Vilken alg väljer du?

Chlorella och spirulina, dessa två fantastiska alger, har länge kämpat om rampljuset på hälsoscenen. Båda är rika på klorofyll och fyllda med alla näringsämnen vi behöver. Alla dessa likheter gör att man börjar undra vad som skiljer dem åt?

Chlorella är en av naturens mest näringsrika gröna alger som består till ca 60 procent av högvärdigt protein. Förutom att den innehåller alla aminosyror (även de essentiella), alla vitaminer och mineraler som vi behöver så innehåller den även omega-3 och omega-6 och även jod. Chlorella är ett bra alternativ för veganer som vill få i sig extra B12.

Man skulle kunna leva på enbart chlorella på grund av dess höga näringsinnehåll och det finns faktiskt människor i Japan som gör det.

Något som är unikt för chlorella är att den innehåller CGF(Chlorella Growth Factor). CGF är ett hormonliknande komplex som består av en blandning av RNA, DNA, aminosyror, vitaminer och mineraler vars exakta proportioner ännu inte har kunnat fastställas. Hos vuxna bygger CGF upp immunförsvaret och återbildar snabbt ny vävnad; hos barn ger det snabb tillväxt.

Chlorella är otroligt rikt på klorofyll (läs mer om klorofyll här) och det innehåller faktiskt mer klorofyll än något annat livsmedel i världen. Chlorella innehåller 4-5 gånger mer klorofyll än kompisen spirulina.

Chlorellans fiberrika yttre cellväggar binder till sig tungmetaller, vilket gör algen till ett bra komplement vid en detoxkur. Du kan läsa mer om Chlorellans fantastiska egenskaper här.

Spirulina är en blågrön alg som är en av jordens äldsta livsformer. Den har levt på endast vatten och solljus i mer än 3,5 miljarder år! Precis som chlorella så är den extremt näringstät och innehåller nästan alla vitaminer och mineraler som du kan tänkas behöva.

Den består av ca 65 procent protein och är extra rik på fykocyanin, ett proteinkomplex. Fykocyanin är det blågröna pigment som ger spirulina dess härliga färg. Fykocyanin har starkt antioxiderande egenskaper. Ytterligare något som är unikt för spirulina är att den innehåller immulina som har en immunsystemsstärkande effekt.

Precis som chlorella är spirulina extremt rikt på klorofyll. Läs mer om spirulina här.

Vad skiljer dem åt?

Den största skillnaden mellan spirulina och chlorella är att chlorella har cellväggar som binder till sig tungmetaller som ger en mer avgiftande effekt.

Spirulina saknar cellväggar och är därför lite mildare för matsmältningen.

Spirulina innehåller något mer protein än chlorella. Det är faktiskt 12 gånger mer protein i spirulina än i nötkött! Chlorellan är dock inte långt efter.

Summa summarum, båda dessa alger ger dig massa näring, massa grön energi, protein och kompletterar din kost på ett fint sätt. Oavsett vilken du väljer så kommer du att älska den på grund av vad den kommer att göra för dig.

Grön energi direkt från havets rike till dig.

Publicerat i Artiklar, Raw Food, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Blåbärsboostad proteinyoghurt

 

1 portion

Mixa allt, utom bären till en kräm i en matberedare.

Servera med bär och eventuellt Holistics nypongranola, se recept

 

 

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Raw brownie proteinbar

 

Mixa allt och forma. Strö över lite extra hackade valnötter och flingsalt och ställ i kyl ca 12 timmar skär upp i den storlek du önskar.

Receptet framtaget i samarbete med Eva Sederholm (@thalineva)

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Bertil är nominerad till Årets Hälsofrämjande Chef

För 15:e året i rad ska Årets Chef utses av tidningen Chef. I år är det extra roligt eftersom Holistics grundare och ägare Bertil Wosk är en av finalisterna.

Bertil nominerades av oss medarbetare. Vi ansåg att Sverige måste få veta vilken unik och underbar människa det är som har skapat detta företag.

Du som är kund hos oss känner säkert redan till Bertil Wosk. Kanske har du gått en av hans kurser i Energimedicin eller känner honom från något annat sammanhang. Och som kund känner du säkert till våra värderingar och vår vision.

När Bertil grundade Holistic hade han en tydlig idé om vad han ville åstadkomma genom företaget – att hjälpa människor bli friskare och samtidigt mer medvetna.

Men hur är han som chef? Enkelt uttryck – omtyckt! Mycket omtyckt.

Nya medarbetare brukar vara skeptiska när ingen har något elakt att säga om Bertil. De tänker ofta att ”sanningen” ska krypa fram. Men sanningen är att ingen har något ont att säga. Det mest elaka vi har att säga om Bertil är att han är lite tankspridd ibland.

Han är en man med stort hjärta. Han har stor integritet. Han är ärlig och sann. Och han kan kombinera ett visionärt sinne med en stor portion sunt förnuft och humor.

Och ja, det ska erkännas att vi som arbetar här är lyxigt omhuldade med allt från ett superfint kontor med egen yogasal, två vilorum med mindfulnesstolar, generöst friskvårdsbidrag, gratis kosttillskott, fri hälsofrukost varje vecka, gym, bastu och tvättstuga. Och vi mediterar varje dag, på arbetstid. Vi får gå kurser i allt från ledarskap till mindfulness. Och mycket mer.

Läs mer om vårt kontor och företagskultur i Kureras artikel här och se fler bilder från kontoret här.

Men bäst av allt är att arbeta på ett företag vars främsta mål är att bidra till en bättre värld, på riktigt. Och med en chef som är en förebild och vän, på riktigt.

Och nu är han alltså finalist i kategorin Årets Hälsofrämjande chef. Och han vet inte ens om det, för han har förverkligat en gammal dröm och rest utomlands för att meditera på heltid i åtta månader. Han är inte nåbar för någon. Inte ens om han vinner kommer han få veta något, inte förrän han är tillbaka i september.

Årets Hälsofrämjande chef

Syftet med priset är att ”belöna en chef som utifrån ett personligt engagemang systematiskt byggt en framgångsrik, inkluderande, hållbar och hälsofrämjande helhetskultur, vars resultat går att mäta i verksamhetens lönsamhet och välbefinnande”. Vinnarna presenteras på Chefgalan på Grand Hotel i Stockholm 9 mars.

Juryns motivering lyder:

Utifrån värdeorden kärlek, ansvar och sanning ger den här ledaren medarbetarna möjlighet att växa även under sina timmar på jobbet. En pionjär som med ett helhetstänk kring fysisk och psykisk hälsa inte bara strävar efter att göra världen till en bättre plats utan även att hans företag ska bli Sveriges bästa arbetsplats 2020.”

Vill du veta mer? Klicka här

Publicerat i Artiklar, Om Holistic | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 1 kommentar

Korngräs eller vetegräs? Det är frågan!

Gröna pulver är supertrendigt, och då menar vi inte en trend som kommer att passera. Den gröna trenden har precis börjat. Grönt är skönt, det vet vi sedan innan, men alla dessa pulver kan vara förvirrande. Det finns korngräs, vetegräs, spirulina, chlorella och en hel del andra gröna sköningar. Vi börjar med att se om det finns några skillnader mellan vetegräs och korngräs.

Vetegräs

Vetegräs innehåller inte gluten som du kanske tror av namnet. Det är rikt på klorofyll vilket är det som ger gräset dess gröna färg. Ju grönare desto bättre! Klorofyll har många hälsofrämjande egenskaper, läs mer om dessa här. Många upplever att de får en kick av vetegräs och känner sig piggare.

Vetegräs innehåller en mängd olika enzymer, över 90 olika mineraler och vitaminer men även 19 av de 20 aminosyror som finns, däribland alla de 8 essentiella som vi måste få i oss genom kosten och kan därför nästan räknas som en komplett måltid.

Många odlar eget vetegräs och gör vetegräsjuice av det färska gräset. Det kräver dock en del tid och engagemang. Vill man ha ett enklare alternativ så finns vetegräs som är ekologiskt, skonsamt torkat och malt till pulver som du enkelt kan dosera till önskad mängd.

Vetegräs har en utrensande och renande effekt och man bör börja med någon tesked och öka successivt.

Blanda med valfri vätska och drick det som en shot direkt på morgonen eller blanda det i din smoothie för extra näring.

Korngräs

Korngräs är glutenfritt, superrikt på klorofyll och näringsmässigt likvärdig med vetegräs. Korngräs är speciellt rik på järn, kalium och zink. Du hittar alla B vitaminerna i korngräs, inklusive B12. B12 är extra viktigt att komplettera med om du är vegan eller vegetarian.

Jämfört med sin kompis vetegräs så har korngräs en mildare effekt när det gäller utrensning och kan många gånger passa bättre att börja med innan man vill gå ”all-in” på gröna pulver. Inte minst för att många upplever att korngräs har en mildare smak.

Ekologiskt korngräs, torkat och malt till fint pulver blandar du enklast i din smoothie eller varför inte i ditt te? Tack vare korngräsets milda smak passar det bra till både desserter och brödbak.

Så, är det någon stor skillnad på dessa gröna sköningar? Svaret är nej, de är rätt lika varandra. Är du nybörjare på gröna pulver kan vi dock rekommendera korngräs. Har du provat gröna pulver innan och inte har problem med en somrig smak av gräs så är vetegräs din nya bästa vän. Oavsett vilken du väljer så kommer du gilla det, för grönt är skönt.

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Superfood | Etiketter , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Varför bli vi sjuka? Holistic poddar i Hälsosant

Lyssna in på avsnittet här!

Text från Hälsosant hemsida:

”Varför blir vi sjuka?
Idag pratar vi om allt möjligt men väldigt viktigt och grundläggande kring varför vi blir sjuka. Vi pratar om hur vi har sett på sjukdom historiskt och hur vi börjar se på sjukdom på ett nytt sätt nu. Vi pratar om olika orsaker till att vi blir sjuka och vad som endast är symptom. Dessutom vad du kan göra för att må bättre allmänt. Är det en dödsdom att få en kronisk sjukdom? Visst är det dags för en uppdatering av den gammaldags synen på hur vi blir ”drabbade” av sjukdom och att vi får acceptera vår ”dom” och dåliga gener?

Det här pratade vi om:

 • Hur vi ser på sjukdom idag och hur vi sett på sjukdom historiskt; ”Guds straff”, obalans på kroppsvätskor, bakterier osv
 • Blir vi ”drabbade” av sjukdom?
 • Kan vi skuldbelägga folk för att de blir sjuka?
 • Genteorin- stämmer den?
 • Blir vi sjukare pga att vi blir äldre?
 • Är det sjukdom att vara äldre eller att vara kvinna?
 • Hur är det med kroniska sjukdomar? Vad innebär det egentligen? Hur påverkar ”domen” oss när vi får diagnosen? Kan man bli frisk från kroniska sjukdomar?
 • Vad pms generellt sett beror på
 • Bakterier vid kroniska sjukdomar, inte bara infektionssjukdomar
 • Emotionella problem och trauman vid sjukdom”
Publicerat i Om Holistic, Pod | Etiketter , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Vilka kosttillskott behöver du som vegetarian eller vegan?

Eat-green2

Att äta vegetariskt innebär att man äter mer av baljväxter som bönor och linser, grönsaker, bär, nötter, frön, frukt och alla fantastiska superfoods. Variation är nyckeln till att vara säker på att få i sig alla viktiga näringsämnen. För att variera kosten behöver man våga prova något nytt. Ett bra tips är att köpa en eller flera kokböcker med recept på vegetarisk eller vegansk mat.

Om du äter uteslutande vegetariskt eller veganskt kan det vara bra att komplettera kosten för att vara säker på att du får i dig alla näringsämnen och byggstenar som kroppen behöver.

 • Vitamin B12 finns i kött och fisk men även i mindre mängd i ägg och mjölkprodukter. Det betyder att du som vegetarian eller vegan kanske inte får i dig detta viktiga vitamin utan måste tillföra det via kosttillskott. B12 är betydande för cellens energiomsättning, normal neurologisk och psykologisk funktion, immunsystemets normala funktion och mycket annat. En naturlig vegansk källa till B12 är sötvattensalgen Chlorella.
 • Järn finns både i grönsaker och animalier. I grönsaker har dock järnet en annan sammansättning som kallas icke-hemjärn. Hem-järn är svårare för kroppen att tillgodogöra sig och därför behöver du tillföra järn via kosttillskott. Järn är viktigt för bland annat transporten av syre i vårt blod, immunsystemets normala funktion och är extra viktigt för kvinnor med riklig menstruation.
 • Selen bidrar bland annat till ämnesomsättningen och är en viktig antioxidant. Vi får vi i oss en mindre mängd selen från baljväxter och nötter men tyvärr är detta inte tillräckligt. På bara 100 år så har mineralhalterna i jordarna halverats, och selen är ett av de mineraler som vi kan behöva tillföra genom kosttillskott.
 • Omega 3 är ett bra komplement till en grönare kost. Omega 3 finns i valnötter, hampa och linfröolja. Omega 3 är antiinflammatoriskt och våra celler behöver omega 3 som byggstenar till cellerna i hjärnan och resten av kroppen.

Du som individ kanske behöver andra saker än de som står med på denna lista, detta är endast ett urval med de viktigaste. Om du vill investera i dig själv och din hälsa rekommenderar vi att du tar kontakt med en näringsterapeut som ger dig individuella råd. Kosttillskott ersätter aldrig en varierad kost men är ett bra komplement när kosten inte räcker till.

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Mineraler, Raw Food, Vegan, Vitaminer | Etiketter , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Green rise protein smoothie

Hampaprotein_Smoothie

 • 2 dl apelsinjuice
 • 1 dl fryst mango
 • 1 msk Holistic Hampaprotein
 • 1 näve bladspenat
 • ½ avokado
 • ½ dl vatten

Mixa och drick!

 

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , | 1 kommentar

Vilken proteinkälla väljer du?

Trenden är tydlig, många vill äta grönare. En allt större efterfrågan och ett större vegetabiliskt utbud dyker upp i butikerna och många restauranger samt matställen har ett vegoalternativ på menyn. Den första frågan man ofta får som vegetarian eller vegan är ”Vart får du ditt protein ifrån?”. Protein finns i många olika livsmedel och inte bara i kött, ägg och mjölkprodukter som många tror. En av de bästa proteinkällorna är faktiskt bönor. Linser, kikärtor, mandlar, quinoa och tofu är några andra alternativ.

Vad är protein och varför är det viktigt?

Protein är uppbyggt av mindre beståndsdelar som heter aminosyror. Det finns hundratals olika aminosyror och för att överleva behöver vi människor 20 stycken.  Nio av dessa kallas essentiella aminosyror för att de måste tillföras via kosten. De resterande 11 kan kroppen tillverka själv så länge vi har en fullgod näringsstatus. Protein (aminosyror) behövs i kroppen för att bygga upp och reparera vävnad, binda till sig näringsämnen, bilda enzymer och hormoner och ingår dessutom i många andra viktiga funktioner. Vårt immunsystem, rättare sagt våra antikroppar, består också av protein.

Kött, fisk och ägg räknas som fullvärdiga proteinkällor. Att äta dessa fullvärdiga proteinkällor är ett sätt att få i dig alla de nödvändiga aminosyrorna. Ett annat sätt är att äta vegetariskt eller veganskt och variera kosten under dagen för att få i sig alla aminosyror som man behöver. Bönor, tofu, linser, stärkelse, ärtor, grönsaker, frukt, frön och nötter kompletterar och optimerar ditt proteinupptag. Variera din kost under dagen/veckan för att vara säker på att du får i dig alla aminosyror du behöver.

Ett bra och smidigt sätt att vara säker på att man får i sig tillräckligt med protein är att komplettera kosten med proteinpulver. Holistic har idag tre bra vegetabiliska proteinpulver i sitt sortiment; ärt-, ris- och hampaprotein. Du kan använda proteinpulvret i din smoothie, till frukost eller mellanmål. Du kan även förhöja proteinhalten i ditt bröd, göra egna bars eller varför inte proteinberika dina pannkakor?

Holistic Risprotein är ekologiskt och fritt från soja, mjölk och gluten. Det har ett högt innehåll av aminosyrorna arginin, lysin och glutamin. Risproteinet är väldigt biotillgängligt och upptaget är hela 95 procent!

Holistic Ärtprotein är ekologiskt och hypoallergent. Det består av minst 80 procent protein. Det är fritt från soja, mjölk och gluten. Det har ett lågt innehåll av kolhydrater och fett.

Holistic Hampaprotein utvinns ur ekologiska hampafrön. Proteinpulvret är även rikt på vitaminer (inte minst vitamin E), mineraler (bland annat kalcium, magnesium, kalium och fosfor). Hampaprotein är en god källa till Omega 3 samt fritt från gluten och laktos.

De flesta vegetabiliska proteiner är lättsmälta då de är naturligt fria från soja, gluten och mjölkprodukter. Det gör att de även passar dig som har en känslig mage. Blanda gärna de olika proteinerna för att få en ännu bättre balans av aminosyror. Prova dig fram vilken smak som passar bäst till vad. Hampan upplevs av många som nötig i smaken och kanske passar bättre till vissa saker (speciellt ihop med kakao= mums!) och risproteinet med sin neutrala smak kanske passar bättre till brödbaket?

Experimentera och prova de olika proteinerna för att hitta din favorit som ger dig urkraft från växtriket!

Publicerat i Artiklar, Inspiration, Proteinpulver, Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , , | 2 kommentarer

Raw pepparkaksbar

Till cirka 10 bars

Mixa allt och pressa sedan ut i en form med kant eller på ett bakplåtspapper ca 2 cm högt. Ställ i kylen.

Topping 

Mixa allt med stav mixer. Ta fram botten ur kylen och lägg på lingonlagren ovanpå. Ställ i frys ca 1–2 timmar. Ta sedan fram och skär i önskad storlek.


Receptet är framtaget i samarbete med Eva Sederholm (@thalineva)

Publicerat i Raw Food, Recept | Etiketter , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar