Spirulinalatte

1 kopp

  • 1 krm Holistic spirulina
  • ca ½ tsk kanel eller efter smak
  • ca ½ tsk kardemumma eller efter smak
  • ca 2 dl växtbaserad mjölk (vi använde Ikaffe från Oatly)
Publicerat i Artiklar, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Bromelain- 200 studier senare

Du går ut, tar ett djupt andetag och njuter av vårsolen, det gröna gräset och den friska luften. Några minuter senare börjar du snyta dig, det börjar klia i ögonen och du känner dig frustrerad över att reagera på pollen varje vår. Tänk om det fanns naturlig hjälp att få?

Bromalain utvinns ur ananas och är ett enzym med flera fantastiska egenskaper. Det är ett proteinnedbrytande enzym. Som bland annat hjälper till vid inflammation och svullnad samt lindrar allergiska reaktioner mot till exempel gräs- och björkpollen. I studier har man kunnat se att bromelain är speciellt effektiv för att minska svullnad i slemhinnorna i näsan och bihålorna.

Studier visar att du kan använda bromelain på två olika sätt, tillsammans med måltid för att bidra till nedbrytning av proteinet i maten eller mellan måltider för en mer antiinflammatorisk effekt i hela kroppen.

Bromelain i kombination med till exempel ingefära, som upprätthåller en optimal funktion i de övre luftvägarna, kan vara mycket effektivt när våren annalkas. Vitamin C som bidrar till immunsystemets normala funktion minskar även den trötthet som ofta följer med allergiska besvär.

Det finns naturlig hjälp att få, och i kombination med en näringsrik kost och en balanserad livsstil kan du njuta av våren fullt ut.

Källa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/

 

 

 

Publicerat i Artiklar, Enzymer, Kosttillskott | Etiketter , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Raw Rödbeta- och lakritsfudge

8-10 st

  • 10 färska urkärnade dadlar
  • 2 dl mullbär
  • 3 slätstrukna tsk Holistic rödbetspulver
  • 4 slätstrukna tsk lakritspulver
  • 1 krm salt
  • 1 tsk citronsaft

Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du fått en slät massa. Pressa ut på bakplåtspapper och skär i fyrkanter ca 2*2 cm. Ställ i kylskåpet i minst 30 minuter. Förvara i kyl eller frys.

 

 

Publicerat i Raw Food, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Rödbeta – för blodtryck, muskler och hjärna

Rödbetan är rik på nitrat som i kroppen omvandlas till kväveoxid (NO). Det kanske inte säger dig så mycket just nu men häng med så ska vi förklara några av alla de fantastiska effekter som sker i din kropp tack vare detta.

Bättre prestation vid träning och starkare muskler. Rödbetan bidrar till att transporten av syre till musklerna ökar. Åtta män fick dricka 500 ml rödbetsjuice dagligen i sex dagar. Resultatet blev att prestationsförmågan vid lågintensiv träning ökade med 5–10 procent och vid högintensiv träning med 15–20 procent![i]

Inte nog med ökad prestation, nitrat ger också starkare muskler. I studie fick möss nitrat via sitt dricksvatten, något som gav dem en kraftigt ökad muskelstyrka – och detta redan vid doser som du kan få i sig genom vanlig kost, till exempel via 200 till 300 gram färsk spenat eller tre till fyra rödbetor om dagen.[ii]

Rödbetsjuice  har i studier även visat sig sänka blodtrycket, både övertrycket och undertrycket. Effekten kommer av att kväveoxid har en kärlvidgande effekt. Kärlväggarna slappnar av helt enkelt. Största effekten ses 2,5 till 3 timmar efter intag.[iii] Även en engångsdos ger stor effekt efter ett par timmar, men för varaktig påverkan måste man inta rödbeta och andra nitratrika grönsaker regelbundet.

 

Tänk på att antibakteriellt munskölj tar bort effekten av rödbetan! Den blodtryckssänkande effekten av rödbetsjuice minskar eller uteblir om man sköljer munnen med antibakteriellt munskölj. Varför, kan man undra? Jo stor del av nitratet från rödbetan tas upp i tarmen och transporteras sedan till spottkörtlarna i munnen där det utsöndras i saliven. Bakterier i munnen omvandlar nitrat till nitrit som sedan omvandlas till kväveoxid. Minskar man mängden av dessa bakterier  minskar också bildningen av nitrit och kväveoxid och därmed minskar den gynnsamma effekten av rödbeta. [iv]

 

Hjärnan jobbar bättre tack vare ökat blodflöde till hjärnan. Syresättning och cirkulation är hjärnans bästa vänner. Intag av en engångsdos med 450 ml rödbetsjuice ökade blodflödet till hjärnan och den förstärkte den kognitiva prestationen (minne, inlärning, problemlösning) vid tester 90 minuter efter intag.[v]

 

Hur mycket rödbeta behövs? I studierna ovan har man använt höga doser rödbetsjuice (ca 500 ml). Ofta som en engångsdos. För de som vill få i sig rödbeta mer kontinuerligt är ett vanligt intag 1-2 msk pulver eller  ½-1 dl juice per dag, vilket motsvarar 1-2 medelstora rödbetor. Börja med en lägre mängd och trappa upp. Öka mängden vid behov, exempelvis inför träning och större fysisk prestation.

 

[i]Bailey SJ, Dietary nitrate supplementation reduces the O2 cost of lowintensity

exercise and enhances tolerance to high-intensity exercise in

humans. J Appl Physiol (1985). 2009 Oct;107(4):1144-55.

 

[ii] Hernández A, Schiffer T, Ivarsson N, Cheng A, Bruton J,

Lundberg J, et al. Dietary nitrate increases tetanic [Ca2+]i and

contractile force in mouse fast-twitch muscle. J. Physiol. (Lond.)

2012 Aug;590(Pt 15):3575-83

 

[iii] Webb, A.J.; et al. Acute blood pressure lowering, vasoprotective,

and antiplatelet properties of dietary nitrate via bioconversion to nitrite.

Hypertension 2008, 51, 784–790.

 

[iv] Petersson, J.; et al. Gastroprotective and blood pressure lowering effects

of dietary nitrate are abolished by an antiseptic mouthwash.

Free Radic. Biol. Med. 2009, 46, 1068–1075.

 

[v] Wightman EL Dietary nitrate modulates cerebral blood flow

parameters and cognitive performance in humans: A double-blind,

placebo-controlled, crossover investigation. Physiol Behav. 2015 Oct

1;149:149-58.

 

Publicerat i Artiklar, Superfood | Etiketter , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Bananpannkaka boostad med hampa och färska blåbär

2-3 personer

  • Kokosgrädde (valfritt)
  • Färska blåbär till topping

Blanda alla ingredienser till en smet för hand eller i en matberedare. Låt den stå och svälla i några minuter. Klicka ut 2-3 plättar åt gången i stekpannan. Stek i kokosolja på låg värme.

Servera gärna med apelsin eller säsongens bär. Toppa med kokosgrädde och färska blåbär.

 

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Lingongröt

2 pers

  • 2 dl havregryn eller din favorit grötblandning
  • 1 msk agave eller annan valfri sötning
  • 4 tsk Holistic Lingonpulver
  • 1 tsk Holistic Psylliumfröskal
  • 1 dl tranbär
  • 1 dl hackade och skalade mandlar
  • 3 dl mandelmjölk
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt

Till serveringen: Holistic D-vitamin droppar

Koka upp alla ingredienserna, sänk till låg värme och låt puttra i cirka 3 minuter. Låt gröten svalna något och droppa sedan i Holistic D-vitamin och blanda i gröten. Servera gärna med rårörda lingon eller andra bär och mandelmjölk.

 

Publicerat i Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Total immun shot

Mixa alla ingredienser. Häll upp i tättslutande flaska och förvara i kylskåp, håller i ca 3 dagar.

Publicerat i Mineraler, Raw Food, Recept, Vegan, Vitaminer | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Raw mandel- och kardemummabars

 

Mixa allt förutom mullbär till en ”kak”-liknande deg, smaka av med kardemumma så det passar dig! Knåda sen in 1 dl mullbär i degen och forma till en rektangulär kaka. Ställ i kyl. Ca 1-2 timmar skär upp i önskad storlek, perfekt före eller efter träning!

Receptet är framtaget i samarbete med Eva Sederholm

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Chaga gazpacho

2 pers

  • 2 dl svalnad Holistic chaga te
  • 2 dl körsbärstomater
  • ¼ gurka
  • 1-2 msk tärnad vårlök
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 2 färska dadlar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk olivolja
  • Örtsalt efter behov
  • En skvätt citron
  • Färsk basilika

Koka upp chaga te enligt anvisning. Låt svalna.

Mixa alla ingredienser i matberedaren utom salt, citron och koriandern. Därefter smaka till med salt, citron och riv i basilikan. Ställ i kylskåp innan servering.

Publicerat i Raw Food, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Chlorella – naturens näringsrika reningsverk

Chlorella innehåller ca 10 gånger mer betakaroten än morot och ca 11 gånger mer folsyra än spenat. Den är rik på protein och innehåller alla vitaminer och mineraler som du kan tänkas behöva. Chlorella är dock mest känd för sin förmåga att binda till sig tungmetaller och andra skadliga ämnen i sina cellväggar. Vad finns det för vetenskaplig grund till detta kändisskap?

Chlorella är vetenskapligt sett väldokumenterad för sin förmåga att binda till sig och föra ut tungmetaller ur kroppen. I denna studie såg man att tillskott av Chlorella till gravida kvinnor kan minska mängden dioxin, som är ett miljögift, och samtidigt öka mängden IgA-antikroppar i bröstmjölk. En ökad mängd IgA-antikroppar i bröstmjölken stärker barnets immunsystem.[1]

Man kunde även se i en annan studie att tillskott av chlorella till gravida möss bidrog till att mängden metylkvicksilver som överförs till fostret minskade och dessutom motverkade ackumuleringen av metylkvicksilver i mammans hjärna.[2]

Chlorella bidrar även till att återställa immunsystemet efter exponering för bly. När vi utsätts för bly som kan finnas i till exempel färg, viss keramik, rök med mera så får vi en sämre zinkstatus. Zink är otroligt viktigt för vårt immunsystem, du kan läsa mer om zink här. Zinkstatusen återhämtade sig signifikant bättre hos de som fick Chlorella än hos kontrollgruppen.[3]

Chlorella skyddar mot leverskador vid exponering för andra tungmetaller än bly som till exempel kadmium och motverkar att kadmium ackumuleras i levern.[4] Det verkar som att Chlorella kan binda till sig alla typer av tungmetaller och därigenom hjälpa kroppen att bli av med dem.

Börja försiktigt och trappa upp dosen. Eftersom Chlorella är ett effektivt ”reningsverk” är det viktigt att börja lite försiktigt. En bra start kan vara ca en fjärdedel av den mängd som anges på etiketten. Trappa sedan upp successivt.

Vid graviditet och amning vill man aldrig dra igång mammans reningsverk för fullt eftersom tungmetaller och annat lätt går över till barnet. Om man under längre tid intagit Chlorella innan man blir gravid kan man fortsätta med samma mängd som tidigare, men inte mer än vad etiketten anger. I annat fall bör gravida och ammande inte komma upp i mer än halva dosen som anges på etiketten.

 

[1] Nakano S. et al. “Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) Supplementation Decreases Dioxin and Increases Immunoglobulin A Concentrations in Breast Milk”. J Med Food,

2007; 10(1): 134-42.

[2] Uchikawa T, Chlorella suppresses methylmercury transfer to the fetus in pregnant mice. J Toxicol Sci. 2011 Oct;36(5):675-80.

[3] Queiroz ML, et. al. Chlorella vulgaris restores bone marrow

cellularity and cytokine production in lead-exposed

mice. Food Chem Toxicol. 2011 Nov;49(11):2934-41.

[4] Shim JY1 Protective effects of Chlorella vulgaris on livertoxicity in cadmium-administered rats. J Med Food. 2008 Sep;11(3):479-85

 

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Kroppen, Superfood | Etiketter , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar