Lingonccini

 • 1 tsk Holistic Lingonpulver
 • 1 tsk Holistic kokosolja
 • 2 dl varm växtmjölk, helst skummad
 • Kanel till topping

Blanda lingon, kokosolja och hälften av den varma mjölken till kokosoljan har löst sig. Häll i resten av mjölken och pudra med kanel.

Publicerat i Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , | Lämna en kommentar

Varm chokladdryck

 • 4 dl mandelmjölk
 • 2 msk Holistic solroslecitin
 • 2-3 msk honung
 • 3 msk kakao
 • 1 knivsudd salt
 • 1 knivsudd vaniljpulver

Mixa alla ingredienserna tills du får en fin slät chokladdryck, smaka av, söta mer om det behövs. Värm till ca 40 grader eller drick den kall.

Publicerat i Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Q10 är nyckeln till energi – hur?

Var kommer energi ifrån?

Man kan tänka att kroppen får sin energi från maten vi äter, och det är givetvis sant. Men innan maten blir till energi händer det mycket på vägen. Kraftverken i kroppens celler heter mitokondrier. Det är där energin till slut bildas i form av en molekyl som heter ATP. ATP är cellens bränsle. Ca 90 % av allt ATP bildas i mitokondrierna. Har vi bra fart i våra mitokondrier får vi gott om energi. Ett ämne som är helt nödvändigt för att mitokondrierna ska fungera är Q10. Utan Q10 ingen energi.

Q10

Q10 är ett fettlösligt vitaminliknande ämne som finns i alla celler i kroppen. Det är ett så kallat koenzym vilket behövs för att ett eller flera enzymer ska fungera. Q10 behövs för att dra igång en kedja av reaktioner som skapar ATP dvs. energi. Allt som sker i kroppen och i vår vardag är beroende av att vi har energi.

Här är bara några exempel vad man i funnit studier om Q10:

 • Personer med kroniskt trötthetssyndrom har ofta mycket lägre nivåer av Q10 än friska personer. Ju lägre nivåer av Q10 desto svårare symtom. [1]
 • Hjärnan gör av med mycket energi. Låga nivåer av Q10 kan ge problem med minne och inlärning. [2]
 • Hjärtat behöver hela tiden gott om energi. Tillskott av Q10 har visat sig motverka olika slag av hjärtproblem och sänka blodtrycket. [3],[4],[5]
 • Kanske lite förvånande kan brist på Q10 visa sig i vår mun i form av tandköttsinflammation. Q10 motverkar inflammation och hämmar de mikroorganismer som ger upphov till problemet. [6]

Att fylla på med Q10 är alltså ingen dum idé, inte minst för att ge kroppen energi och ork.

Referenser

[1] Maes M. Neuro Endocrinol Lett.2009;30(4):470-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Coenzyme+Q10+deficiency+in+myalgic+encephalomyelitis%2Fchronic+fatigue+syndrome

[2] Langsjoen PH. Biofactors. 25(1-4): 147-152. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Treatment+of+statin+adverse+effects+with+supplemental+Coenzyme+Q10+and+statin+drug+discontinuation

[3] Alehagen U. Int J Cardiol. 2013 Sep 1;167(5):1860-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22626835

[4] Mortensen SA. JACC Heart Fail. 2014 Dec;2(6):641-9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=The+effect+of+coenzyme+Q10+on+morbidity+and+mortality+in+chronic+heart+failure%3A+results+from+Q-SYMBIO%3A+a+randomized+double-blind+trial

[5] F L Rosenfeldt. Journal of Human Hypertension (2007) 21, 297–306. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=2007+Coenzyme+Q10+in+the+treatment+of+hypertension%3A+a+meta-analysis+of+the+clinical+trials%2C

[6] Prakash S. 2010 Dec;42(6):334-7.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Role+of+coenzyme+Q(10)+as+an+antioxidant+and+bioenergizer+in+periodontal+diseases.

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Kroppen | Etiketter , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

När du mår dåligt utan att läkarna kan förklara varför – gå till en tandläkare!

Tänk dig att du är trött, obeskrivligt trött. Du har stora problem med astma, luftvägar, urinvägar och hjärtklappning och ingen kan förklara vad som är i obalans? Du gör upprepade besök till sjukhus och akuten utan att få några svar.

Sådan var situationen för en Helena, en av patienterna till Karin Öckert. Karin är tandläkare med specialistkompetens i parodontologi, som är namnet på den specialitet inom tandvård som behövs om du lider av eller riskerar att få tandlossning.

De senaste 25 åren har Karin ägnat sig alltmer åt de patienter som får symptom av sina tandfyllnadsmaterial. I samarbete med läkare på Sahlgrenska sjukhuset har hon dessutom utfört en studie på fibromyalgipatienter, som amalgamsanerats och avgiftats, med mycket god effekt.

Med denna kunskap i ryggen genomförde Karin Öckert, en amalgamsanering på Helena. Efter denna var utförd, försvann Helenas problem med astma, luftvägar, urinvägar och hjärtklappning. Helena blev mycket piggare och valde ett nytt hälsosammare liv, med lägre toxisk belastning och näringsrik kost.

Det finns två platser i kroppen där chansen att hitta patogener, toxiner och allergener är stor: i tarmen och i munhålan. Patogener, toxiner och allergener i munhålan blir sällan upptäckta på grund av bristande kunskap och för att de ligger mitt emellan två yrkeskategorier – läkaren och tandläkaren.

Karin Öckert och hennes forskning är en viktig brygga mellan dessa två discipliner. På Holisticdagen i Göteborg 11 november och på Holisticdagen i Stockholm 18 november kommer hon att berätta mer om Holistisk tandvård.

Under Karin Öckerts föreläsning kommer du få ta del av olika klientfall, lära dig mer om sambandet mellan sambandet mellan problem i munhålan o symptom i olika delar av kroppen och mycket mera.

Föreläsningen sker på HolisticDagen. Läs mer om HolisticDagen i Göteborg den 11 november och i Stockholm den 18 november. Kom och fördjupa din kunskap om hälsa! Anmäl dig nu genom att ange dina kontaktuppgifter via mail till kurs(at)holistic.se.

 

 

 

Publicerat i Artiklar, Kroppen | Etiketter , , , , , , , , | 2 kommentarer

D-vitamin kan förbättra din mentala hälsa

Vitamin D är en viktig del i vårt immunsystem, håller vårt skelett starkt och bidrar till flertalet viktiga funktioner i kroppen. Vitamin D är livsnödvändigt. Mycket forskning visar att vitamin D inte bara är viktigt för vår fysiska kropp och dess funktioner, vitaminet spelar även en viktig roll gällande vår mentala hälsa.

Vitamin D bildas i huden när tillräckligt stark sol lyser på oss. I Sverige är att solen bara är stark nog mitt på dagen under sommarmånaderna. Detta faktum i samband med att vi inte kan lagra vitamin D längre än 3-4 månader gör att de flesta svenskar har brist på vitamin D redan i oktober och behöver fylla på under hela året för att uppnå tillräckliga nivåer.

Vitamin D är unikt bland vitaminerna för att det är ett steroidhormon, precis som våra könshormoner testosteron och östrogen. Vitamin D påverkar därför en stor del av kroppens celler. Det är därför vitamin D påverkar så många olika aspekter av din hälsa, även din mentala hälsa. Flera studier visar att så är fallet, se nedan.

Denna studie visar att personer med högre halt av vitamin D i blodet hade mindre depressiva symtom jämfört med gruppen som endast fick placebo: Effects of vitamin D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial. J Intern Med. 2008 Dec;264(6):599-609.

Tillskott av 4 000 IE D-vitamin dagligen gav bättre rapporterat välmående under vintern än tillskott av 600 IE per dag hos sammanlagt 64 deltagare: Vieth R, et al. Randomized comparison of the effects of the vitamin D3 adequate intake versus 100 mcg (4000 IU) per day on biochemical responses and the wellbeing of patients. Nutr J. 2004 Jul 19;3:8.

I en iransk studie på 120 deprimerade personer med vitamin D-brist testade man tillskott av 150 000 IE eller 300 000 IE vitamin D som engångsdos. Den höga dosen gav tydlig lindring av depressiva besvär jämfört med gruppen som inte fick tillskott. Gruppen som fick 150 000 enheter såg ut att få en mindre förbättring men den var inte statistiskt signifikant: Mozaffari Khosravi H, et al. The Effect of 2 Different Single Injections of High Dose of Vitamin D on Improving the Depression in Depressed Patients With Vitamin D Deficiency: A Randomized Controlled Trial. J Clin Psychopharm 2013.

En stor undersökning med minimal dos vitamin D (400 IE/10 mikrogram dagligen) visade ingen skillnad i depressiva besvär: Bertone-Johnson ER, et al. Vitamin D supplementation and depression in the women’s health initiative calcium and vitamin D trial. Am J Epidemiol. 2012 Jul 1;176(1):1-13.

När sommaren övergår i höst, ta hand om hela din hälsa genom att fylla på med solens vitamin. För att bibehålla adekvata nivåer av vitamin D skulle du som bor i Norden behöva åka till ett varmt soligt land i en vecka ungefär varannan månad för att fylla på med solens vitamin. Annars behöver du fylla på med kosttillskott.

Du kan få i dig en mindre mängd vitamin D genom kosten men inte tillräckligt. För att få i dig dagsbehovet behöver du äta en större mängd av vitamin D-rika livsmedel. Kantareller till exempel är en bra källa till vitamin D. Äter du ca 1,5 liter färska kantareller per dag så täcker du ditt dagsbehov som är rekommenderat av Livsmedelsverket. Dagsbehovet av vitamin D enligt Livsmedelsverket är 20 mikrogram för en vuxen och 10 mikrogram för ett barn. Troligtvis behöver en vuxen person betydligt mer vitamin D i sitt dagsbehov då man en solig dag på endast 30 minuter kan tillverka upp till 10 000 IE i sin egen hud.

Ta hand om hela dig! Med kärlek, Holistic

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Kroppen, Vitaminer | Etiketter , , , , , | 2 kommentarer

Holistic är nominerat till Årets hälsoföretag av Swedish Health Awards


Vi är glada och stolta över att Holistic Sweden AB har blivit nominerat till Årets Hälsoföretag 2017 av Swedish Health Awards.

Swedish Health Awards är ett pris och en gala som uppmärksammar människor, företag och produkter inom området hälsa i samband med Sveriges stora hälsomässa ”Allt för hälsan”som äger rum 10–12 november.

Holistic är nominerat med motiveringen: ”Det är ett företag som vill skapa en friskare och mer kärleksfull värld genom att hjälpa människor ta kontroll över sitt liv och leva medvetet, i hälsa och balans både till kropp och själ. Med Kärlek, Sanning och Ansvar som ledord visar Holistic att man kan bygga ett lönsamt företag på en holistisk värdegrund.” 

Inte nog med det! Några av våra produkt-hjältar har blivit nominerade i sex olika kategorier. Om någon eller flera av dessa hjältar får ditt hjärta att slå ett extra slag så ge din röst genom att klicka in på länken nedan.

Holistic är nominerat i totalt sju kategorier

Prisutdelningen för Årets Hälsoföretag delas ut på galamiddagen den 9 november. För övriga kategorier som Holistic är nominerade i sker prisutdelningen på Allt för hälsan-mässan den 10 november.

Publicerat i Artiklar, Om Holistic | Etiketter , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

David och Liga Appelgren visar vägen till Gröna Vågen 2.0

David Appelgren vid huset

David inspirerar och irriterar. Han och hans fru Liga Appelgren har gått från stadsbo till självförsörjande ekoodlare på mindre än ett år. Och via Matfusket på Facebook når han miljontals läsare och sätter skräck i de stora livsmedelsföretagen. Att vara en självförsörjande människa är något av det farligaste man kan vara i dagens samhälle.

Aproved by bugs – Insekter är den bästa kvalitetsstämpeln

Ombergseko-Liga-är-sommarfin

Man känner sig välkomnad och omhuldad när man besöker David och Liga i deras röda torp vid Omberg i Östergötland. Vedspisen sprakar och sprider en skön värme. Överallt i fönster och bänkar hittar man torkade örter och kryddor och flaskor med färgglatt innehåll. Det är nästan som att stiga in i ett levande matmuseum med David som säker guide.

Man får snabbt lära sig nya ord, eller nygamla ord, för mycket av det som David och Liga bjuder på är urgamla recept och huskurer som fallit i glömska. I alla fall i Sverige. Liga, som kommer Lettland, har inte förlorat sina mathistoriska rötter i samma utsträckning som de flesta av oss i Sverige. Där är t.ex. traditionen med syrad mat levande.

”Syrad mat är lösningen på mycket, och det går att göra mat utan konserveringsmedel”, säger David och bjuder på hemmagjord kombucha som är en fermenterad hälsodryck med över 2 000 år gamla vanor.

”Det här vita som flyter omkring är de nyttiga bakterierna som är grunden i en kombucha. Många blir rädda för att dricka när de ser bakterierna, men det bevisar bara att det är frisk mat du äter”, säger David och bjuder på ett glas rött, kombucha smaksatt med rödbetspulver.

Medan vi skålar för bättre hälsa fortsätter David:

”Det är likadant med maten du äter. I affärerna är grönsakerna så perfekta och sterila att du aldrig hittar en mask i äpplet. För mig är det läskigt. Om inte maskar eller insekter vill äta maten, varför skulle jag vilja äta den? Att insekter gillar grönsakerna och frukter är en kvalitetsstämpel.”

Ombergseko

Om 10 år kommer all mat vara ekologisk

Davids ord säger något om hur vi tappat kontakten med den riktiga maten. David håller ett hyllningstal om den kantstötta frukten och för över samtalet till ekologisk mat.

”När folk förstår vilka gifter vi sprutat på maten kommer alla kräva ekologisk mat, det är jag övertygad om. Att äta besprutad mat kommer att vara lika ofräscht som att röka med barn i bilen. Om 10 år kommer all mat vara ekologisk”, säger David och forsätter:

”Besprutad mat är inte bara farlig för oss att äta. Den tar ju död på jorden också. På ekologiska odlingar är jorden levande med myllrande liv i myllan.

På konventionella odlingar är jorden steril och kräver livsuppehållande medel som konstgödsel för att man ska kunna odla något. Gifterna sipprar sedan ut i vattendragen och påverkar hela närområdet. Det fungerar inte på lång sikt att fortsätta odla konventionell mat på det sätt som vi gör i dag.”

Ombergseko David och Liga Appelgren

100 procent bonde med 100 procent engagemang

Man märker att det är ett ämne som engagerar och medan David talar ställer Liga fram allsköns läckerheter från gården: Hemmagjort hampa- och gurkmejasmör, frökex direkt från torkugnen, ramslöksolja, olika sorters teer, mjölksyrade grönsaker, kombucha i olika smaker korkas upp som champagne på ett kungabröllop.

Hela intervjun håller på att gå över styr. Både fotografen och AD:n och jag som ska göra intervjun äter och dricker och glömmer helt bort att vi har ett arbete att utföra. Och det händer inte bara en gång. Vi har inför den här artikeln följt David och Liga i 2,5 år. Och varje gång vi är där glömmer vi att arbeta och föräter oss på hälsosamma läckerheten som aldrig vill ta slut.

Att David pratar och Liga håller sig i bakgrunden beror på att Liga skyr rampljuset. Det är knappt fotografen får ta en bild på henne. Men engagemanget är det inget fel på. Och inte maten heller.

David Appelgren Ombergseko

David mot matens Goliat

Att stå upp mot den mäktiga matindustrin är inte så enkelt alla gånger. Som när David uppmärksammade ett danskt företag som sa att de hade 90 procent björksav i produkten fast de egentligen bara hade 15 procent (resten var vatten och socker). De var inte glada när de fick betala 10 miljoner i böter till danska myndigheter.

”Det är ett av mina största misslyckanden att det inte uppmärksammades på bredare front.” säger David. ”Produkten säljs fortfarande, även i svenska affärer. Och de säger fortfarande i reklamen att det är 90 procent björksav.”

När David talar om avslöjanden pratar han om sin sida Matfusket på Facebook där han har hundratusentals följare. Störst uppmärksamhet fick han när han skrev om hur besprutade bananer är. Då kunde var varje inlägg läsas av över en miljon människor.

”Det var en miljon svenskar som sedan gick in i affären och frågade efter ekobananer. Då gick det knappt att få en ekobanan. I dag är det tvärtom svårt att få tag på en fulbanan. Att jag hjälpt till att få ekobananer och öka efterfrågan på eko i butikerna är en av de saker jag är mest stolt över”, säger David och bjuder på ett ekologiskt äpple.

Drömmer om gamla äpplen och omöjliga grödor

Att odla äpplen är en gammal dröm som David har. Och att odla svensk quinoa. När han och Liga hittade den här platsen för två år sedan blev de direkt förälskade och började planera sin flytt från Norrköpings innerstad till landet. David Appelgren Ombergseko

”Jorden talade till oss”, förklarar David. Först röjde de upp allt för hand och satte sina första plantor. Redan efter några månader var de i princip självförsörjande på mat. I dag får de 60 procent av all mat från gården. Resten köper de från lokala bönder med pengar de tjänar i sin gårdsbutik. ”Vi i princip 100 procent självförsörjande. Vissa varor, som kaffe och drivmedel köper vi fortfarande.”

Med huset på plats och försörjningen avklarad var det dags att dra igång lite spännande projekt. Som att bli först i Sverige med att odla quinoa. Eftersom alla sa att det var omöjligt. ”Jag gjorde lite research på internet och upptäckte att en dansk forskare tagit fram en quinoasort som nu odlas i både Danmark och Norge. Så varför skulle det inte gå i Sverige?” förklarar David.

”Jag går nog i gång på att folk säger saker är omöjliga. Odla quinoa i Sverige, vilken galen idé! Men varför inte?” Han tog kontakt med en bonde i trakten och är i dag (så vitt han vet) Sveriges första quinoaodlare. ”Quinoa har dubbelt så mycket protein och dubbelt så mycket fibrer som ris och tar bara hälften så kort tid att koka. Det är tåligt mot torka och salta jordar, och jag tror det quinoa kommer spela en viktig roll i kampen för global matförsörjning i framtiden.”

Varför krångla till det?

David får allt att låta så enkelt. Kanske för att han inte krånglar till det. Som när han berättar om sin dröm att rädda gamla äppelsorter.

”Jag vet inte om det finns något land som har så mycket äpplen per person som Sverige, ändå är det svårt att får tag på svenska äpplen i affären. Och den som finns är dessutom kraftigt besprutad, helt i onödan. Gamla äppelsorter är mer härdiga och sjukdomståliga med gener som passar utmärkt för ekoodling.”

Hur hittar han dessa gamla sjukdomståliga ekoäpplen, undrar jag, trålar han ”the dark internet” efter hemliga frörebeller, träffas de i underjordiska garage? Men nä, han bara besöker gamla tanter i trakten och frågar om han får smaka.

”Alla blir glada när jag vill rädda gamla äppelsorter, och nu behöver jag inte ens åka runt längre. De kommer till mig och ber mig smaka deras äpplen. Nu har jag ympat över 40 äppelsorter som inte går att köpa i affären.”

Som sagt. Varför krångla till det.

Ombergseko David och Liga

Allt finns på YouTube

Nu har David och Liga startat en gårdsbutik med lokala läckerheter som kimchi, surkål, surdegsknäckebröd och hampasmör som ”vi säljer mycket av”. Men även: ”Syrat björksav, som är en gammal tradition från Lettland. Äppelcidervinäger är populärt, och det är jag glad för. Vi har så mycket äpplen i vårt land, ändå så går det knappt att få tag på svenskt äppelcidervinäger i affärerna. Varför?”

Ombergseko

David slår ett slag för lokala varor. ”Vi behöver egentligen inte importera någon mat. Allt vi behöver finns ju här, och allt går att ersätta med svenska alternativ. Istället för att ha olivolja på din sallad kan du ta hampaolja, som är godare än den godaste olivolja. Svenskoldkad quinoa kan ersätta importerat ris o.s.v. Det är inte hållbart att importera så mycket som vi gör. Det gäller bara att tänka i nya banor, se nya lösningar”, säger David och Liga.

Och FN håller med. Enligt en ny FN-studie är småskaligt och ekologiskt det enda hållbara sättet att producera livsmedel för att kunna försörja vår planet även i framtiden.

David och Liga är förebilder. Och vi har bara sett början på en den nya Gröna Vågen. Vi kan kalla den Gröna Vågen 2.0 för det är som David säger:

”Den här gången är det mycket enklare än på 70-talet. I dag finns ju all kunskap. Allt du behöver veta finns på Youtube.”

Vad bra, säger jag och slår igen anteckningsbocken i vilken jag förtvivlat försökt skriva ner alla tips och råd och goda recept som David delat med sig av i samma rasande takt som tallrikarna länsas. Allt finns på YouTube, tänker jag, och tar om för tredje gången.

Text: Christer Barregren, Holistic
Fotograf: Crelle
Här är fler underbara bilder: flickr.com/photos/holisticsverige/albums/72157685927641061


Davids och Ligas vinnande recept

Vår passion är att ta tillvara på de nordiska smakerna och det som skog och mark har att erbjuda året om. I alla våra recept använder vi bara ekologiska råvaror eller sånt vi plockar vilt i natur eller odlar själva. Vår filosofi är även att det ska vara så lokalproducerat som möjligt med korta transportsträckor, helst under milen. Vi använder fortfarande banan och kokosolja en del recept, men vi letar ständigt efter lokala substitut till det importerade. / David och Liga Appelgren

Granskottsirap

Förr i tiden åt man granskott som årets första frukt och faktum är att de är rätt goda att äta som de är. Granskottssirap är barnens favorit, men även de stora barnen brukar få ett stort leende på läpparna när jag bjuder på en sked. För inte allt för många årtionden sedan använde man granskottssirap som hostmedicin, och en del äldre säger ”det smakar hostmedicin” när de får smaka på den.

Vi använder oss av kokossocker, men du kan göra den på ekologisk rörsocker eller honung. Sött är det, men det nyttiga i granens skott övervinner nackdelarna. Man äter heller inga större mängder, kanske en matsked åt gången. Eller två.

Så här gör du:

Granskotten plockas på våren eller försommaren. Plocka en större burk med granskott, när du packar dem tätt ska de ta upp cirka hälften av burken. Häll sedan på kokossocker tills att burken är fylld. Placera burken i ett soligt fönster i en månad. Vänd upp och ned på den dagligen så att innehållet blandas. Efter en månad har det mesta av nyttigheterna och smakerna i granskotten extraherats i sockret och bildat en sirap. Sila och häll upp på en flaska och förvara i svalt. Njut!

Granskott

Vildgrässhot

Vildgrässhots

Det har de senaste åren blivit inne att odla vetegräs och korngräs inomhus och sedan juica dem. Få tänker på att en vanlig gräsmatta fungerar lika bra. Gräset utanför dörren – förutsatt att du inte bor mitt inne i staden – är en mycket bättre näringskälla än det inomhusodlade vetegräset eller korngräset.

Gräsmattan innehåller en större artrikedom, de flesta gräsmattor innehåller bl.a. grässorterna rödvsingel, ängsröe och rajgräs.

Den har även grässtråna fått lapa i sig solens livgivande strålar och omvandlat det till högpotent klorofyll och livskraft, istället för att få sitt ljus från en lampa. Det vildväxande gräset har djupare rötter som sträcker sig långt ner i myllan, så att det kan suga i sig mer mineraler och näring.

Som en bonus är den dessutom helt gratis och behöver inte så mycket omsorg.

Så här gör du:

Vi brukar låta några kvadratmeter förbli oklippt och låter gräset växa till sig nån vecka. Sedan klipper vi det med en sax och använder en slowjuicer för att pressa ut vätskan ur gräset. Har du inte en slowjuicer kan du mixa gräs i en vanlig mixer med lite vatten och sedan sila bort pulpen.

Våra grässhot gjorda på ”vildgräs” smakar som en vetegrässhot och är minst lika – om inte mer – näringsrika. Gräset är godast på våren och sommaren. Höstens gräs har en mer jordig ton.

Ramslökssalt

Ramslöken är mästerkockarnas hemliga favorit. Exlusiv och dyr, men helt gratis i skogen. Tidigt våren, när snö och tjäle just har försvunnit, då är ramslökens gröna blad en av de första som tittar upp. Den trivs i lövskog, i sluttningar och gärna i skuggiga områden. Intill bäckar och åar är det inte ovanligt att göra ett ramslöksfynd, där de breder ut sig i stora vitlöksdoftande hav. Den enda förväxlingsväxten är liljekonvalj, som är giftig, men liljekonvalj kommer senare på våren. Är du osäker så plocka ett blad och pressa skaftet mellan fingrarna. Doftar det vitlök så är det ramslök, eller wild garlic som den heter på engelska.

Så här gör du:

Ta 7 dl hackad ramslök och 5 dl havssalt. Mixa ramslöken och saltet tills det blivit en jämn, grön smet. Häll upp smeten på bakplåtar. Låt stå i rumstemperatur och torka under en vecka eller tills att du märker att det har stelnat och blivit hårda kakor. Pulverisera kakorna i mixern tills det fått örtsaltskoncistens. Ju mer du mixar, desto finare pulver kommer du få.

Zuchinirawkaka

Zuchini rawkaka

Vi gjorde den här kakan första gången då Holistic var på besök. Den försvann så snabbt att vi gjorde en ny samma kväll, för vi hann inte smaka på den första. Nu är det en av våra absoluta favoriter och det självklara valet när det kommer gäster. Snabbt, gott och nyttigt. Det kan inte bli bättre.

Botten:

 • 1 dl Solrosfrön.
 • 0,5 dl valnötter
 • 0,5 dl sesamfrön
 • 2 dl dadlar
 • 1 msk vatten
 • 1 nypa havssalt

Mixa allt tills att den får en lämplig degkonsistens och platta ut i pajform.

Fyllning

 • 1 zucchini
 • 2,5 dl cashewnötter
 • 8 msk kokosgrädde
 • 4 msk lokal honung
 • 3 msk carobpulver
 • 3 msk kokosolja
 • 1 tsk äkta vaniljpulver
 • 1 nypa havssalt

Mixa alla ingredienser utom zucchinin. Skiva zucchinin tunt och varva sedan mixen med zucchinin i lager, likt en lasagne. Ställ i kylen och låt svalna.

Topping:

 • 4 msk kokosolja
 • 4 dadlar
 • 3 msk kakaopulver
 • 2 msk honung
 • 2 msk sesamfrön

Mixa alla ingredienserna utom sesamfröna. Blanda toppingen med sesamfröna och rör om. Smeta ut allt på toppen av kakan. Lägg på lite ätliga blommor. På bilden används ringblommor, men prova gärna ros, gurkört, vallört, viol, lavender eller tagetes.

Publicerat i Artiklar | Etiketter , | 1 kommentar

Raw valnötsburgare med portabellobröd

Ca 6 biffar

 • 3 dl valnötter (blötlagda ett par timmar)
 • 1,5 normalstora morötter
 • 1 rödlökar
 • 1 dl färska kryddor (basilika, etc)
 • 5 soltorkade tomater
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3 msk Holistic Hampaprotein
 • Torra kryddor efter smak
 • Portabello (som bröd)

Mixa valnötter, morötter, svamp, vitlök, eventuella torra kryddor och den ena rödlöken till en jämn smet. Finhacka de resterande ingredienserna för hand och rör ned dem i smeten. Forma sedan smeten till burgare.

Servera med portabello, grilla gärna svampen innan för ännu bättre smak. Cashewost passar perfekt som tillbehör till burgaren.

Publicerat i Raw Food, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Detoxlunch med varm quinoasallad

(2 pers)

 • 1 dl quinoa (okokt)
 • 1 dl haricots verts skurna i små bitar
 • 1 dl finhackad grönkål
 • 1 rödbeta hackad i små bitar
 • 1 dm finhackad purjolök
 • 1 msk Holistic kokosolja
 • ½ tsk himalayasalt
 • ½ tsk svartpeppar

Skölj quinoan i hett vatten för att få bort bitterämnen.

Koka den sedan i 3 dl vatten på medelvärme i 15-20 minuter.

Under tiden kan du göra dressingen.

Dressing

Grovhacka cashewnötterna.

Pressa saften ur apelsinen och mixa ihop apelsinsaft, linfröolja, finhackad persilja och cashewnötter. Ställ åt sidan så länge.

Värm kokosoljan försiktigt i en stekpanna tillsammans med purjolöken och låt den mjukna något. Lägg sedan ner haricots verts, grönkål och rödbeta.

Blanda ihop allt och låt grönsakerna blir varma i några minuter.

Vänd ner den kokta quinoan, salt och peppar och blanda ihop den med grönsakerna.

Häll över dressingen och blanda allt försiktigt.

Läs mer om bra kost vid detox här.

Publicerat i Detox, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Detoxmiddag med indisk kitchari

(2 pers)

 • 1 dl basmatiris (okokt)
 • ½ dl mungbönor (okokt)
 • 1 dl späda nässlor (det går bra med bladspenat om du inte får tag på nässlor)
 • 2 msk Holistic kokosolja
 • 2 morötter, rivna
 • 2 tsk färsk ingefära
 • 1 tsk curry
 • ½ tsk svartpeppar
 • ½ tsk gurkmeja
 • ½ tsk himalayasalt
 • ½ kruka basilika
 • ½ dl russin

Blötlägg mungbönorna i 8 timmar.

Häll av blötläggningsvattnet och tillsätt 2 dl rent vatten. Koka mungbönorna i 15 minuter och ställ åt sidan. Koka basmatiriset enligt anvisningar på förpackningen.

Förväll nässlorna snabbt i kokande vatten (om du använder spenat behövs ingen blötläggning).

Smält kokosolja på medelvärme tillsammans med färsk riven ingefära, morötter och alla kryddor utom salt. Stek lätt i 1 minut.

Häll sedan på basmatiris, mungbönor, nässlorna och salt.

Blanda ihop allt ett par minuter på låg värme.

Stäng av värmen och tillsätt basilika och russin efter smak.

Läs mer om bra kost vid detox här.

Publicerat i Detox, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar