Intervju med Helena Olmås

Vi har följt Helena Olmås genom hela Nya Zeeland, en promenad på 300 mil där hon samlade in pengar till cancerforskning. Vi har frusit med henne till toppen av Kilimanjaro, linkat fram i rekordfart till Santiago de Compostela, följt hennes kamp mot barnäktenskap och plockat skräp (” ploggat”) längs vasaloppsspåret, där hon glatt springer de 9 milen med sitt eget Team Mora One.

Med Pippi som förebild

Eller följt och följt. Vårt jobb har mest bestått av att se vackra bilder och läsa spännande texter, gärna med en hemmagjord raw food-boll i handen, samtidigt som vi med kladdiga fingrar skriver uppmuntrande kommentarer till den som faktiskt har gjort jobbet.

Helena Olmås, du som har Pippi Långstrump som förebild, hur känns det att själv vara en inspiratör och förebild?

”Det känns såklart hur roligt som helst! Jag är så glad att jag kan inspirera människor att våga följa sina drömmar och göra gott här i världen. Då och då kommer det mail eller meddelande på Facebook från helt okända människor som skriver att jag har fått dem att våga något de länge drömt om. Jag blir lika varm i magen varje gång och så glad över att det är jag som har fått dem att ta det där sista steget ut i äventyret! Jag är ju liksom bara en helt ’vanlig’ person, långt ifrån någon professionell äventyrare. Oftast när jag kastar mig in i saker, har jag ingen aning om hur man gör. Allt brukar dock lösa sig om man tar det steg för steg, med lite logiskt tänkande och en skopa sunt förnuft. Och ett jäkla jävlar anamma såklart, något som växer för varje grej jag hoppar på. Hur svårt kan det vara? är ett uttryck som har hängt med i några år nu…”

En promenad på 300 mil bara

I oktober 2015 flög du till andra sidan jorden för att göra dina drömmars vandring, Te Araroa, 3 000 kilometer genom hela Nya Zeeland. Varför gör man det?

”Mitt spontana svar är varför inte? Jag har drömt om Nya Zeeland sedan jag var liten. När jag läste att en vandringsled skulle öppna, och att den gick förbi ett ställe som heter Helena Bay, då var jag ju bara tvungen att ge mig av. Jag kunde jag inte släppa tanken på att se hela landet till fots, och utmana mig själv ordentligt, samtidigt som jag fick chansen att göra något för andra människor, inte bara för mig själv.”

Samlar in pengar till cancerforskning

Ja, du använde uppmärksamheten du fick för att samla in pengar till cancerforskningen. Var det ett självklart val?

”Ja, det var det. Min moster drabbades av bröstcancer för ett par år sedan och jag känner alldeles för många människor som är sjuka, har varit sjuka eller har nära anhöriga som har förlorat kriget mot cancern. Vi får inte låta cancern vinna, vi måste alla försöka hjälpa till för att besegra sjukdomen.”

Rädslor och förberedelser

Du gick alltså till fots med tält och 20 kilo på ryggen, genom ”kokande heta stränder, täta skogar, städer, karga berg, djupa dalar och oräkneliga kilometer genom ankelhög lera”. Hur förbereder man sig för en sådan resa?

”Jag hade ju gått den 80 mil långa vandringen längs Jakobsleden till Santiago de Compostela sex år tidigare. Man jag hade ingen erfarenhet av att leva utomhus och hade max sovit ett 10-tal nätter i tält, och på vandringen genom Nya Zeeland skulle tält bli mitt huvudsakliga hem. Jag hade sex månader på mig att ta reda på allt, t.ex. hur man lagar mat i ett stormkök. Mitt tips är att ta reda på så mycket du kan och planera så gott det går. Sen blir det ändå som det blir, sällan så som man tänkt sig, men det är skönt att ha en grund att stå på.”

Innan du åkte frågade jag vad du är mest rädd för. Då svarade du:

”Jag har stor respekt för väldigt mycket längs vägen, men jag försöker undvika att trigga rädslor. Jag vet att jag är mörkrädd men också att naturen inte blir farlig bara för att solen går ner. Jag är rädd för att gå vilse, bli svårt skadad eller hastigt överraskad av elakt oväder. Men jag tänker att allt går bra om jag använder mitt sunda förnuft, är lite extra försiktig och inte tar riskfyllda, dumma beslut.”

Ångrar ingenting

Med facit i hand, tog du några dumma beslut som du ångrade i efterhand. Resan i sig kanske?

”Jag ångrar verkligen inte resan. Det blev 130 dagar av fysisk smärta och en känslomässig resa jag aldrig kunnat drömma om. Det var jobbigt, men jag klarade av något som väldigt få människor trodde att jag skulle göra och lika få hade gjort. Jag glömmer aldrig 8 mars 2016, då jag tagit mig hela vägen till Bluff i söder. Jag kommer att vara evigt tacksam att jag vågade ge mig iväg på ett äventyr som var på gränsen till övermäktigt.”

Jag frågade också vad du såg fram emot. Då svarade du: ”ALLT! Naturen. Friheten. Den totala fysiska tröttheten. Ensamheten. Nya vänner. Den mentala utmaningen. Soluppgångarna. Den obefintliga mobiltäckningen. Vindbitna kinder. Utomhusmiddagarna. Djupa, stressfria andetag. Och känslan när jag samlat in minst 150 000 kronor till cancerforskningen – den kommer att vara oslagbar!”

Tillbaka till Nya Zeeland

Nu undrar jag: Vad ser Helena Olmås fram emot nu?

”Att äntligen få återvända till Nya Zeeland i februari nästa år. Dels för att träffa och tacka alla underbara kiwis som hjälpte mig på alla möjliga sätt längs min vandring, men också för att delta i mitt längsta lopp so far. Lördagen den 10 februari 2018 står jag på startlinjen och tar mig an Tarawera Ultramarathon – 102 kilometer genom Nya Zeelands fantastiska, men utmanande, natur. Den svenska ultralöparen Jonas Buud vann förra året, precis när jag själv var i landet på min vandring. Det var då jag fick upp ögonen för loppet, även om drygt 10 mils löpning kändes lite långt just där och då. Min tanke var att kanske en gång kunna ge mig på 62-kilometersklassen i loppet, men en del vatten har ju runnit under broarna sedan dess. Med numera två Ultravasor (90 km) i bagaget känns det otroligt spännande att för första gången få springa tresiffrigt antal kilometer! Att dessutom få göra det i världens vackraste land får det ju att pirra lite extra i magen. Det ska verkligen bli helt ofattbart fantastiskt att äntligen få komma tillbaka till Nya Zeeland.

 

Helenas engagemang Cancerforskningen

Samlade in 170 000 kronor i samband med vandringen genom Nya Zeeland. Hon tillverkar och säljer även armband med texten SURVIVOR till överlevare, där pengarna går oavkortat till Cancerfonden.

Kamp mot barnäktenskap

Sprungit Tjejmilen i samarbete med Plan Sverige fyra gånger, för att stödja kampanjer mot barnäktenskap samt att flickor ska få rätt att gå i skolan. Ett av åren sålde hon dessutom utfallssteg för en tia styck. Hon fick göra 719 stycken direkt efter målgång, påhejad av TV4:s kamerateam. Det tog 45 minuter och hon hade träningsvärk i en vecka. www.tjejmilen.se

Bli blodgivare

Helena började ge blod för att bota sin blodskräck och har nu lämnat totalt 126 dl till bättre behövande. Hon försöker hela tiden att värva nya givare för att rädda liv. Endast 3 av 100 ger blod och den siffran måste bli bättre!

Plogga

”Plocka skräp och jogga” är en ny företeelse grundad av en av Helenas vänner – Erik Ahlström. Det är inte svårare än det låter, man tar med sig en påse och ser till att städa naturen när man ändå är ute i den. Helena ploggar hemma hos mamma i Dalarna varje gång hon är där. www.outsidesweden.se/author/erik

Aktivera barn att röra sig mer

Helena har arbetat med Generation Pep (GEN-PEP), Kronprinsessparets initiativ för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Alla barn behöver minst 60 minuters rörelse varje dag, men det är det tyvärr få som kommer upp i idag. www.gen-pep.se

Team Aron

Helena har även engagerat sig i Team Aron och hängt med äventyraren Aron Anderson på hans upptåg för att samla in pengar till Barncancerfonden. Förra året var hon med och sprang både Stockholm Marathon, Midnattsloppet och Lidingöloppet tillsammans med Aron och hans team. www.aronanderson.se

Följ Helenas äventyr på bloggen healthbyhelena.com eller på instagram @helenateodora 

Text: Christer Barregren, Holistic

 

 

Publicerat i Artiklar, Inspiration, Våra vänner | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Har du besökt naturen i dag?

Författare: Christer Barregren

Förr i tiden var man alltid i naturen. Vare sig man ville eller inte. I dag är naturen en plats man måste ta sig till. Precis som man tar sig till jobbet. Eller ett köpcentrum. Gärna med bil.

Nya ord som skogsbada och återhämtningsskog står som kontrast till alla rubriker om stressrelaterade sjukdomar och utmattningssyndrom. Vi behöver vår natur, vi behöver vara i naturen, det är där vi hör hemma.

Svårare än så behöver det inte vara

Där jag bor finns det mest åkrar, men ibland tar jag bilen eller cykeln och letar upp en skogsdunge på behörigt avstånd från hus och trafikerade vägar. Jag breder ut en filt och ett liggunderlag och kryper ner i en varm sovsäck. Sedan låter trädens sus söva mig. En eller två timmar senare är jag lika utvilad som efter veckas semester.

Ibland tar jag med mig min hammock (hängmatta avsedd att sova i, ofta med integrerat myggnät och regnskydd) och sover över. När jag kommer tillbaka till staden med sina 4 000 innevånare ser jag förundrat på de glittrande ljusen, håller för öronen då trafiken brusar förbi stadens enda rödljus och förundras över att folk stressar så mycket.

Det är snabb och effektiv återhämtning, precis vad vi behöver (klämma in) i vår stressiga vardag. Nästa steg är att ge sig ut på vandring…

Vandra med lätta steg

I Sverige har intresset för vandringar ökat se senaste åren, och årets julklapp på Blocket 2017 var begagnad vandringsutrustning.

I USA har det blivit en växande sport att ge sig ut på riktigt långa vandringar, upp till sex månader, gärna på de berömda lederna Pacific Crest Trail, Appalachian Trail eller Continental Divide Trail. Bland dessa långvandrare finns en trend att vandra med så lätt packning som möjligt.

De riktiga proffsen siktar på att ligga under 5 kilo inklusive mat och vatten. Hur de lyckas med det har jag aldrig förstått. Det räcker att jag fyller mina vattenflaskor så är jag uppe i fem kilo. Ändå är jag en lättviktare jämfört med många andra.

Hur blir man då en lättviktsvandrare?

Valet mellan komfort och komfort

Valet mellan att lätt packning och tung packning är ett val mellan komfort och komfort – med säkerhet inslängd som en joker.

När du väljer ryggsäck i affären kan personalen fylla den med sandsäckar så du ska känna hur stabilt och bra den sitter på ryggen. Och det gör den. Dagens ryggsäckar är hel underbart komfortabla. Tills du börjar gå med dem. Då märker du att även den bästa ryggsäcken i världen blir tung att bära efter ett tag. Det är helt enkelt mer komfortabelt att ha en lätt packning. Tills du ska slå läger för natten.

När du vilar och vill ska hålla värmen och äta något gott och sova skönt på natten då är det komfortabelt att ha varma kläder, god mat och ett tjockt liggunderlag. Gärna en bok eller telefon med extrabatteri så du kan se på film, kanske lite godis och en extra kudde – allt det där som gjorde packningen tung.

Så hur ska man välja? Svaret ligger i frågan. Det handlar om att välja, väga, välja bort, väga, testa, väga igen, fylla i kalkylark, testa, väga välja – och härda sig.

Det är en lång väg att gå om man vill bli en lättviktsvandrare. Du kommer snart få några tips och ledtrådar, men förts några ord om säkerhet.

Säkerheten går först

Ingen vill tumma på säkerheten. Men räddningskåren i de svenska fjällen kan ändå berätta att när folk skadar sig eller går vilse på fjällen klarar de sig med traditionell packning bättre än de som är minimalistiska. Det är framförallt förmågan att hålla sig torr och varm som brister hos lättviktsvandrarna. Det problemet är inte lika stort om du vandrar tre dagar på Bohusleden eller pilgrimsvandrar på Klosterleden eller skogsbadar i närmsta återhämtningsskog.

Banta ner dig till 15 kilo

Om man inte är en ”ultralätt” vandrade som överleva i 6 månader med enbart 5 kilo på ryggen, utan utan nöjer sig med att vara ”minimalistisk” viktsvandrare, då kan du sikta på 15 kilo med allt! Och med allt menar jag all din utrustning, inklusive allt du har på kroppen, plus mat mat och vatten. Allt du bär med dig, helt enkelt.

Hur når man dit? Enkelt. Töm ditt sparkonto och köp det du behöver, testa, utvärdera, släng hälften, testa igen, töm någon annans sparkonto och byt ut andra hälften, testa igen. Det är den bistra sanningen.

Att fotvandra blir lätt en dyr sport, vilket låter konstigt för allt man gör är ju att gå. Men utrustningen blir lätt dyr för den ska både vara stryktålig OCH vara lätt. Det är den ekvationen som gör ett enmanstält för vandring kostar lika mycket som ett femmannatält för camping med familjen.

Att låna andras saker för att testa kan också bli dyrt. För även det dyraste tält/ liggunderlag/ sovsäck kan gå sönder, när som helst, utan att du gjort något fel. Det är den bistra verkligheten.

En ljuspunkt är att lättviktsvandrare ofta kommer billigare undan eftersom deras utrustningslista är kortare och deras prylar enklare och billigare.

Det bästa man kan göra är att vara ute i god tid och fönstershoppa och lyssna på andras erfarenhet. Samt ligga i sängen. Eller soffan. Och titta på YouTube. Där finns hur många filmer och tester som helst. Du kan bli en expert utan att ta ett enda steg.

Tre steg för att bli en lättviktsvandrare

 1. Googla på ”gear list” eller ”ultralight backpacking” eller ”vandra lätt” eller ”vandra fjäderlätt” (som dessutom är en bra bok av Jörgen Johansson).
 2. Gå in på YouTube och sök ”gear list” eller ”gear list for backpacking”. YouTube är min viktigaste informationskälla när jag vill lära mig mer om vandring och packning.
 3. Skapa ett kalkylblad där du skriver upp allt du ska ha med, inklusive vikt (mer om det nedan).

Bygg din egen packlista

Kalkylblad låter tråkigt, för de flesta av oss, som hellre brottas med mygg än med matematiska formler. Men alla som gillar att vandra vet att man lägger mer tid på att planera vandringarna än att genomföra dem. Och planeringen i sig är ofta lika rolig som själva vandringen.

Min första packlista (gear list) gjorde jag när jag och en kompis skulle vandra Rota Vicentina i Portugal. Det gav mig bra koll på utrustningens vikt men också en möjlighet att fundera på vad jag egentligen behövde. Plus att när jag var färdig hade jag en lista att pricka av så jag inte glömde något hemma.

Mina rubriker var:

 • Produkt (med saker som: telefon, vandringsstavar, öronproppar)
 • Kategori (med saker som: hygien, elektronik, komfort)
 • Egenskap (med uttryck som: ”måste ha” eller ”för flyget”)
 • Antal (1 ryggsäck, 4 strumpor, 10 chokladkakor)
 • Vikt i gram
 • Status (med uttryck som: ”ägd och testad” eller ”måste köpa”)
 • Kommentarer

Min packlista inkluderade kläderna på kroppen, pass, hörlurar för flygresan och landade till sist på 71 saker och en totalvikt på 16 kilo och 8 gram. Det inkluderade mat men inte vatten. Lite för tungt för att vara en lättviktare men jag får ursäkta mig med att jag var på andra sidan kontinenten OCH att jag är en kille på 1,90 så allt från liggunderlag till sovsäck och kläder blir i storlek XXL och väger därefter.

Här är hela listan: Mobil, laddare, extrabatteri, tandborste, vattenrening, våtservett
toapapper, såpa, plastpåsar, skavsårsplåster, värktablett, vaselin, första hjälpen, försvarets fotsalva, sittunderlag, öronproppar, gåstavar, läsglasögon, hörlurar, klädnypor, handdukar, solglasögon-skydd (de gick sönder ändå), diskborste, kök, tändstål, frystorkad mat, lång spork, vattenflaska, chokladkakor, jordnötssmör, bröd, vattenblåsa, havregryn, reflexband, ryggsäck, axelväska, karbinhakar, sopsäck, nycklar, plånbok och pass, tarp* , footprint*, sovsäck, buff, mjuka handskar, långkalsong, långärmad tröja, strumpor, kudde, liggunderlag, handvärmare, tältpinnar, kortbyxor, kortärmad tröja, strumpor, mjuk jacka, pannlampa, fickkniv, kompass, visselpipa, livrem, täckjackeväst, skor, långbyxor, keps, solglasögon, handskar, mössa, regnbyxor, regnjacka.

* Istället för tält. I dag hade jag valt en hammock.

Välj rätt ryggsäck

”If you have it, you will fill it.” Ju större ryggsäck du har, desto mer packar du ner i den. Det är sanning som ingen kommer undan. Ryggsäcken är alltid full. Oavsett om den är på 100 liter (som min första ryggsäck) eller om den är på 48 liter (som min andra) så fyller du den till max. Om du ska vandra en lagom lång runda på max tre dagar och två övernattningar klarar du dig utmärkt med 45–60 liter. Eller ännu mindre…

Med eller utan ram?
Enkelt uttryckt har du två typer av ryggsäckar att välja mellan: De med ram och de utan. En ram ger struktur åt ryggsäcken och skapar en luftpelare mellan ryggsäck och rygg, vilket gör det svalt och mindre svettigt att bära ryggsäcken. Nackdelen är att ramen ökar vikten.

Fördelar för ryggsäck MED ram:

 • Lätt att hitta (nästan alla ryggsäckar för vandring har ram).
 • Lättare att packa ryggsäcken (mindre risk att något hårt sticker dig i ryggen).
 • Luftpelare mellanryggsäck och rygg (svalare, mindre svettigt).
 • Lättare att bära upp tungt vikt, lättare att fördela vikten.

Nackdelar för ryggsäck MED ram:

 • Väger mer.

Fördelar för ryggsäck UTAN ram:

 • Väger mindre.

Nackdelar för ryggsäck UTAN ram:

 • Svårare att packa ryggsäcken (risk att något hårt sticker dig i ryggen).
 • Finns ingen luftpelare mellanryggsäck och rygg (du kan bli varm och svettig).
 • Svårare att bära upp tungt vikt, svårare att fördela vikten.

Slutsats

En ryggsäck med ram väger 1,5–3 kilo. Utan ram kommer man under 1 kilo.

Min personliga rekommendation är den lättaste ryggsäcken du kan hitta MED ram, t.ex. Osprey Exos, 48 liter eller 58 liter. Eller den nya Osprey Levity 45 liter eller 60 liter.

Välj rätt tält – eller inte tält alls

Tält är det första man tänker på då man vill ut och vandra, i alla fall om det var ett tag sedan sist.

En knepig sak med tält är att ett litet enmanstält kostar lika mycket som ett stort campingtält för fem personer. Det beror på att det lilla tältet ska vara hållbart OCH lätt. Därför är tältet lätt den dyraste delen i din utrustning. Och du vinner ingenting på att snåla och köpa ett billigt tält. Du kommer att hata det, och det går sönder. Tyvärr.

Nu finns det andra spännande alternativ som tarp (pressening) eller hammock (hängmatta). Framförallt hammock är ett billigt och praktiskt alternativ som även passas nybörjaren.

Men vi börjar med tält.

Tält

Du har tur. Du bor i ett land med lång tradition av ruskigt väder och friluftsentusiaster. Och vi vet hur man tillverkar tält. Hillebergs är ett av de mest statusfyllda tält som finns, och oslagbart då det kommer till styrka kontra lätt vikt. Fjällräven har ligger i linje med Hillebergs när det kommer till hållbarhet men de väger mer.

Hos de utländska lättviktarna som ständigt återkommer i toppen när tält ska testas är Big Agnes, MSR och Nemo.

Tunnel eller kupol?

Ett fråga som många ställer sig är tunneltält eller kupoltält. Är det enmanstält du söker så är det i princip bara tunneltält du hittar. Söker du tält för två eller tre personer så är min rekommendation att du tittar på kupoltält eftersom de är bäst på en av de allra viktigaste sakerna – ventilation.

Ett kupoltält med två dörrar är överlägset bäst när det kommer till ventilation. Och utan ventilation vill du inte tälta. Utan ventilation blir det för varmt när det är varmt (tänk växthus) och för kallt när det är kallt (fukt kyler).

Man kan säga hur mycket som helst om tält

Därför slutar jag med tre korta råd: 1) Ta tid att väja rätt tält, för det är en viktig investering. 2) YouTube är en bra kalan för att hitta tester och recensioner. 3) Tänk dig för innan du lånar ett tält. Även ett dyrt tält kan gå sönder när man minst anar det.

Fördel med tält

 • Komplett skydd mot vind, regn och mygg
 • Flera kan få plats
 • Bra när det är kallt

Nackdelar med tält

 • Dyrt
 • Dålig ventilation
 • Svårt att hitta slät mark att slå upp det på
 • Tar plats i ryggsäcken

Tarp

Varför köpa ett tält när man nöja sig med en tältduk, bara. En tarp, som det heter i branschen, är en lättviktspressening som man kan spänna upp mellan några träd eller med hjälp av vandringsstavar. Sedan kryper man in med sitt liggunderlag och sovsäck och sover nästan under bar himmel med garanterat bra ventilation.

Du kan också kombinera tarp med tält om du vill ha extra skydd mot sol och regn. När du sover i hammock använder du också tarp som regnskydd.

Det är inte lika skyddande som ett tält och för många kan det vara en utmaning att sova direkt på marken, helt öppet med bara ett vindskydd över sig. Jag använde tarp då jag vandrade Rota Vicentina i Portugal. Det fungerade, men min kamrat hade hammock, och det har jag också numera.

Fördel med tarp

 • Tar liten plats i ryggsäcken
 • Bra ventilation
 • Man kommer nära naturen
 • Billigt, lätt att få tag på

Nackdelar med tarp

 • Sämre skydd mot vind och regn
 • Ger inget skydd mot insekter
 • Utmanande att komma så nära naturen
 • Inte helt enkelt att slå upp, till skillnad mot tält så har du ju inga tältpinnar…

Hammock

I Sverige är hammock en utemöbel som äldre personer och barnfamiljer har i sina trädgårdar. Om du söker på hammock i nätet så är det ofta såna som dyker upp. Sök istället på ”hammock” och ”tält”.

En hammock är en hängmatta anpassad för att sova i. Och liksom en hängmatta hänger du upp den mellan två träd och lägger dig försiktigt. De flesta har både myggnät och tarp integrerat så allt kommer på plats på en gång.

Allt du behöver är två träd på lagom avstånd. Och i Sverige är det lättare att hitta två träd på lagom avstånd än en plan och stenfri yta att sätta upp tält på. Lättare att hitta sovplats, alltså. Man blir inte lika instängd i en hammock utan kan bokstavligen sova under bar himmel. De väger mindre än tält. De blir inte lika varma som tält.

Från början fanns i princip ett märke att köpa i Sverige, Hennessy, men i takt med att allt fler fått upp ögonen för detta smidiga sätt att kampa har allt fler märken kommit in, även lättviktsmodeller som Sea to summit eller Nemo.

Nackdelen med en hammock är att man i princip bara kan sova på rygg och att man kan få ont i knäna om man inte har koll på tekniken.

Observera att man måste ha ett isolerande liggunderlag även i en hammock, även mitt i sommaren, annars blir du nedkyld under natten. De riktiga proffsen kör med underquilt och overquilt.

En underquilt är en halv sovsäck som hängs upp UNDER hammocken. Att den hänger under hammocken gör att den inte trycks ihop av din tyngd och därför håller värmen, eftersom det är i luften i sovsäcken som värmen finns. Har du en sovsäck i hammocken pressar du ut luften med din tyngd och då får du ingen värme på ryggen.

En overquilt är en halv sovsäck som du har som täcke uppe på dig och på sidorna. Fördelen med den framför en sovsäck är att den har mindre tyg och är lättare.

Fördel med hammock (kontra tält)

 • Det är lätt
 • Det tar liten plats i ryggsäcken
 • Det har bra ventilation
 • Det är inte lika instängt
 • Det är billigare
 • Det finns många träd i skogen, lätt att hitta sovplats.

Nackdelar med hammock

 • Kräver lite vana och teknik för att hänga rätt.
 • Man kan i princip bara ligga på rygg.
 • Kräver lite vana och teknik för att inte få ont i knäna.
 • Det blir kallt på ryggen, även mitt i högsommaren (om du inte har bra liggunderlag eller underquilt).
 • Du är mer exponerad för naturen, vind och regn.

Liggunderlag

När du kommer till liggunderlag så finns det två val – uppblåsbart eller inte. I dag har de flesta uppblåsbara. De väger lite, tar lite plats, är mjuka och sköna att ligga på och man kan köpa isolerade versioner (rekommenderas varmt).

Den enda nackdelen är att de kan gå sönder, så du måste ha ett reparationskit med dig. Tyvärr räcker inte det alltid till och då ligger du hårt. Min erfarenhet är att de har en förmåga att ge upp efter ett år eller så. Det blir dyrt i längden. Hade jag inte vägt över 100 modiga kilo skulle jag gått över till icke uppblåsbart liggunderlag.

Fördelar uppblåsbart liggunderlag:

 • Tar lite plats.
 • Lätt vikt.
 • Går att köpa med isolering (rekommenderas).
 • Bekväma. även för tungviktare.

Nackdelar uppblåsbart liggunderlag:

 • Dyrt.
 • Kan gå sönder.
 • Dyrt igen.

Fördelar icke uppblåsbart liggunderlag:

 • Slitstarkt.
 • Lätt vikt.
 • Billigt. Eller jättebilligt.

Nackdelar ickeuppblåsbart liggunderlag:

 • Tar mycket plats.
 • Inte lika mjukt att ligga på
 • Sämre isolering (duger inte i en hammock).

Det största märket för uppblåsbara liggunderlag är Exped. Bland icke uppblåsbara är Thermarest det märke du kan kolla på först. Såvida du inte kör med hammock för då är underquilt att föredra.

Så går du vidare

Det är en hel vetenskap det här med att vandra i naturen. Lusten att vandra växer om man har bra utrustning, god mat, trevligt sällskap och fint väder. Och inga genvägar när man ska hitta rätt i djungeln av utrustning. Mitt råd är att undvik affärernas säljare och skaffa så mycket information du kan på internet och via vänner.

Börja enkelt, börja smått eller kasta dig rakt ut i det okända. Oavsett vilken väg du väljer så väntar ett äventyr.

Jag vilar under min tarp. Min kompis (som är smartare än mig) har med sig en hammock på vår vandring på Rota Vicentina i Portugal.

Minimalistisk hammock utan myggnät (hade myggnät över ansiktet).

Tips på bloggar

Tips på leder i Sverige

Plus många, många, många fler:


Publicerat i Artiklar, Inspiration, Tips | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Eldmat – Grillad frukt

Att grilla frukt är spännande då den brända smaken möter den söta. Rostade nötter passar bra till de flesta frukter. Äpple, melon, ananas, nektarin och banan passar extra bra framför brasan i sommarkvällen.

Varför inte återuppliva en klassiker och grilla banan, smält choklad och rostade nötter?

Recept och bild kommer från boken Eldmat

Eric Tornblad https://erictornblad.se/

Ida Olsson http://www.iskogochmark.se/

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Kikärtsgryta med kokosmjölk


Grönkålen i den här grytan ger verkligen karaktär men kan ersättas av vitkål, spenat eller helt enkelt uteslutas. På bilderna är den tillagad i en gjutjärnsgryta vi köpte billigt på loppis. En gammal gryta är instekt och steker därför bättre än en ny.

Ingredienser, 4 portioner

2 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk malen spiskummin
600 g potatis
1 burk kikärter (à ca 400 g)
En tetra/burk krossade tomater
1 burk kokosmjölk (à 400 ml)
1 tärning grönsaksbuljong
100 g hackad grönkål
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och skär potatisen i bitar.
Fräs lök, vitlök och spiskummin i olja i ett par minuter.
Tillsätt potatis, tomatkross, buljongtärning och kokosmjölk. Koka tills potatisen börjar bli mjuk, det tar ungefär 15 minuter.
Tillsätt bönor och grönkål. Koka fem minuter tills grönkålen är mjuk.
Krydda med salt och peppar.
Servera med ris eller ett gott bröd (hitta recept på glutenfritt bröd här).

 

Recept och bild kommer från boken Eldmat

Eric Tornblad https://erictornblad.se/

Ida Olsson http://www.iskogochmark.se/

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Havregrynsgröt med lingon från skogen

Att koka gröt över öppen eld är en upplevelse i sig. Håll grytan en bit från elden

så att gröten inte bränner fast, till exempel genom att ställa den på ett galler.

Blanda gärna i någon matsked smör eller olja för att få en mer energirik gröt.

Det trista med gröt är att diska grytan, men om du häller på kallt vatten

och låter den stå en stund lossnar gröten enkelt.

 

Ingredienser, 2 portioner

 • 2 dl havregryn
 • 4 dl vatten
 • 1 krm salt
 • 1 dl lingon eller andra bär. Du kan också använda Holistics lingon- eller blåbärspulver om det inte finns färska bär på din tur
 • 1–2 finhackade dadlar (valfritt)

Tips! Rosta havregrynen innan du kokar dem för en nötaktig smak på gröten.

 

Recept och bild kommer från boken Eldmat

Eric Tornblad https://erictornblad.se/

Ida Olsson http://www.iskogochmark.se/

Publicerat i Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Magnesium har en huvudroll i din kropp

 

Magnesium är ett av kroppens viktigaste mineraler och används för hundratals processer i kroppen, varav många är kopplade till ämnesomsättning, syresättning och muskelfunktion. Det behövs till exempel vid omvandlingen av glukos till energi och utan magnesium kan cellerna inte bilda energi. Magnesium är därför viktigt för att motverka trötthet och utmattning men behövs även för ett normalt fungerande nervsystem och för att bibehålla ett normalt skelett. Så mycket som en fjärdedel av allt magnesium i kroppen finns i musklerna och det är viktigt för normal muskelsammandragning. Förutom att magnesium är viktig för normal muskelfunktion spelar det även en roll för hjärtmuskelns sammandragningar. Det bidrar även till normal proteinbildning.

När kroppen bildar energi, till exempel vid hård träning, bildas det fria radikaler som skadar celler och vävnader. En av kroppens viktigaste antioxidanter, glutation är viktigt för att motverka fria radikaler som bildas vid träning och magnesium är nödvändigt vid bildningen av glutation.

 

Behövs i större mängd än andra vitaminer och mineraler

Dagsbehovet av magnesium är runt 300 mg per dag för vuxna (2), vilket är mer än andra mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler). Det är inte ovanligt att vanliga multivitaminmineralpreparat inte innehåller den mängden, de skulle helt enkelt blir för stora för att kunna sväljas. För dig som tränar mycket och vill få i dig extra magnesium, finns det även utvärtes alternativ, som ett badsalt eller spray. Studier visar nämligen att magnesium har förmågan att tränga in genom huden och att hårsäckarna är viktiga för upptaget (3).

 

Vissa former mer lättupptagliga än andra

För att magnesium ska kunna tas upp och användas på rätt sätt behöver det tillföras i en form som kan bilda fria joner. Exempel på sådana lättupptagliga former är magnesiumcitrat, magnesiummalat och magnesiumlaktat. I en studie jämfördes upptaget av magnesiumcitrat med formen magnesiumoxid och det visade sig att magnesiumcitrat var överlägset bäst i upptagningsförmåga (1). Faktum är att magnesiumoxid inte togs upp mer än placebo, vilket är anmärkningsvärt med tanke på att det är den vanligast förekommande formen av magnesium. Det är dock inte förvånande eftersom det också är den billigaste formen av magnesium som används i tillskott. Tänk därför på att välja en form som främjar upptaget om du väljer att ta extra magnesium vid träning.

 1. Walker A.F., Marakis G., Christie S., Byng M., Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91.
 2. www.livsmedelsverket.se, 2017
 3. Chandrasekaran N,C., Sanchez W.Y., Mohammed Y.H. et.al. Permeation of topically applied Magnesium ions through human skin is facilitated by hair follicles. Magnes Res. 2016 Jun 1;29(2):35-42

 

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Kroppen, Mineraler | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Tacka ogräset – maskrosen!

Om din gräsmatta är full av denna läkeört – var tacksam! Maskrosen finns nära tillhands och innehar många goda egenskaper och välgörande växtämnen. En allsidig läkeväxt där du kan använda hela växten från rot till blomma.

Maskrosroten är full av jordens mineraler och näringsämnen och passar bra att dricka som avkok i utrensningskurer. Maskrosroten har nästan samma näringsinnehåll hela året, dock mest på hösten då all näring dragits ner i roten. Lägg roten i lite kallt vatten för att minska den bittra smaken, skiva upp den och låt den koka ca 15 minuter till näringstät rotsakssoppa tillsammans med valfria rotfrukter. Maskrosens blad är bittra i smaken och det är ett kännetecken för att de påverkar lever och njurar på ett positivt sätt. Maskrosblomman smakar däremot sött och gott.

Dekokt på maskrosens rot löser slaggprodukter i kroppen och hjälper lever och njurar att göra sig av med dessa ämnen. Växtämnena i maskros stimulerar körtelutsöndring i bukspottskörtel, lever och galla. Bitterämnena i maskrosen bidrar även till bättre aptit och matsmältning samt främjar kroppens nedbrytning av fetter. Det finns även färdiga örtblandningar att köpa i välsorterade hälsokostbutiker.

Bladen av maskros kan användas i infusion, sallader och i matlagning. Plocka maskrosbladen tidigt om våren för rikt innehåll av C-vitamin och mindre beska. Plocka inte maskrosblad precis intill en större väg p.g.a. avgaser. Ersätt ruccola med maskrosblad, de påminner om varandra i smaken.

Maskroskaffe

Pröva även att använda maskrosroten till kaffepulver. Skala och skär maskrosroten i mindre bitar, rosta den i ugn tills de är torra och ljusbruna. Mal därefter ner roten till kaffepulver. Lägg ca en tesked i tesil och fyll på med hett vatten. Bra för bland annat matsmältningen.

Hoppas att du med den här artikeln kan se med nya ögon på maskrosen.

 

Publicerat i Artiklar, Detox, Inspiration, Kroppen | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Så lindrar du din pollenallergi

Äntligen vår! Den grönskande årstiden är underbar för många – men ett gissel för alla med pollenallergi. Men det finns möjlighet att få lindring.

Pollenallergi har ökat kraftigt de senaste 20 åren. I dag är var femte svensk drabbad, och många pollenallergiker utvecklar dessutom astma till följd av sina besvär.

Pollenallergi är immunförsvarets reaktion mot det frömjöl (pollen) som sprids i rikliga mängder när blommor, träd och gräs blommar på vår och sommar. Immunförsvaret misstar pollenet, som är ett protein, för ett hot och bildar antikroppar som leder till frisättning av histamin. Alltihop leder till inflammation.  Reaktionen märks mest på slemhinnorna i näsa och luftrör samt i ögonen, men påverkar hela kroppen.

Genom att stötta immunförsvaret och boosta kroppen med ämnen som motverkar frisättning av histamin och motverkar inflammation kan allergireaktionen mildras.

 

Naturens medel inför pollensäsongen

Bromelain är en grupp proteasenzym som utvinns ur ananas. Bromelain har i många studier visat sig verka antiinflammatoriskt [i]  och även minska inflammatorisk svullnad vid allergi. [ii]

Även vitamin C kan hjälpa till att lindra allergin. Vitamin C minskar frisättningen av histamin från vita blodkroppar och ökar hastigheten varmed histamin utsöndras ur kroppen. Histamin ökar exponentiellt i blodet när halten vitamin C minskar. 2 En studie har också visat att 2 g C-vitamin om dagen kan minska allergibesvär. [iii]

Ingefära är roten som i århundraden har hyllats och används i traditionell medicin för sina antiinflammatoriska egenskaper. Men ingefära bidrar också till att upprätthålla optimal funktion i de övre luftvägarna och skyddar de övre luftvägarnas slemhinnor, som drabbas hårt vid både allergi och astma.

För att lindra din allergi kan extra bromelain, C-vitamin och ingefära alltså vara bra tips.

[i] Hale LP Proteinase activity and stability of natural bromelain preparations. Int Immunopharmacol. 2005 Apr;5(4):783-93.

[ii] Thornhill SM. Altern Med Rev 2000 Oct;5(5):448-54

[iii] Johnston C. “Antihistamine Effect of Supplemental Ascorbic Acid in Neutrophil Chemotaxis”. J of Am Col of Nutr, 1992;11:172-174.

Publicerat i Artiklar, Kroppen | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

De tio mest och minst besprutade livsmedlen 2018

I dagarna kom listan från miljöorganisationen Environmental Working Group, EWG, en lista med världens mest besprutade frukter och grönsaker och precis som tidigare år är jordgubben den största boven. Enligt EWG:s hittade de 22 olika bekämpningsmedel i en enda jordgubbe och en tredjedel av alla jordgubbsprover innehöll minst tio bekämpningsmedel. Oavsett gröda rekommenderar EWG att fortsätta köpa och äta ekologiskt.

Topp tio mest besprutade livsmedel (globalt)

 1. Jordgubbar
 2. Spenat
 3. Nektarin
 4. Äpple
 5. Vindruva
 6. Persika
 7. Körsbär
 8. Päron
 9. Tomat
 10. Selleri

Topp tio minst besprutade livsmedel (globalt)

 1. Avokado
 2. Sötmajs
 3. Ananas
 4. Kål
 5. Lök
 6. Frysta ärtor
 7. Papaya
 8. Sparris
 9. Mango
 10. Aubergine

Hitta 2017 års lista här. 

I Sverige finns ingen officiell lista på vilka svenska grödor som är mest besprutade, men enligt Kemikalieinspektionen ligger potatis i topp tätt följt av lök och jordgubbar.

Källa: Aktuell Hållbarhet

 

Publicerat i Artiklar, Tips | Etiketter , , | 6 kommentarer

Fräscha fötter med kokos

Fotskrubb 

 • 1 deciliter finkornigt havssalt eller strösocker
 • 1/4 deciliter Holistic Kokosolja
 • 2-5 droppar eterisk olja Pepparmynta eller Tea tree (kan uteslutas)

Låt kokosoljan stå framme i rumstemperatur så den blir formbar, blanda ner salt/socker och den eteriska oljan.

Häll gärna upp ett fotbad med Holistic Magnesiumspray i vattnet i ca 10-15 minuter innan du använder scrubben. Skölj av scrubben med ljummet vatten och torka torrt med en handduk.

Förvaras i en tättslutande glasburk i rumstemperatur.

Publicerat i Kroppsvård, Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar