Toppa träningsformen

Häng med på del 2 av 3 som handlar om vad du kan göra under träningspasset eller loppet för att maximera din prestation. Läs vidare och se ifall vi kan hjälpa dig att komma i mål. Del 1, ”Ladda upp med Holistic”, hittar du här.

 

Barfotaskor, energi-shot och pulsklockor

Oavsett om du är nybörjare eller elitmotionär så haglar råden om vad man borde göra under träningspasset eller loppet. Vilken puls du bör ha, hur ofta du ska dricka och vad du ska stoppa i dig. Sanningen är ganska enkel, gör det som känns bra för dig! Det viktigaste är att du rör på dig och att du kommer dit du förutsatt dig att komma.

Märket på pulsklockan och vilket material på tröjan är mindre viktigt jämfört med till exempel hur mycket sömn du fått eller vad du har ätit innan det är dags för ditt träningspass eller lopp. Skor och kläder är viktigt det också såklart men att träna handlar inte om vilka prylar du har. Det viktigaste när du bestämt dig för att träna eller genomföra ett lopp är att du faktiskt gör det!

 

Under träningspasset

Troligtvis kommer du att svettas när du tränar och när du gör det så är det bland annat mineraler som kommer ut ur din hud. Det är därför svett ofta smakar salt. Vi behöver fylla på med mineraler, främst de små spårmineralerna som inte är så lätta att få i sig genom kosten. Drick gärna något mineralrikt under tiden du tränar, som Björksav eller ha i några droppar av Holistic Mineraldroppar i din vattenflaska. Holistic Mineraldroppar är i jonisk form och smakar lite lätt salt. Mineraler i jonisk form är mycket lättupptagliga och organiska mineraler omvandlas lätt till joniska i tarmen, läs mer om detta här.

 

Mineralbrist kan orsaka kramp

Under träningspasset kan det hända att muskler krampar eller att spända muskler ger sig till känna. Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning samt är ett viktigt mineral för att bibehålla en normal muskelfunktion.

Holistic Magnesiumspray kan du spraya 5-10 sprayningar lokalt på önskat hudområde. Massera in i huden för bästa resultat och skölj bort efter ca 20-30 minuter. 10 sprayningar ger 125 mg rent magnesium. Holistic Magnesiumspray består av vatten från sjön Great Salt Lake som renats och sedan koncentrerats genom avdunstning. Förutom rikligt med magnesium i jonform, innehåller den över 70 mineraler och spårämnen i jonform som absorberas snabbt av huden där det behövs.

Obs! När magnesiumsprayen torkar på huden kan det bildas saltliknande mineralrester. Detta är helt normalt. Skölj bara av eller torka av resterna med en fuktig handduk. Om huden känns torr efteråt kan du smörja in den med lite olja, gärna kokosolja.

 

Fyll på med naturlig energi

Ibland tar det stopp och då kan det kännas rätt att fylla på. Vi föredrar naturliga alternativ framför färdigblandat så därför har vi satt ihop ett recept på sportdryck som kan få dig snabbt upp på banan igen.

Att inta energi i vätskeform ger en snabb effekt men det går även bra att äta lite torkad frukt, bär eller det man finner lämpligt under tiden ifall energin inte räcker till under längre pass eller lopp.

 

Vi hjälper dig när det känns tungt

Det är inte bara kroppen som ska orka igenom ett träningspass eller lopp. Även det mentala behöver lite kärlek från dig för att hjälpa dig över mållinjen.

Andas! Oavsett om du står med fjärilar i magen på startlinjen på Göteborgsvarvet eller om du vet att det är 10 sekunder kvar innan nästa intervall börjar, glöm inte att slappna av och ta ett djupt andetag. Genom att ta några djupa andetag och slappna av i axlar, nacke och hals hjälper du till att syresätta kroppen till max under hela passet eller loppet. Ibland kan det hjälpa att skaka loss lite i axlar och nacke för att få till en avslappning. Till andningsmuskulaturen räknas bland annat: Trapezius som är kappmuskeln över nacke/axlar och även Scalenii som är de ”trådiga” musklerna på sidorna och framsidan av halsen. Båda dessa muskelpaket är vanligtvis väldigt spända om man är stressad. Om du ska få bra resultat så är det viktigt att slappna av så att dina axlar hamnar där de ska vara. Då kommer du att andas bättre.

Se dig själv gå i mål! De flesta av oss har läst någon bok eller artikel om just det där med målbilder och det funkar för de allra flesta. När det känns tungt under passet, måla upp bilden av dig själv när du går i mål. Håll bilden i sinnet och gör den så detaljerad du kan. Till exempel vilken fot som kommer att vara först över mållinjen, kommer din familj stå där? Kommer det att vara trångt vid målet eller är du ensam? Alla detaljer gör det lättare att lägga fokus på att du ska framåt och lyckas med det du föresatt dig att göra.

Fake it until you make it! Det är värt att upprepa. Du är på din nivå, håller den fart och presterar exakt det som är just precis rätt för just dig, just nu. Ta kontroll över din inre dialog och säg till dig själv att du kan det här, du orkar till nästa lyktstolpe, du är lätt i kroppen, du orkar springa hela vägen utan att stanna. Din inre dialog, det vill säga dina tankar, styr mycket av vad som sker i kroppen och kan göra träningen och loppet mycket lättare.

Förändra världen med ett leende! När man känner sig som om man springer i mjukglass så kan ett leende göra underverk med både dig själv och den du möter. Nästa gång du möter en annan löpare i spåret eller får ögonkontakt med grannen du egentligen inte känner halvvägs in i Lidingöloppet, ge dem ett leende! Förändra världen, ett leende i taget. Att le och även att se någon annan le, utsöndrar ”måbra”-hormonet dopamin som kan göra att det känns lättare.

Kom ihåg att ha roligt under tiden! Påminn dig själv om vad som motiverade dig att vara här just nu. Varför anmälde du dig till loppet? Varför började du träna? Hitta glädjen i det du gör just nu och håll kvar i den hela vägen in i mål.

Nästa del handlar om hur du återhämtar dig på bästa sätt med Holistic och kommer nästa vecka.

Publicerat i Artiklar, Inspiration, Kosttillskott, Tips | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Blå cashewshake

till 1 glas

Mixa samtliga ingredienser till en len och krämig smoothie.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan, Vegetarian | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Malin Ewerlöf, inför GöteborgsVarvet

En av våra fina vänner är fantastiska är löpardrottningen Malin Ewerlöf. Det här är kvinnan som tog guldmedalj efter guldmedalj och höll det svenska rekordet i 800 meter och 1500 meter i flera år. Du kanske även har sett henne i TV-program som Stjärnorna på is, Superstars och Mästarnas mästare?

Vi gjorde en intervju med henne för att få lite tips inför kommande lopp och vad man ska tänka på före och efter. Vi ville även veta vad Malin sysslar med idag, efter elitkarriären.

 

”Hej Malin, hur har din löparsäsong börjat?

Malin: Jag har åkt mycket längdskidor i vinter och åkte ett långlopp i Italien, Marcialonga 70 km i januari. Jag har ännu inte sprungit något lopp så Göteborgsvarvet blir mitt första för året. Jag springer bara några få lopp per år numera. Träningen har gått bra hittills och formen känns bra.

 

Ska du själv springa några lopp i år?

Malin: Jag har bara planerat att springa Göteborgsvarvet, Lidingöloppet samt ett triathlon-lopp på Tjörn i år. Det kan kanske bli något 10 km-lopp också men det är inte bestämt än. Jag försöker att inte springa för många lopp på grund av att mina hälsenor är lite känsliga.

 

Hur laddar du upp inför ett lopp?

Malin: Mycket träning till ungefär en vecka innan loppet då jag bara ”mys-springer” och vilar mycket. Går på massage sista veckan, äter bra mat och sover med god kvalitet men i övrigt inget speciellt.

 

Du kommer att befinna dig i Holistic monter på lördagen på GöteborgsVarvet, vad kommer hända i montern?

Malin: Man har chansen att vinna PT timmar med mig, fokus löpning och löpteknik. Eftersom det är mitt jobb i vardagen att träna motionärer i löpning så är det en kul grej för mig. Jag även att finnas i Holistic monter och prata om allt inom löpning som man kan tänkas vara intresserad av att fråga om, så kom förbi!

 

Vad skulle du vilja säga till någon som aldrig sprungit ett lopp för att de tror att de inte kan?

Malin: Det handlar så mycket om att ha en bra plan innan ett lopp med träning och att ha ett realistisk mål utifrån sig själv och sina egna förutsättningar. Man kan alltid börja med att springa/gå ett lopp med inställningen att ta sig runt för att sedan som många känner få smak för det och träna och förbereda sig ännu bättre inför nästa lopp. Det är en häftig upplevelse att springa lopp. Jag tycker verkligen att man ska ge sig själv chansen att prova.

 

Vad har du för tips till de som ska springa varvet för första gången i år?

Jag har själv aldrig sprungit GöteborgsVarvet så jag kan inte riktigt banan. Mitt hetaste tips, som jag själv ska försöka leva efter, är att njuta av loppet och stämningen så länge som möjligt och springa i sin egen takt.

 

Kan alla springa lopp? Och vad är fördelarna med att anmäla sig till ett lopp?

Malin: Jag tror definitivt att alla kan springa lopp. Det handlar bara om att springa i sitt eget tempo och självklart förbereda sig innan så man är så bra tränad som möjligt utifrån sig själv. Ett lopp ger en enorm adrenalin kick som är svår att uppnå i vardagen tycker jag. Det är därför jag fortfarande springer lopp.

 

Vad gör du för att få bästa återhämtningen?

Malin: Jag använder bra återhämtningsprodukter som magnesium och protein med mera som snabbar på återhämtningen. Sen är mycket vila, bra mat och massage lika viktigt.

 

Du erbjuder även personlig löparträning, skriver böcker och håller föreläsningar? Berätta mer om det…

Malin: Jag jobbar med min hobby och med det menar jag allt inom löpning. Det är mitt största intresse i livet. Jag tränar motionärer i löpteknik och intervall träning mest hela dagarna. Sen föreläser jag en hel del om motivation, rätt tänk och om att få in träningen i sitt liv. Jag har skrivit två böcker om löpning vilket varit jätte kul. Det tog mycket energi och tid att skriva så jag väntar lite med nästa bok men den kommer nog så småningom.

 

Vart hittar man dig/dina tjänster?

Malin: Jag har en hemsida där man kan hitta alla mina tjänster ewerlof.eu

 

Tack Malin för inspiration inför kommande lopp!

Publicerat i Inspiration, Tips, Våra vänner | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Chokladmoussetårta med hasselnötscrunch

till ca 10 personer

Botten

Mousse

 • 1 ½ dl Holistic Chiafrö blötlagda i minst 1 timme i 4 dl mandelmjölk
 • 100 gr choklad
 • ½ dl mandelmjöl
 • ½ dl kakao
 • Ca 1 dl björksocker

Hasselnöts crunch

 • 2 dl hasselnötter
 • 1 tsk salt
 • 1 msk lönnsirap

Topping

 • 50 gr smält choklad
 • Färska hallon

 

Gör så här

Mixa alla ingredienserna till botten i en matberedare. Tryck ut i en form, ca 20 cm, och ställ in i kylskåp. Smält chokladen till moussen och mixa den med resten av ingredienserna. Konsistensen ska vara som pudding. Bred ut moussen på nötbotten. Ställ in i frysen cirka en timme. Blanda de hackade hasselnötter med salt och lönnsirap i en skål och rosta sedan i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter.

Vid servering smält chokladen och ringla över kakan. Strö över hasselnötter och hallon och servera direkt.

 

Publicerat i Recept, Vegan, Vegetarian | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Före träning- Ladda med Holistic

Springer du? Du kanske precis snörat på dig löparskorna och ska bege dig ut för första gången? Underbart! Motion mår alla bra av. Oavsett om du redan tränar eller vill komma igång så vill vi ge dig de bästa förutsättningarna inför årets löplopp genom denna 3-delade serie som vi valt att kalla Före-, Under- och Efter träning. Häng med och se ifall vi kan hjälpa dig att komma i mål.

 

Kosten lika viktig som ditt löpsteg

Oavsett vilken nivå du befinner dig på, så är kosten och det bränsle som du förser din kropp med avgörande för dina resultat och utveckling som löpare, men väldigt ofta hamnar kostplanering i skuggan av träningsupplägg, pulsklockor och löparskor. Om din kropp ska hålla, så bör du lägga lika mycket fokus på din kost som på ditt löpsteg. För att orka träna och tävla gäller det att både äta rätt och träna rätt. Nyckelordet här är timing. Du måste stoppa i dig rätt energi vid rätt tidpunkt för att kroppen ska prestera maximalt och återhämta sig optimalt.

 

Före träning

Före träning är det viktigt att ladda kroppen med rätt energi. Vad du äter och dricker innan ett träningspass har en direkt påverkan på ditt resultat. När vi tränar så bryter vi ned musklerna och utsätter kroppen för en form av stress. För att undvika nedbrytning av muskelmassa under hård eller långvarig träning bör man inta något proteinrikt innan träningspasset. Kanske bör du även ladda upp med magnesium och ta rödbeta i någon form innan du ska träna, här förklarar vi varför, vi börjar med magnesium.

 

Magnesium

Magnesium är ett mångsidigt mineral med många viktiga funktioner i kroppen. Magnesium bidrar till normal energiomsättning i cellerna och normal muskelfunktion. Det är involverat i fler än 300 enzymkontrollerade, metaboliska reaktioner. Magnesium är närvarande i alla celler och av allt magnesium vi har i kroppen återfinns ca 25 % i muskelvävnad och ca 60 % i våra ben tillsammans med andra mineraler som kalcium och fosfor. Magnesium spelar en viktig roll för att bibehålla normal benstomme och normal muskelfunktion. Dessutom bidrar magnesium till normal energiomsättning i cellerna och till att minska trötthet och utmattning. För att ett mineraltillskott ska ha hög biotillgänglighet så ska mineralföreningen lösa sig lätt och bilda fria joner.

Holistic Magnesium består enbart av organiska mineralföreningar (magnesiumcitrat, magnesiummalat och magnesiumlaktat) som har hög biotillgänglighet och är lättupptagliga för kroppen

Hög biotillgänglighet:

 • Magnesiumcitrat
 • Magnesiumglycinat
 • Magnesiummalat
 • Magnesiumlaktat

Låg biotillgänglighet:

 • Magnesiumoxid
 • Magnesiumhydroxid
 • Magnesiumkarbonat

 

Rödbetsjuice och Rödbetspulver

Rödbetor är rika på nitrat som i kroppen omvandlas till nitrit och sedan till kväveoxid (NO) som har en kärlvidgande effekt och som ökar transporten av syre till musklerna. Detta ger bättre uthållighet och syreupptagningsförmåga främst inom uthållighetsidrott som löpning, cykel och simning, enligt studier.

Active by Holistic rödbetsjuice består till 98 % av ekologiska rödbetor och 2 % äppelcidervinäger. Drycken tappas med omsorg och kärlek på ett lokalt svenskt musteri. 1 deciliter motsvarar cirka 150 g färska rödbetor. Ladda med en rödbetsjuice 1-2 timmar innan träningspasset för bättre syretransport till musklerna!

Active by Holistic rödbetspulver består av 100 % ekologiska rödbetor (Beta vulgaris). Den är en stor favorit bland både vardagsmotionärer och elitidrottare framförallt för dess förmåga att syresätta blodet. Lite syrlig, lite söt och väldigt röd. Använd pulvret i din smoothie, i juicen eller på gröten för en extra boost innan träning!

Klicka här för att få recept på en drink som ger en riktig syre-kick innan träning!

 

Fyll på med protein

Om det var mer än 4 timmar sedan du åt en måltid kan det vara en god idé att fylla på med en proteindrink innan träningspasset. Aminosyrorna i proteinet hjälper kroppen under den katabola, muskelnedbrytande fasen, under träningen.

Bra val av protein är vassleprotein eller välj gärna protein från en vegetabilisk källa som till exempel hampa– eller risprotein. Vassle anses en bra proteinkälla på grund av dess balanserade profil av lättupptagliga aminosyror. Holistic Protein innehåller dessutom matsmältningsenzymer (proteas, peptidas, bromelain, lipas, laktas) för att hjälpa matsmältningen och proteinupptaget på traven.

 

Mental förberedelse

Det är inte bara kroppen som ska förberedas inför ett träningspass eller lopp. Även det mentala behöver lite kärlek från dig för att hjälpa dig över mållinjen. Innan ett pass eller ett lopp; sätt realistiska, mätbara mål för din löpning. För dig som är nybörjare så är kanske målet att inte stanna. För dig som är van löpare så vill du kanske mäta tid och distans.

Var snäll mot dig själv, kroppen reagerar olika beroende på sömn, väder, kost, stress och mycket annat. Att träna ska vara kul, även de dagar när det inte är det så ska det i alla fall kännas skönt efteråt. När det känns tungt på den där rundan du satt upp att du ska springa, tänk på den där härliga känslan efter passet, den är oslagbar!

 

Fake it until you make it!

Du kanske känner dig tung, klumpig och ovan men säg inte de sakerna till dig själv i din inre dialog. Du är på din nivå som är just precis rätt för just precis dig. Ta kontroll över din inre dialog och säg till dig själv att du kan det här, du är bra som snörade på dig skorna, du är lätt, snabb (kanske till och med snabbast?). Din inre dialog, det vill säga dina tankar, styr mycket av vad som sker i kroppen och kan göra träningen mycket lättare.

Nästa del handlar om hur du kan toppa formen med Holistic och kommer nästa vecka.

 

Publicerat i Artiklar, Inspiration, Kosttillskott, Tips | Etiketter , , , , | 2 kommentarer

Raw Blåbärskräm med rostade nötter

 

Blåbärskräm

Det här behöver du:

Gör såhär: Mixa ihop ingredienserna och ställ in i kylskåpet i minst 1 timme.

 

Rostade nötter

Det här behöver du:

 • 1 dl Holistics Mandlar
 • 1 dl hasselnötter
 • 1 tsk salt
 • 2 msk lönnsirap

Gör såhär: Hacka nötterna grovt, och ha ner i en skål. Blanda i lönnsirap och salt.

Lägg på bakplåtspapper och in i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter, nötterna kan brännas vid fort så håll ett öga på dem. Ta ut dem och låt dem svalna.

Häll upp blåbärskräm i en skål och strö över nötter. Servera gärna tillsammans med kokosgrädde.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan, Vegetarian | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Mjölksyrabakterier med förstaklassbiljett till maghälsa

 

Maghälsa har idag blivit ett begrepp och ett omtalat ämne. Mycket stress och felaktig kosthållning leder lätt till en obalans i tarmfloran – tyvärr två vanliga inslag i dagens livsstil.

Du vet nog att goda tarmbakterier är bra för magen. Dessa bakterier står även för 80 % av vårt immunförsvar. Det ligger mycket sanning i det gamla talesättet ”håll magen glad”. Att goda mjölksyrabakterier kan vara känsliga för mag- samt gallsyra och därför har svårt att överleva resan ner till tarmen är däremot inte lika känt.

Det viktigaste gällande tarmbakterier är att de överlever resan ner till tarmen och kan göra gott på rätt plats.

I matsmältningskanalen finns ca 1000 olika stammar av bakterier (vad man vet idag). Du ska ha mycket av vissa bakterier och mindre av andra. Bakteriefloran är beroende av flera saker men framförallt av vad du äter, din stressnivå och hur väl du smälter den mat du äter.

En bakterieflora i tarmen som är i balans hjälper oss att smälta maten ytterligare, avgiftar toxiner, samt producerar B-vitaminer och vitamin K2. Bakterierna i tarmen kan även bryta ner olika läkemedel och en orsak till att människor reagerar olika på mediciner är att vi alla har lite olika sammansättning av bakterier i tarmen. Bakteriefloran i tarmen har även en viktig roll för peristaltiken och tarmuttömningens funktion.

 

Mjölksyrabakterier

Mjölksyrabakterier innehåller, trots namnet, ingen mjölk. De är känsliga för syre, värme, fukt samt mag- och gallsyra. Därför är det viktigt att se till att varje bakterie är motståndskraftig samt har ett skyddande hölje som gör att de klarar av den tuffa resan ner till tarmen.

 

Antibiotika och tarmfloran

Antibiotika behövs ibland, man bör dock vara medveten om att störningar i tarmfloran kan påvisas i månader efteråt. Detta på grund av att antibiotika slår ut både onda bakterier samt en del av de goda, vilket gör att du kan vara känsligare en tid efter en antibiotikakur. Därför är det viktigt att fylla på med goda tarmbakterier genom kosten med till exempel syrade grönsaker, surkål eller ett kosttillskott.

 

Mjölksyrabakterier med förstaklassbiljett

Vi på Holistic har tagit fasta på vikten av att så många bakterier som möjligt ska nå tarmen oskadda, eftersom det är först då som de kan göra nytta. Nu lanserar vi LactoVitalis Pro, ett kosttillskott som innehåller minst 6,5 miljarder mjölksyrabakterier från hela 12 olika bakteriestammar. Vi har dels valt ut tåliga bakteriestammar och dels har vi genom en patenterad teknologi gett bakterierna ett skyddande hölje som stärker deras cellmembran. Detta gör att cirka 90 % av de goda bakterierna överlever den tuffa resan ner till tarmen.

LactoVitalis Pro är synbiotika vilket innebär att produkten innehåller både goda mjölksyrabakterier samt nyttiga fibrer (mat för bakterierna). Varje individuell kapsel förser magen med minst 6,5 miljarder goda mjölksyrabakterier från 12 olika stammar, inklusive den välstuderade Lactobacillus rhamnosus GG. Produkten innehåller även vitamin C som bidrar till immunsystemets normala funktion, vitamin B2 som bidrar till att bibehålla normala slemhinnor samt FOS (fruktooligosackarider), fibrer som ger näring till bakterierna. Förpackningen är speciellt anpassad för att skydda bakterierna mot fukt genom den unika konstruktionen Activ Vial™, vilket ökar kvalitén och hållbarheten på produkten.

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott | Etiketter , , , , , , | 4 kommentarer

Din livsstil påverkar dina enzymer

Stress är ett vanligt inslag i vår vardag. Det påverkar vår kropp mer än vi tror. Alla har vi någon gång ätit i farten och det är tyvärr är inte det mest optimala för vår matsmältning.

Enzymer är fantastiska

De behövs i varje liten del av vår kropp för att vi ska fungera. Enzymer består av proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter sönder kemiska bindningar. De reparerar dna, hjälper till vid befruktning och de sätter igång flera olika processer i kroppen. Man kan kalla enzymer för den ”gnista” som får elden att brinna. Utan enzymer så skulle inte mineraler, vitaminer eller hormoner kunna vara verksamma i kroppen.

Det finns 3 olika grupper av enzymer:

 • Metaboliska enzymer i cellerna som är essentiella för kroppens olika funktioner.
 • Matsmältningsenzymer tillverkas i vår egen bukspottskörtel och spjälkar maten vi äter.
 • Matenzymer som finns i rå mat och tillförs när vi äter.

Det finns även vissa aminosyror som är enzymer, till exempel Tyrosin.

Kroppen tillverkar enzymer hela tiden i vår bukspottskörtel. När vi blir äldre avtar vår enzymproduktion. Enzymerna är i sin tur beroende av att vi har tillräckligt med näring i kroppen. Vid näringsbrist så kan vi även få enzymbrist.

Var finns enzymer?

Enzymer förekommer naturligt i vår kost. Främst i grönsaker och frukt. Vetegräs, ananas, papaya och syrade grönsaker är några exempel på enzymrika livsmedel. Enzymer klarar inte av höga temperaturer särskilt väl och överstiger temperaturen 48 grader så dör alla matenzymer i livsmedlet.

Enzymer är viktiga komponenter i maten och de smälter mellan 50-75 procent av den mat vi äter. Det är därför extra viktigt att äta en del råkost för att magen ska fungera så bra som möjligt.

Hur kan jag märka att enzymer jobbar i min kropp?

Ett exempel är enzymet amylas som finns i vår saliv. Det är kanske det enzym du märker av mest. När du tuggar något kolhydratrikt som till exempel en bit äpple så märker man efter en kort stund att det inte finns så mycket kvar att tugga på. Det är enzymet amylas i saliven som jobbar och bryter ner kolhydraterna i den mat vi tuggar på.

 

Hur påverkas mina enzymer?

När vi stressar nedprioriterar kroppen sin egen enzymproduktion, vilket gör att vi kan få en sämre matsmältning med uppsvälld mage, gaser, sämre matsmältning och även andra funktioner i kroppen kan påverkas. Förutom fysiologiska funktioner så styrs även våra mentala funktioner av enzymer. Vilket gör att när vi stressar så kan det ge bland annat sämre minne.

Hur kan jag tillföra enzymer?

Det finns sätt att tillföra enzymer i kosten. Raw food är en kost som är väldigt rik på gruppen matenzymer men den kräver även en del matsmältningsenzymer för att kunna tillgodogöra sig all näring. Syrade grönsaker och syrad kål är även det enzymrikt, men även rikt på mjölksyrabakterier som gör magen och tarmarna glada. Du kan även tillföra enzymer via kosttillskott. Holistic har flera produkter som innehåller enzymer.

Holistic Cellenzym

Holistic Cellenzym är ett kosttillskott. Holistic Cellenzym innehåller matsmältningsenzymer som tas i samband med måltider. Enzymerna understödjer matsmältningen, bryter ner stora molekyler i födan och hjälper till att öka upptaget av näring från födan.

Holistic Laktozym

Holistic Laktozym är ett kosttillskott. Laktozym innehåller enzymet laktas som förbättrar laktosnedbrytningen hos individer som har problem med att bryta ner laktos (mjölksocker).
Dessutom innehåller Laktozym proteas som bidrar till att bryta ned proteiner i mjölk.

Publicerat i Artiklar, Enzymer | Etiketter , | 1 kommentar

Alternativa synsätt på cancer

Hur effektiv är konventionell cancerbehandling? Och hur skadlig är den? Vad finns det för alternativ till konventionell behandling? Cancer är vår tids mest utbredda sjukdom och i denna dokumentär får vi möte läkare, terapeuter, forskare och överlevare som berättar sin story.

Ty Bollinger är en man från USA som är starkt personligt påverkad av diagnosen cancer. Inte mindre än 7 personer i hans närhet har drabbats av sjukdomen och dött.  Efter att han sett hur hans nära och kära lidit i sviterna av konventionell cancerbehandling och ändå dött så bestämde han sig för att med egna medel försöka lösa cancerns gåta.

Hans första filmprojekt ”The truth about cancer- quest for the cure” var en dokumentärserie i 8 delar som han filmade i USA. Han intervjuade blanda annat läkare, forskare och överlevare för att höra deras historier.

Nu släpps hans andra filmprojekt som heter ”The truth about cancer global quest” och denna gång åker Ty runt hela världen för att göra liknande intervjuer.

En intressant dokumentärserie med ett annat perspektiv på cancer och cancerbehandling. Just nu går det att se alla avsnitten gratis under en begränsad tid via denna länk. Serien finns även att köpa som DVD, bok och ljudbok. Om man väljer att köpa så sponsrar man The truth about cancer-projektet som har som mål att samla mer information och att skapa flera liknande filmprojekt.

Lite om innehållet i avsnitten:

 1. Historien om cytostatika och deras effekt samt läkemedelsbolagen bakom.
 2. Fakta och fiktion gällande cancer, bröstcancer, hormoner och essentiella oljor.
 3. Virus, stamceller och GMO. Kostens betydelse och hur juice påverkar kroppen.
 4. Naturens apotek, går det att läka genom ljud och ljus.
 5. Vacciner, homeopati och hur mycket känslor kan styra vårt tillfrisknande
 6. Healing, vacciner och detox. Vi får följa med till en tysk cancer-klinik.
 7. Ren el, vikten av rätt vatten, hur solen påverkar hälsan och superfood.
 8. Cannabis, epigenetik, peptider och mikronutrienter
 9. Vi får möta överlevare och höra hur de gjorde för att blir friska.

Varje avsnitt är ca 2 timmar långt.

Publicerat i Artiklar, Inspiration | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Grön Kraft drink

Det här behöver du:

 • 3 äpplen
 • ½ citron
 • 2-3 cm färsk ingefära
 • 2 msk Active Korngräs
 • 2 msk Holistic Glutamin
 • 1 stor näve grönkål
 • 2 urkärnade färska dadlar (valfritt)
 • 7 dl vatten

Gör juice av äpplen, citron och ingefära i en råsaftcentrifug. Mixa tillsammans med resten av ingredienserna på högsta hastighet.

Publicerat i Recept | Lämna en kommentar