Blå järnjätte smoothie

till 2 glas

Mixa allt till en slät konsistens. Toppa med bipollen, drick direkt!

 

Publicerat i Raw Food, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Grön skön smoothiebowl

2 portioner

Mixa, fyll på med vätska för att få lagom konsistens. Häll upp i en skål. Toppa med valfria tillbehör till exempel: pumpafrön, hampafrön, färska bär eller kokos. Ät direkt!

Publicerat i Detox, Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Detox med kraft från naturen

En detoxkur är som en minisemester för din kropp som ger dig mer energi. UltraDetox är en blandning av 35 örter från naturen som stödjer kroppens utrensningssystem på olika sätt.

 

Vad är detox?

På engelska betyder detox avgiftning. På svenska har ordet fått betydelsen utrensning. En detoxkur syftar till att rensa ut slaggprodukter som vi samlar på oss då vi stressar, äter mediciner och processad mat eller utsätts för föroreningar av olika slag. Många av de slaggprodukter som finns i kroppen bildas i tarmen. Under en detoxkur ger du kroppen en chans att återhämta sig, vila från belastning och rensa ut slaggprodukter.

 

När ska jag göra detox?

Signaler som säger att det kan vara dags för en detox är att du har stela och knäppande leder när du stiger upp på morgonen, att du känner dig trött och hängig och ”uppblåst” i magen eller att du har dålig hy.

 

Bra mat under detox

 • Drick 2 liter vatten per dag, gärna med Holistic mineraldroppar. Grönt te och Holistic Chaga innehåller mycket antioxidanter.
 • Ekologiska grönsaker. Ät mycket gröna bladgrönsaker, rödbeta och kronärtskockor. Lägg gärna till råkost (rawfood) och superfoods. Idag finns det ett överflöd av nya, spännande livsmedel och goda recept. Färsk fruktgår bra om du inte har ett överskott av jästsvampen candida, diabetes eller metabolt syndrom. Alla typer av bär går bra att äta, gärna blåbär, lingon och gojibär.
 • Ät mycket nötter, frön och kärnor(melonfrön, solrosfrön, hampafrön, pumpafrön med flera).
 • Nyttiga fetter. Kallpressad linfröolja, jungfrulig olivolja, avokado och kokosolja.
 • Olika typer av kryddor och örterär bra detoxmat, t.ex. bovete, vitlök, ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, kummin, cayennepeppar, basilika, salvia, timjan, lakritsrot, aloe vera.
 • Fibertillskott, t.ex. psylliumfröskal och hela linfrön som legat i blöt över natten.
 • Algersom chlorella, spirulina, kelp och wakame.
 • Vetegräs och korngräs. Vetegräs förbättrar matsmältningen och näringsupptaget. Det ökar kroppens naturliga avgiftning. Korngräs är – liksom vetegräs – basbildande.

 

Mat att undvika under detox

 • All raffinerad mat. Det inkluderar alla hel- och halvfabrikat.
 • Alla snabba kolhydraterfrån bröd, pasta, socker, choklad (rå kakao går bra), saft, läsk, glass, godis, frukostflingor.
 • Förbered din detoxkur med att dra ner på kaffet ett par dagar i förväg eftersom man kan få huvudvärk och abstinensbesvär om man slutar med kaffe för snabbt. Drick örtte och grönt te istället.
 • Alkohol och tobak. Observera att även vin och öl räknas som alkohol och bör undvikas.
 • Ät inte mat uppvärmd i mikron. Det bör du undvika även när du inte detoxar.
 • Ta bort alla mejeriprodukter!
 • Undvik livsmedel som innehåller glutendet vill säga vete, korn och råg (OBS! vetegräs och korngräs innehåller inte gluten.)
 • Ät mindre mängd protein. Undvik framför allt rött kött. Vildfångad fisk går bra.

 

Motion och vila

Motionera lätt. Promenader och mjuk yoga är bra exempel. När du motionerar smörjer du leder och muskler och rensar ut slaggprodukter. Att svettas, t.ex. att basta, är också en naturlig och effektiv detox. Torrborstning är också bra för att få igång blodcirkulationen och hjälpa kroppens lymfsystem. Sist men inte minst: vila och slappna av så mycket du kan. När vi vilar och sover ger vi kroppen en chans att återhämta och reparera sig själv.

 

Efter detox

Försök att behålla dina nya, goda matvanor även fast du avslutar din detox. Om du vill återinföra mat som du saknat så gör det försiktigt och etappvis så du inte stressar ditt system. Var uppmärksam på din kropp och dina tankar innan, under detoxkuren och efter och känn in skillnaden. När man mår bra är det allt för lätt att glömma hur man mådde innan.

Lycka till!

Publicerat i Artiklar, Detox, Inspiration, Kosttillskott, Kroppen, Örter, Superfood, Tips | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Fräsch Vetegrässmoothie

Till 2 stora glas

 • 2 st frysta bananer
 • 3 dl fryst mango
 • 65 gram bladspenat
 • 2,5 dl kallt vatten eller växtbaserad mjölk
 • 1 tsk Holistic Vetegräspulver
Publicerat i Detox, Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Kom ihåg lymfsystemet

Det kallas ”det bortglömda systemet”. Men låt oss påminna dig om dess funktion och hur fantastisk din lymfa är.

Lymfsystemet löper genom nästan hela vår kropp och består av ett slutet system av lymfatiska organ som halsmandlarna, mjälten, thymus och ett stort antal lymfnoder (mellan 500 – 1 000 stycken) samt lymfkärl och lymfvätskan. I lymfkärlen transporteras en trögflytande vätska som kallas lymfvätska eller lymfa, den samlar upp slaggprodukter och andra otrevliga ämnen som vi behöver bli av med. På flera ställen i kroppen finns lymfstationer dit lymfvätskan hela tiden strävar efter att hamna. Bakom nyckelbenen i halsgropen finns klaffar, eller man kan kalla dem för portar, in i lymfsystemet.

 

Lymfsystemets funktioner

 • Lymfsystemet bekämpar infektioner och är livsviktigt för immunsystemet.
 • Lymfkörtlarna bildar vita blodkroppar och antikroppar som försvar mot bakterier, virus och mikroorganismer.
 • Lymfsystemet transporterar näring till kroppens celler.
 • Lymfsystemet transporterar bort överskottsvätska från vävnader (svullnad).
 • Lymfsystemet transporterar bort och avlägsnar döda celler.

Det finns många faktorer som kan påverka ditt lymfsystem och dess cirkulation. Det som bland annat skiljer lymfsystemet från blodomloppet är att det inte använder hjärtat för att pumpa runt vätskan. Lymfan behöver hjälp av dig genom rörelse, massage och djupandning för att cirkulera. Lymfvätskan dräneras sedan genom att du kissar eller svettas.

Varje dag bildas två till fyra liter vätska, därför är det inte svårt att föreställa sig att det kan bli problem i kroppen om det inte fungerar som det ska. Man kan märka av symtom som svullnad, värk, stelhet och en hel del annat.

 

Vad kan man göra?

Om du misstänker att ditt lymfsystem inte fungerar optimalt så finns det en hel del man kan göra. Du kan gå till en professionell lymfmassör, torrborsta kroppen, massera dig själv, djupandas, ligga med benen högt om nätterna och använda stödstrumpor.

När det kommer till kosten finns det några saker som lymfsystemet föredrar: en basisk  kost med mycket gröna grönsaker, mindre snabba kolhydrater och att du dricker vatten varje dag (minst 1-2 liter) så att lymfvätskan blir mer lättflytande.

Motion är bra framförallt lågintensiv motion som promenader och yoga. Rebounding (att hoppa studsmatta) anses vara extra bra för lymfsystemets cirkulation. Studsandet gör att lymfnoderna öppnas och stängs och att det ökar cirkulationen av lymfvätska markant. Kan vara värt att prova, om inte annat för att det är väldigt kul att hoppa studsmatta.

 

Andas igång ditt lymfsystem

Även om lymfsystemet inte har ett hjärta som pumpar runt lymfvätskan så finns det funktioner i din kropp som hjälper vätskan att cirkulera, en av dem är muskelrörelser. Den andra är dina andetag och diafragmans rörelse. För att få effekt av sin andning behöver du djupandas, hela vägen ner i magen så att magen får komma ut och slappna av, lämna plats åt lungorna och diafragman. När du sedan andas ut, låt magen sjunka ihop först, de nedre revbenen och till sist låter du bröstkorgen sänkas. Din diafragma hjälper då till att cirkulera lymfvätskan. Det finns flera andningsövningar som är fantastiska för dig och ditt lymfsystem. Du hittar många av dem i yogans värld, då kallas det Pranayam (konsten att kontrollera sitt andetag).

Det finns mycket du kan göra för att ta hand om den fantastiska kropp du har. Ge din kropp gåvan av rent vatten, en balanserad kost, motion och vila med djupa långa andetag så har du en bra bas att stå på och ditt lymfsystem kommer att tacka dig!

 

Publicerat i Artiklar, Detox, Inspiration, Kroppen, Tips | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Superhjälten Chlorella

En liten grön prick som är redo att frälsa världen och universum. Här är superhjälten chlorella.

Om chlorella vore en människa skulle det vara en blyg och ödmjuk person som råkar vara president, rockstjärna, astronaut och läkare på samma gång. Nu är inte chlorella en människa utan en liten grön alg, men om du äter den så kanske du blir en rockstjärna som är president i rymden och utför mirakel på sjuka människor. Åtminstone känns det så.

Hela världens lilla hjälte.

Chlorella är en av naturens mest näringsrika växter. Den innehåller allt och lite till. Ska man bara äta en enda sak för resten av livet (vilket vi inte rekommenderar) så är chlorella en av de hetaste kandidaterna.

Det är en av anledningarna till att NASA intresserar sig för denna lilla alg och testar den i sina rymdprojekt. Ryska kosmonauter har till och med provat att odla chlorella i tyngdlöshet. Bara en sån sak.

På jorden odlas chlorella i dammar med frisk sötvatten, främst i Japan som är världens största exportör av chlorella. Och vad är det då som är så fantastiskt med chlorella?

 

Vad kan chlorella göra för dig?

Chlorella är en sötvattensalg som består av cirka 60 procent högvärdigt protein. Den innehåller alla aminosyror, alla vitaminer och är en bra källa till omega-3.

Hängde du med där? Ibland läser man en text utan att greppa storheten det man läst. Alltså. Chlorella innehåller ALLA vitaminer, ALLA mineraler, ALLA aminosyror och är en bra källa till omega-3!

Redan det gör att vår multibegåvade vän förtjänar en marmorstaty, kanske sittande på en stegrande häst med armen utsträckt i en heroisk segergest. Och det är bara början.

Chlorella innehåller klorofyll, som syresätter ditt blod och dina celler. Chlorella binder tungmetaller vilket gör till den en bra detoxprodukt. Chlorella hjälper till att avgifta alla typer av tungmetaller exempelvis bly, kvicksilver, kadmium. <1, 2,3>

Chlorella är bra för immunsystemet och ökar produktionen av IgA-antikroppar på slemhinnorna.<4> Chlorella ökar aktiviteten hos NK-cellerna (natural killer cells). <5> Chlorella har en antiallergisk effekt genom att stimulera Th1-svaret och därmed motverka frisättning av histamin. <6>

Chlorella är bra för den som vill gå ner i vikt eftersom den ökar cirkulation, reglerar hormoner, höjer energinivån och främjar kroppens metabolism. Den hjälper dessutom till att sänka kolesterol och blodsockernivåerna. <7 8 9>

Och som om det inte skulle räcka kan chlorella få dig att se yngre ut eftersom den minskar den oxidativa stressen. <10>

 

Läs mer, lär mer, ät mer.

Det var några exempel på chlorella storhet, denna mikroskopiska lilla alg. Man skulle kunna skriva en hel bok om chlorella och allt den är bra för. Folk HAR skrivit böcker om chlorella och allt den är bra för. Till exempel ”Chlorella – funktionell föda” av Stig Arne Levin eller ”What Should You Know about Superfood Chlorella?” av Jennifer Hooper.

Men än så länge har ingen gjort en ryttarstaty med chlorella, kanske för att den är så liten, att allt man skulle se är en galen häst.

 

Så använder du chlorella

Chlorella går att köpa som tabletter eller pulver. Smaken för tankarna till gräs eller hö. Eftersom chlorella är ett effektivt ”reningsverk” är det viktigt att börja lite försiktigt. En bra start kan vara ca en fjärdedel av den mängd som anges på etiketten. Trappa sedan upp successivt.

 

Chlorella vid graviditet och amning

Vid graviditet och amning vill man aldrig dra igång mammans reningsverk för fullt eftersom tungmetaller och annat lätt går över till barnet. Om man under längre tid intagit Chlorella innan man blir gravid kan man fortsätta med samma mängd som tidigare, men inte mer än vad etiketten anger. I annat fall bör gravida och ammande inte komma upp i mer än halva dosen som anges på etiketten.

Referenser

 1. Queiroz ML, et. al. Chlorella Food Chem Toxicol. 2011 Nov;49(11):2934-41.
 2. Uchikawa T, J Toxicol Sci. 2011 Oct;36(5):675-80.
 3. Shim JY1 J Med Food. 2008 Sep;11(3):479-85
 4. Otsuki T et. al. Nutr J. 2011 Sep 9;10:91.
 5. Kwak JH, et. al. Nutr J. 2012 Jul 31;11:53
 6. Bae MJ, et. al. Sci Food Agric. 2013 Feb 20.
 7. https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2006.0180
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800884
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24331771
 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23865357
Publicerat i Artiklar, Detox, Inspiration, Kosttillskott, Superfood, Tips, Vegan | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Tillbaka på jobbet efter semestern? Du är inte ensam.

Vid den här tiden på året brukar det dyka upp artiklar om hur du ska slippa din semesterångest då de lediga soldagarna krympt till usla veckoslut, och livet känns som en enda stor pausknapp till nästa sommar.

Bland de goda råd som anges märks:

 1. 1.

  Mjukstarta, acceptera att du har ett lite lägre tempo. Boka inte in en massa möten den här veckan. Chef.se.

 2. 2.

  Ta tillbaka gamla vanor och uppskatta dina kollegor. Metro.

 3. 3.

  Gilla läget. Ta korta pauser och planera in nästa semester. Expressen.

 4. 4.

  Prioritera, prioritera, prioritera och fortsätt att njuta. Doktorn.com.

 5. 5.

  Börja inte med alla livsstilsförändringar på en gång. Kollega.

Och framför allt det sista rådet här, från tidningen Kollega, pekar på en viktig skillnad mellan oss holisticaner (som lever, andas och skiter hälsa) och resten av urbefolkningen. Kollega skriver:

”Semester innebär ofta sena kvällar, god (och ofta lite för mycket) mat, stillasittande och kanske ett och annat glas vin.”

Där någonstans tappar vi holisticaner fotfästet och inser att vi inte är som de andra dödliga (de som faktiskt är dödliga på riktigt).

Sommaren är ju den tiden på året då man faktiskt dammar av sina böcker i raw food och sin nice cream med nässla som får omgivningen att säga ”Mmmm… tänk att det kan vara så gott, borde prova själv någon gång” med en frånvarande min som avslöjar att de drömmer om en Magnum Temptation från det brittisk-nederländska Unilever.

Sommaren är den tiden på året då man har tid att blötlägga nötter (maximera näringsupptaget), grodda broccoli (supertrendigt), göra fruktremmar i torkugn (misslyckas alltid) och göra egen kombucha (som ingen vågar dricka).

Sommaren är den tiden på året då man faktiskt hinner göra yoga två timmar varje morgon. Med eller utan barn. Och solhälsningen blir faktiskt en solhälsning. På riktigt.

Sommaren är den tiden på året då man kan gå barfota i gräset minst tjugo minuter för att jorda sig. Då man faktiskt hinner med torrborstning, lymfmassage och änglavingar lika självklart som man borstar tänderna.

Sommaren är den tiden på året då drömmen om att sitta på en klippa och meditera faktiskt blir verklighet. En eller två gånger.

Sedan kommer första arbetsdagen rusande mot dig, lika obeveklig och dum som en instängd spyfluga. Fönstret står vidöppet mot sommar, sol och frihet – men du krockar mot rutan med en trött duns.

Du vänder tillbaka, förvirrad – varför är det väggar överallt? Där, en öppen balkongdörr. Du kastar dig emot den, men slår i rutan och faller till marken. Du ligger där med dina änglavingar och mjuka yogaben, sprattlande, och ser himlen skimra som en hägring bakom tårarna. Och du säger: Nästa sommar, nästa…

Nästa dag betyder ”att stiga upp tidigt” något helt annat än att göra solhälsning mot solen. Det är att ta på sig skavande skor, långbyxor (långbyxor!) och skjortan som har krympt. Du drar ner solglasögonen, kapslar in dig i hörlurar, smiter ut i ett Sverige lika tyst, lika förlamat, lika molande meningslöst som en bakfylla efter två glas vin (antioxidanter, minsann).

Du sätter dig i bilen/bussen/tåget med en känsla av overklighet. Är det verkligen min arm som gör detta mot mig? Mekaniska rörelser som enbart med hjälp av muskelminnet vrider om startnyckeln och backar ut bilen/ swajpar busskortet mot läsaren/greppar cykelns styre…

Inte för att åka till en strand eller tantrafestival… inte för att ta dig till en en god vän som lovar blåbärspaj som är god utan socker, gluten och laktos…

Nej.
Du ska åka till jobbet.
Till jobbet.

En plats som du normalt trivs ganska bra på (särkilt runt kaffemaskinen).
Kollegorna är schysta (i lagom doser).
Lönen är hyfsad (du har i alla fall en lön).

Och visst är det rätt trevligt när folk säger: Hej, gumman/gubben, vad brun du är? Har du gått ner i vikt?

Eller: Var semestern bra? Och du svarar: Helt okej, jag kan tänka mig en till. Och kollegan svarar: Jag klarar mig med två semestrar om året: på sex månader vardera. Och du skrattar. Det var trots allt ett år sedan du hörde det sist.

Det är nu du tänker på den där boken som ledningen tvingade alla att läsa för tio år sedan, From good to great av Jim Collins. Och att det enda du minns av den är historien om de amerikanska krigsfångarna som tillbringade år i fångenskap i Vietnam, att de som överlevde, de som stod ut, de som faktiskt kom hem till slut och återförenades med sina familjer. Det var pessimisterna.

Optimisterna trodde på löftet att de skulle komma ut vid jul. Men julen kom och julen gick, och ingen blev fri. Då trodde de på löftet att de skulle komma ut vid påsk. Men påsk kom och påsk gick, men ingen blev fri. Sedan blev det Thanksgiving jul igen. Och inget hände.

Jim Stockdale som satt fängslad i elva år sa att det var pessimisterna som överlevde, de som inte förväntade sig något, inte hoppades på något, inte trodde något. Optimisterna dog av brustet hjärta. (The Stockdale Paradox)

Du tänker att det finns de som har det värre och att man i värsta fall kan spara kombuchan i kylskåp om man inte orkar mata den med socker och te och skörda en gång i veckan och värma glasburken i ugnen för att inte få mögel och att ingen av dina vänner orkar dricka den ändå.

Du tänker att det finns de som inte har ett jobb att återvända till, som därför aldrig ens får semester eftersom stressen över att vara arbetslös är konstant över året, oavsett årstid och väder.

Kanske snuddar din tanke vid alla dessa som driver eget, som inte tagit ut semester på elva år, som inte tror på jullov och påskfirande. Som inte har råd at vara sjuka ens en gång. Och du tänker på ungdomarna som kanske aldrig får ett fast jobb, för i framtiden ska vi alla vara självförsörjande mångsysslare med stora nätverk och sociala skills över medel.

Och så återgår allt till det normala. För semester är inte normalt. Och då fikar du dig genom dagen och när du kommer hem är vattnet fortfarande varmt och du ligger på din filt och ser upp mot himlen och tänker: Nästa sommar, nästa…


Författare: Christer Barregren

Publicerat i Artiklar | Etiketter | Lämna en kommentar

Rosa kokosdröm

 • 2 glas
 • 1 flaska rödbetsjuice
 • 400 ml kokosmjölk
 • 2 cm färsk ingefära
 • Juice från 1 citron
 • 6 dadlar

Mixa samtliga ingredienser till en len och krämig smoothie.

Publicerat i Recept | Etiketter , | Lämna en kommentar

Därför ska du alltid ha kokosolja hemma

Kokosolja har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, i takt med att modern forskning bekräftat dess hälsoegenskaper. Det är ”fett bra” till mycket och kan användas till allt från matlagning till hårinpackning. Här är några tips på varför kokosolja är ett måste i varje hem.

Kokosolja är ett mättat fett. Men till skillnad från annat mättat fett, som har långa fettsyror, består kokosoljan av medellånga och korta fettsyror som är gynnsamma för kroppen. Kritiker av kokosolja missar ofta denna viktiga skillnad mellan kokosolja och annat mättat fett. Kokosolja används som energi i kroppens celler precis som kolhydrater. Kokosoljans fettsyror absorberas direkt i tarmen via portvenen till levern och sedan ut i blodet. På så sätt blir kokosoljans upptag mycket snabbare än andra fetter.

Kokosolja tål värme bättre än andra fetter, vilket gör det till det bästa alternativet vid stekning. Det är helt fritt från transfetter och kan inte ens bilda transfetter vid upphettning. Vid stekning med kokosoljan slipper du dessutom stekos.

Traditionellt har kokosolja använts för att befrämja och bibehålla en frisk, mjuk och hälsosam hud. Kallpressad kokosolja fungerar perfekt som massageolja, då oljan sugs upp av bindvävens cellstruktur. Kokosolja kan också användas som hårinpackning eller som ingrediens i schampo och balsam. Den gör håret fint och mjukt, motverkar mjäll och skyddar hårbotten.

Det här kan du använda din kokosolja till:

 • Som ersättning för smör vid matlagning.
 • Som ”grädde” och smakhöjare i smoothies.
 • I te eller kaffe.
 • Som en ingrediens i deo (hitta recept här) eller body scrub
 • Som massageolja.
 • Som kroppsolja.
 • Som sminkborttagning.
 • Som hårinpackning vid torrt hår och torr hårbotten.

Testa oil pulling med kokosolja

Ta 1 tesked kokosolja (eller sesamolja) och gurgla runt i munnen 10–20 minuter. Spotta ut i hushållssoporna så att det inte blir stopp i vasken. Skölj munnen varmt vatten och borsta tänderna som vanligt.

Studier visar på minskning av bakterier med 10–33 procent och en drastisk minskning av känslighet för karies.

Källa: Dr Edward F. Grupp III, DC, ND, DACBN, DABFM

Publicerat i Artiklar, Kroppen, Superfood | Etiketter | 3 kommentarer

E vitamin som anti age-serum

Visste du att man kan använda vitamin E direkt på huden som ett serum? Läs mer om vitamin E och dess effekt på din hud i den här artikeln.

Gör såhär:

 • Öppnad kapseln genom att ta hål på den med en nål eller klippa försiktigt.
 • Ta ett par droppar på fingret dutta sparsamt in vitamin E på den hårda delen runt ögat eller någon annan del i ansiktet som behöver en extra boost.
 • Smörj sedan med din vanliga ögonkräm.

Tips! Du kan även använda Q10 på samma sätt.

Publicerat i Artiklar, Kroppen, Kroppsvård, Recept | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar