Coco chiabowl

Mixa alla ingredienser tills det är slätt. Servera med färska bär och kokoschips.

Publicerat i Raw Food, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Magnesiumupptag via huden? Självklart!

Bad i magnesiumrikt saltvatten är en av de äldsta behandlingsmetoderna vid hudproblem. Men frågan är om magnesium kan absorberas av huden och nå ut till resten av kroppen? Svaret är ja!

Magnesium genom huden

Uppfattningen har länge varit att magnesium inte kan absorberas genom huden. En av anledningarna är att översta lagret av huden som kallas hornhuden (stratum corneum) är negativt laddad. Det har därför antagits att magnesiumjonen som är positivt laddad inte kan passera. Detta har varit lite förvirrande eftersom både erfarenheter och studier pekat på att magnesiumrikt saltvatten som appliceras direkt på huden har haft en systemisk effekt dvs. en effekt på hela kroppen.[1] En studie från 2016 bekräftar nu att magnesium kan absorberas av huden och att det framförallt sker via hårsäckarna. Man mätte upptaget efter 5, 15 och 60 minuter. Mängden absorberat magnesium var som högst efter 60 minuter. När man pluggade igen hårsäckarna blev upptaget av magnesium betydligt lägre. [2]

Magnesium för hudproblem

Att bada i magnesiumrikt saltvatten är som sagt en väldigt gammal behandlingsmetod för olika typer av hudproblem. Modern forskning bekräftar att det fungerar. I en studie på eksem fick deltagarna bada i saltvatten från Döda havet 15 minuter per dag. De var sina egna kontroller genom att de badade den ena armen i saltvatten och den andra armen i vanligt vatten. Huden analyserades en gång i veckan under sex veckor. Man fann att bad i saltvattnet gav signifikanta förbättringar i hudens barriärfunktion och fuktighet. Det gav också minskad rodnad, hårdhet och strävhet vilket tyder på minskad inflammation i huden. Forskarna antar att effekten kommer ifrån det rika innehåller av magnesium i saltet eftersom magnesiumsalt är välkänt för att binda vatten, påverka nybildningen av hudens celler och förbättra hudens barriärfunktion.[3]

[1] Chandrasekaran et. al Effects of magnesium deficiency–more than skin deep Exp Biol Med (Maywood). 2014 Oct;239(10):1280-91.

[2] Chandrasekaran et. al. Permeation of topically applied Magnesium ions through human skin is facilitated by hair follicles. Magnesium Research. 2016;29(2):35-42. http://www.jle.com/download/mrh-307878-permeation_of_topically_applied_magnesium_ions_through_human_skin_is_facilitated_by_hair_follicles–WOtos38AAQEAAAmSLW0AAAAB-a.pdf

[3] Proksch E et al Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. Int J Dermatol. 2005 Feb;44(2):151-7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218

Publicerat i Artiklar, Kroppen, Mineraler | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Ananas- och mandelsmoothie

 

 

 

Mixa först mandlarna och vätskan tills det blir slätt. Tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa tills det blir slätt.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Massor om Magnesium – ett livsviktigt mineral

Magnesium är ett mineral som väcker intresse hos många. Du har säkert läst en hel del redan men vi vill gärna bygga på din kunskap om detta viktiga mineral. Magnesium är inblandad i många processer på olika platser i kroppen; i skelettet, hjärnan och ända in i minsta cell. Magnesium är ett av de mineral som förbrukas först när vi stressar och krävs i tillräcklig mängd för att vi ska kunna återhämta oss helt, både psykiskt och fysiskt. Magnesium finns i kakao, vetekli, vetegroddar, linfrö, nötter, mandel och gröna bladgrönsaker.

Visste du att det finns en vetenskaplig tidskrift som bara skriver om magnesium? Det finns och heter Magnesium Research, i numret för September 2016 sammanfattas ett stort symposium om magnesium där forskare från hela världen deltog. Här kommer några axplock från detta symposium.[1]

Blodet ger ingen rättvis bild av din magnesiumstatus. Magnesiumhalten i blodet (plasma och serum) ger ingen rättvis bild av magnesiumstatusen i kroppen. Den förändras som regel mycket lite vid intag av magnesium eller vid brist på magnesium. Magnesiumbrist kan alltså förekomma även då halterna i ett vanligt blodprov ser bra ut.

Inflammation: Man kan se att låga nivåer av magnesium bidrar till inflammation i kroppen.

Hjärta och kärl: Magnesium är viktigt för hjärta och kärl och påverkar balansen i deras förmåga att kontrahera och relaxera. Lågt intag av magnesium kan kopplas till ökad risk för hjärt- kärlsjukdom. Individer med högt intag av magnesium hade 34 procent minskad dödlighet.  Magnesium minskar också risken för stroke.

Blodsockerproblem: Låga nivåer av magnesium kan kopplas till metabolt syndrom och diabetes typ 2. Tillskott av magnesium kan ge bättre fasteglukos hos individer med metabolt syndrom.

Starka ben: Magnesium har stor betydelse för att bygga upp ett starkt skelett och motverka benskörhet. Bland annat genom att stimulera bildning av benbildande celler (osteoblaster) och motverka celler som bryter ner benet (osteoklaster).

[1] Andrea Rosanoff, Federica I Wolf. A guided tour of presentations at the XIV International Magnesium Symposium. Magnesium Research. 2016;29(3):55-59. doi:10.1684/mrh.2016.0405 http://www.jle.com/en/revues/mrh/e-docs/a_guided_tour_of_presentations_at_the_xiv_international_magnesium_symposium_308376/article.phtml?tab=texte

 

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Mineraler | Etiketter , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Chia- ett kraftfullt frö

Visste du att chia betyder styrka? I norra Mexico finns den uppmärksammade stammen ”Tarahumara”, som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chiafrön basföda. 2012 släpptes boken Born to run, och efter bokens succé fick det lilla fröet stor uppmärksamhet av både hälsoentusiaster och framförallt löpare.

Chiafrön är fantastiska på flera sätt, de är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. 34 gram per 100 gram är vattenlösliga fibrer som gynnar tarmfunktionen och hjälper till att hålla blodsockret på en jämn nivå. Vid blötläggning bildas en fiberrik gelé som går utmärkt att äta och är en bra bas i chiapuddingar, som du kan toppa med olika tillbehör.

De innehåller dessutom en hel del mineralämnen såsom magnesium och kalcium. Chia innehåller även 21 gram protein per 100 gram, med hela 18 av de 20 olika aminosyrorna, vilket gör den till en riktigt bra källa till vegetabiliskt protein. För att kroppen ska kunna tillgodogöra sig alla näringsämnena i chia behöver de tuggas väl och/eller krossas i mixer eller mortel.

Trots att chiafrön har odlats och ätits i Sydamerika i tusentals år började vi i EU importera fröna för bara ett par år sedan.

Använd chia när du bakar bröd eller bars, eller i en sportdryck innan, under eller efter träningen. Chiafrön kan användas i allt från gröt och bröd, till sallader och smoothies. Orka mera du också genom att hitta kraften i chia.

Publicerat i Artiklar, Raw Food, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Raw pasta med nässelpesto, 2 personer

Recept för 2 pers

Pasta

 • 1 squash

Använd en grönsakssvarv eller en potatisskalare för att göra spaghettis. Låt stå i ett durkslag för att droppa av.

Nässelpesto

 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 1 msk raw äppelcidervinäger
 • 2 dl blötlagda cashewnötter
 • 2 tsk Holistic Nässelpulver
 • 1 krm chiliflakes
 • 1 dl olivolja
 • ½ dl solrosolja
 • Örtsalt efter behov
 • Citron
 • En kruka färsk basilika

Mixa allt i en mixer till önskad konsistens. Smaka av och krydda om det behövs.

Servering

 • 2 dl körsbärstomater i halvor.
 • B-jäst flingor (smaken påminner om parmesan)

Häll upp spagettin i en skål och blanda med pesto. Lägg upp på tallriken och strö över tomathalvor och b-jäst efter smak.

Publicerat i Raw Food, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Raw hallonparfait med kanderade mandlar

 

4 pers

Parfait

 • 3 burkar kall kokosmjölk. Använd bara ”Kokoskrämen” men spara lite av kokosvattnet.
 • 3 msk smält kakaosmör (smält i max temperatur 42 grader)
 • 1 msk lönnsirap eller valfri sötning
 • 1 msk Holistic solroslecitin
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 pyttenypa salt
 • 1 liten skvätt citronsaft
 • 200 gr frysta upptinade hallon

Smält kakaosmöret. Mixa alla ingredienser utan hallonen slätt. Späd med resten av kokosvattnet om det blir för tjockt. Parfaiten ska ha samma konsistens som vispad grädde. Ställ kallt och låt vila en liten stund för att kakaosmöret ska kallna och få rätt konsistens.

Häll sedan ut parfaiten i ett avlångt fat med kanter. Häll några matskedar hallon samt vätskan från bären och virvla försiktigt runt så det blir mönster med skeden. Häll försiktigt upp i dessert glas så att du behåller det fina mönstret du gjort.

Kanderade mandlar

 • 3 dl blötlagda mandlar som du sedan torkat tills de är helt torra.
 • 2 msk lönnsirap
 • 1 nypa salt

Hacka mandlarna grovt. Varva mandlarna med salt och sirap i en skål.

Torka i en torkugn eller i en vanlig ugn som beskrivet på sidan tills de är helt torkade.

Till servering

Servera med färska bär

 

Publicerat i Inspiration, Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Ärta – en stark källa till protein

Ärta är en baljväxt, och som de flesta baljväxter är den proteinrik. Utbudet av vegetabiliska proteiner växer, och vi förstår att ärtor kanske inte leder tankarna till protein. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på ärtprotein och förklara varför man kan få ut så mycket styrka av en liten ärta.

För att framställa Holistic Ärtprotein använder man en helt naturlig biokemisk process vilket ger ett isolat. Processen kan beskrivas ungefär som så, att man har ett koncentrerat protein där fett och kolhydrater minskas till fördel för proteinhalten. Denna process innebär att man isolerar proteinfraktionerna, därmed benämningen isolat.

Ett ärtproteinisolat, har ett proteininnehåll på cirka 75-85 %.

Protein består av flera olika aminosyror, alla med sin specifika uppgift i kroppen. Aminosyraprofilen hos ärtprotein är mycket bra eftersom det innehåller alla essentiella aminosyror och har en hög halt av grenade aminosyror.  Essentiella aminosyror är de aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv och som måste tillföras via kosten. Ärtprotein är speciellt rikt på aminosyrorna arginin, lysin och glutamin, vilket gör det extra intressant för dig som tränar hårt och vill ha resultat.

Ärtprotein anses vara väldigt lättsmält och har en mycket låg risk att kunna orsaka födoämnesallergi eller intolerans, vilket gör att ärtprotein passar utmärkt för dig med känslig mage och/eller som vill undvika laktos, gluten och soja. Holistic ärtprotein är dessutom ekologiskt och GMO-fritt med neutral smak.

En vanlig lösning för att förbättra aminosyraprofilen hos ett vegetabiliskt proteinpulver är att kombinera två eller tre olika proteinkällor så att de kompletterar varandra. Genom att kombinera ärtprotein och risprotein får du ett fullvärdigt protein som går att jämföra med den aminosyraprofil som finns hos animaliska proteiner.

Du kan använda Holistic ärtprotein på många olika sätt. Eftersom det har en neutral smak så passar det bra i smoothies men absolut bäst i de som är smaksatta med till exempel med bär eller bärpulver, kakao eller gröna varianter. Det lämpar sig även bra för upphettning och går därför att använda i både brödbak såväl som i pannkakorna. För att hitta några av våra egna recept, kolla in Raw brownie bar och blåbärsboostad proteinyoghurt. Boosta ditt favoritrecept med naturlig växtkraft från ärta!

Publicerat i Artiklar, Proteinpulver, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Glutenfria frukostmuffins med chiajordgubbssylt

Recept på 4 stycken

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa allt till en smet i en matberedare. Häll upp smeten i stora muffinsformar. Grädda i cirka 30 minuter.

Jordgubbsylt

 • 1 liter jordgubbar
 • 1 ½ dl björksocker eller valfri sötning
 • 3 msk Holistic Chia
 • 5 rivna blad mynta

Rensa jordgubbarna och koka upp tillsammans med sockret. Skruva ned och låt puttra tills bär och socker kokat in. Tillsätt Holistic chiafrön, riv myntabladen och lägg i. Och ta av kastrullen från spisen. Häll upp i en glasburk med lock. Skölj burken innan med kokhett vatten. Ställ sylten svalt.

Jordgubbsylten blir ännu bättre när den fått dra till sig myntan en dag. Förvara i kylskåpet.

Servera dina muffins med en stor klick jordgubbssylt.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Brist på B-vitaminer vanligt i samband med psykisk ohälsa

I en artikel publicerad i Maturitas 2017 går man igenom forskningsläget kring B-vitaminer och depression. Artikeln visar att B-vitaminer har otroligt stor påverkan på vår mentala hälsa. Den visar också hur B-vitaminer kan motverka depression och andra psykiska problem. Lite överraskande kanske genom att faktiskt motverka inflammation.[1]

Vad visar forskningen?

B-vitaminer har stor betydelse för vår hälsa och brist på dessa har kopplats till psykiska problem inklusive depression. Några B-vitaminer verkar vara särskilt viktiga för vår hjärna däribland B1, B3, B6, folsyra (B9) och B12.

 • B1 (Tiamin): Brist på vitamin B1 kan kopplas till depression.[2] En grupp äldre kvinnor med måttlig brist på B1 fick under 6 veckor fick tillskott av detta vitamin vilket resulterade i ett allmänt större välmående, mer energi, bättre sömn och mindre symtom på depression. [3]
 • B3 (Niacin, nikotinsyra): Redan på 50-talet fann man att brist på vitamin B3 kunde ha samband med schizofreni, depression och oro. Tillskott av B3 har visat sig förbättra symtom som oro, irritabilitet och depression.[4]
 • B6 (Pyridoxin): B6 verkar vara det vitamin som är allra mest kopplat till depression. Kanske på grund av att B6 så starkt påverkar signalsubstanser i hjärnan som har att göra med vårt mentala välmående. Brist på B6 kan ge depression och oro och tillskott har i studier visat sig fungera bra.[5], [6]
 • Folsyra (B9): Efter en genomgång av 11 studier kunde man konstatera att låga nivåer av folsyra kan associeras med depression.[7] Intressant att veta är att personer som svarar dåligt på antidepressiva mediciner kan vara just de som har brist på folsyra och att tillskott av folsyra i dessa fall kan förbättra effekten av medicinering.[8]
 • B12 (Cobalamin): Brist på B12 verkar tyvärr vara vanligt och kan ge svår depression, försämrat minne och mental utmattning mm. Hos äldre med depression är B12-brist vanligt. Tillförsel av B12 via spruta eller tillskott har signifikant förbättrat symtom på depression.[9],[10]

B-vitaminer och inflammation

Allting i kroppen hänger ihop på något vis. Det gäller sannerligen för immunsystemet och nervsystemet. Dessa system kommunicerar ständigt med varandra. Obalanser i immunsystemet ger obalanser i nervsystemet och påverkar därmed hur vi mår mentalt. Hos deprimerade personer producerar immunsystemet mer inflammatoriska ämnen än normalt vilket påverkar hjärnans biokemi. Inflammation kan alltså orsaka nedstämdhet och depression.

Hur kommer då B-vitaminer in i bilden?  Jo samtliga B-vitaminer motverkar inflammation och är viktiga för ett balanserat immunsystem. Flera studier som man refererar till i artikeln publicerad i Maturitas 2017,  visar att brist på något av de olika B-vitaminerna leder till ökad inflammation vilket blir till skada för nervsystemet.

Alla B-vitaminer viktiga

Det är viktigt att veta att B-vitaminer påverkar och samverkar med varandra. Det är därför viktigt att kroppen får tillgång till alla B-vitaminer. Om man inte gjort analys som visar att man specifikt har brist på ett B-vitamin är en bra grundregel därför att tillföra hela spektret. Och om man intar ett enskilt B-vitamin i lite högre dos så bör man efter en tid lägga till ett komplex med alla övriga B-vitaminer.

Referenser

[1] Mikkelsen K The effects of vitamin B on the immune/cytokine network and their involvement in depression. Maturitas. 2017 Feb;96:58-71 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28041597

[2]. G. Zhang, H. Ding, H. Chen, X. Ye, H. Li, X. Lin, et al., Thiamine nutritionalstatus and depressive symptoms are inversely associated among olderChinese adults, J. Nutr. 143 (2013) 53–58.

[3]. L.J. Smidt, F.M. Cremin, L.E. Grivetti, A.J. Clifford, Influence of thiaminsupplementation on the health and general well-being of an elderly Irishpopulation with marginal thiamin deficiency, J. Gerontol. 46 (1991)M16–M22.

[4]. L.J. Thompson, R.C. Proctor, Depressive and anxiety reactions treated withnicotinic acid and phenobarbital, N. C. Med. J. 14 (1953) 420–426.

[5]. R. Shiloh, A. Weizman, N. Weizer, P. Dorfman-Etrog, H. Munitz,Antidepressive effect of pyridoxine (vitamin B6) in neuroleptic-treatedschizophrenic patients with co-morbid minor depression—preliminaryopen-label trial, Harefuah 140 (2001) 369–373, 456.

[6]. F. Holsboen, O. Benkert, L. Meier, A. Kreuz-Kersting, Combined estradiol andvitamin B6 treatment in women with major depression, Am. J. Psychiatry142 (1985) 658.

[7]. S. Gilbody, T. Lightfoot, T. Sheldon, Is low folate a risk factor for depression?A meta-analysis and exploration of heterogeneity, J. Epidemiol. CommunityHealth 61 (2007) 631–637.

[8]. A. Coppen, C. Bolander-Gouaille, Treatment of depression: time to considerfolic acid and vitamin B12, J. Psychopharmacol. (Oxf.) 19 (2005) 59–65.

[9]. E.U. Syed, M. Wasay, S. Awan, Vitamin B12 supplementation in treatingmajor depressive disorder: a randomized controlled trial, Open Neurol. J. 7(2013) 44–48.

[10]. J.G. Walker, P.J. Batterham, A.J. Mackinnon, A.F. Jorm, I. Hickie, M. Fenech,et al., Oral folic acid and vitamin B-12 supplementation to prevent cognitivedecline in community-dwelling older adults with depressivesymptoms—the Beyond Ageing Project: a randomized controlled trial, Am. J.Clin. Nutr. 95 (2012) 194–203.

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Kroppen, Vitaminer | Etiketter , , , , , , , | 3 kommentarer