.[2] Den stora 10-åriga Rotterdamstudien,[3] utförd på mer än 4 800 friska män och kvinnor från 55 år och uppåt visade att de som fick i sig minst 32 μg K2 per dag, jämfört med de vars intag var lägre än 21 μg hade:

  • 50 procent mindre kalciuminlagringar i blodkärlen
  • 50 procent lägre risk för dödsfall p g a hjärt- och kärlsjukdom

En annan stor studie visar att för varje steg man ökar intaget av vitamin K2 med 10 μg minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom med 9 %. [4]

 

Vitamin K1 har inte samma effekt

Vitamin K1 och K2 har olika funktioner i kroppen. Vitamin K1 påverkar bland annat blodets koagulationsförmåga, men verkar inte skydda mot förkalkning av blodkärlen.4,[5]

 

Källor till vitamin K2

Naturligt vitamin K2 finns i små mängder i kött, mjölk och äggula. K2 finns i något större mängd i fermenterade livsmedel som vällagrad ost, särskilt Brie och Gouda. Det är inte mjölken i osten som innehåller K2 utan det är bakterierna som fermenterar dessa ostar som producerar K2. Natto, en traditionell japansk maträtt av fermenterade sojabönor, är det livsmedel som innehåller mest vitamin K2, nämligen 23 gånger mer än vällagrad ost.

 

[1]  Lahtinen AM et. al. Prevalence and clinical correlates of familial hypercholesterolemia founder mutations in the general population. Atherosclerosis. 2015;238:64–69. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25437892

[2] Schurgers, LJ: Unpublished data

[3] Geleijnse, J.M et al. Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: The Rotterdam study. Am Soc Nutr Science. May 2004. Nutritional epidemiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15514282

[4] Gast GC A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2009 Sep;19(7):504-10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19179058

[5] Beulens JW High dietary menaquinone intake is associated with reduced coronary calcification. Atherosclerosis. 2009 Apr;203(2):489-93. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18722618

 

 

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Kroppen, Vitaminer | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Glöm inte vitamin C

Nästan alla däggdjur kan tillverka vitamin C. Det finns dock några undantag: marsvin, vissa apor, och människan. Binjurarna är det organ som innehåller mest vitamin C och det är också det organ som frisätter stresshormoner vid stress. Tillsammans med magnesium och vitamin B6 förbrukas vitamin C mycket vid stress, varför alla personer som utsätts för stress behöver extra tillskott av dessa näringsämnen.

 

Hur mycket C-vitamin behöver man?

Normalt behöver en människa cirka 5 gram (5000 mg) C-vitamin per dag. Jämför med myndigheternas RDI på 80 mg. Vid stress eller sjukdom ökar behovet till 15-20 g per dag. Vid kraftig influensa kan behovet öka ännu mer.

Många säger att om man tar mer än RDI så kissar man ut överskottet. Det är bara delvis sant. Studier visar att om man tar mer så kissar man ut mer men man behåller också mer. Tar man 500 mg så kissar man ut cirka 250 mg men behåller cirka 250 mg, vilket är mer än tre gånger så mycket som RDI. Tar man ännu mer så behåller man ännu mer även fast man även kissar ut mer.

Överdoserar man C-vitamin så kan man få lös avföring och få gaser i tarmen, vilket är ett tecken på att man tagit mer än man kan ta upp. Man brukar säga att man ska ta cirka 1 gram under den gräns där man får lös avföring. Så fort man slutar med stora doser C-vitamin så upphör besvären.

 

Vilken form av C-vitamin ska man ta?

Rent kemiskt kallas vitamin C för askorbinsyra och är också det som finns naturligt i livsmedel. Bioflavonoider, som är en typ av antioxidanter, förbättrar upptaget och förstärker effekten av vitamin C.

Om man vill ta större doser vitamin C är det bättre att ta rent C-vitaminpulver. Eftersom askorbinsyra är surt får vissa personer reaktioner som sveda i magsäcken vid stora doser. Då är det bättre att använda sig av ett buffrat vitamin C som kallas för askorbat. Det har ett högre pH-värde och irriterar inte magsäcken. Vi rekommenderar magnesiumaskrobat eftersom man då även får i sig mineralet magnesium som de flesta har brist på särskilt de som har mycket stress. Magnesiumaskorbat är också en mycket lättupptaglig form av magnesium.

 

Naturliga källor till vitamin C

Bra naturliga källor till vitamin C är: nypon, persilja, chili, röd paprika, grönkål, brysselkål, broccoli, blomkål, kiwi, papaya och jordgubbar. Notera att apelsiner inte finns med på listan eftersom de innehåller relativt låga mängder vitamin C.

Tänk på att vitamin C är känslig för upphettning och värme. Ät gärna frukt och grönt rått för att få i dig det viktiga vitaminet.

Vitamin C är en klassiker som, med dagens stressade samhälle, är lika viktig då som nu. Fyll på med frukt och grönt och tillskott vid behov för att boosta kroppen på bästa sätt.

 

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Kroppen, Vitaminer | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar