Barnens främsta försvar

Tänk att ett av de viktigaste skydden mot bakterier är just bakterier. Ja inte bara mot bakterier faktiskt utan även mot virus. Vår egna bakterieflora består av cirka 100 000 miljarder bakterier* vilket är tio gånger fler än kroppens egna celler. De flesta av dessa bakterier finns i tarmen. Vi har alltså många kompisar i tarmen som kan skydda oss mot infektion. Att supporta tarmfloran är därför en bra idé.

Magen sätter tonen

Alla slemhinnor i kroppen hänger ihop i ett enda stort system som kommunicerar med varandra. Det kallas MALT (Mucosal-Associated-Lymphoid-Tissue). Dirigenten för detta system är tarmslemhinnan, där cirka 80 procent av vårt immunsystem sitter. Allt som gynnar tarmslemhinnan kommer också att gynna övriga slemhinnor, så även bakteriefloran på övriga slemhinnor.

I en studie fann man att tillskott av mjölksyrabakterier minskar förekomsten av sjukdomsframkallande bakterier i de övre luftvägarna. Får man ner fler nyttiga bakterier i tarmen minskar alltså inte bara mängden skadliga bakterier där utan också uppe i näsa och hals. 1

Slemhinnorna producera IgA-antikroppar. Dessa är mycket viktiga för att skydda oss mot infektioner. Tillskott av mjölksyrabakterier ökar produktionen av IgA-antikroppar.2

Barnens främsta försvar

Under 6 månader studerade man 326 barn i åldern 3–5 år. En grupp fick Lactobacillus acidophilus NCFM, en grupp fick en kombination av L. acidophilus NCFM och Bifidobacterium lactis (BI-07) och en grupp fick placebo.

Bland dem som intog mjölksyrabakterier minskade frekvensen av feber med 53 % (en stam) och 72 % (två stammar), hosta med 41 % och 62 % och snuvighet med 28 % och 58 % i jämförelse med placebo.
Behov av antibiotika minskade med 68 % (en stam) och 84 % (två stammar) jämfört med placebo.

En tydlig lärdom i denna studie var att en kombination av två olika bakteriekulturer var mer effektivt än tillskott av bara en stam. 3

Mjölksyrabakterier kan också skydda oss mot virus som orsakar diarré. Studier på barn visar att exempelvis Lactobacillus rhamnosus GG kan minska risken för akut diarré orsakad av virus.4

En blandning av olika mjölksyrabakterier kan alltså vara ett bra sätt att stärka sitt försvar, både för små och stora.


* Vår bakterieflora/mikroflora domineras av bakterier, men där finns även lite andra mikroorganismer som mikroskopiska svampar.

[1] Gluck U, Ingested probiotics reduce nasal colonization with pathogenic bacteria (Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, and beta-hemolytic streptococci). (Am J Clin Nutr. 2003 Feb;77(2):517-20.

[2] Zheng Quan , Probiotic Therapy as a Novel Approach for Allergic Disease, Front Pharmacol. 2012;3:171

[3] Leyer L. Gregory, Probiotic effects on Cold and Influenza-like SymptomIncidence and Duration in Children, Pediatrics 2009; 124; 179:2008-666

[4] Szajewska H J Probiotics in the treatment and prevention of acute infectious diarrhea in infants and children: a systematic review of published randomized, double-blind, placebo-controlled trials Pediatr Gastroenterol Nutr. 2001 Oct;33 Suppl 2:S17-25.

Publicerat i Artiklar, Kroppen, Mage | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Marita Karlsson bygger sitt drömliv på sol och gröna juicer

Marita-Karlsson-1

Första gången jag träffade Marita Karlsson var när en kompis släppte henne i mitt knä och sa att jag skulle ta med henne hem. ”Du kommer att älska henne.” Vad jag fick var en leende solbränd kvinna med famnen full med grönkål. Bredvid henne stod det: Hälsokick. Smoothies, juicer och snacks att må bra av. Fantastiskt, tänkte jag och tog hem boken.

Boken jag höll i handen var resultatet av en nästan sju år lång resa som började med att Marita var trött på sitt jobb, trött på sin stad, trött på sitt kalla, mörka vinterland. Hon behövde en förändring, hon behövde komma bort. Hon gjorde vad varje handlingskraftig kvinna gör – hon tog semester!

”Jag reste till Kalifornien för jag ville ha sol och strand och avkoppling. Jag kände att de hade en avslappnad livsstil här. Fotvandra i bergen, surfa, äta god mat – och mycket sol.”

”Nästan varje vecka var det en ny affär eller juicebar som slog upp portarna i något gathörn. Det var nästan omöjligt att inte dras med.”

Ett år efter semestern var hon tillbaka i Kalifornien. Då hade hon tagit tjänstledigt från jobbet och hyrt ut sin lägenhet i Stockholm och var allt annat än trött. ”Jag ville bo här. Jag hade bestämt mig. Jag skulle få det att fungera!”

När man följer Marita på Instagram eller bloggen ställs man inför två val – bli inspirerad eller bli irriterad. Det är alltid sol, hon är alltid leende solbränd, hon har alltid en smoothie i handen. Numera har hon en man, en son och ett litet ”beach cottage” vid havet. Men det har inte alltid varit lätt.

USA är inget välkomnande land, förklarar hon för. ”Det var mycket pappersarbete och byråkrati att stångas emot. Men jag älskade det för mycket för att ge upp.”

När jag ringer jag upp henne för en intervju har hon bott i USA i elva år och gett ut tre böcker.

Marita-Karlsson-2

Hur träffade du din man? frågar jag. ”Via en fransk vän”, svarar hon. ”Jag hade etablerat mig i USA och bjöd hem några vänner på svensk middag. En av dem hade med sig Justin. Jag antar att han gillade min mat, för sedan dess har vi hängt ihop.”

Svensk mat förknippar man ju inte med gröna juicer och smoothies. Inte än i alla fall. ”Jag är uppvuxen på älgkött och potatis”, berättar Marita. ”Det var Justin som fick mig in på den gröna linjen. Han är uppvuxen med egenodlade ekologiska grönsaker och gröna juicer”, berättar hon och fortsätter:

”Jag kom till Kalifornien just som den gröna hälsotrenden slog igenom på allvar. Nästan varje vecka var det en ny affär eller juicebar som slog upp portarna i något gathörn. Det var nästan omöjligt att inte dras med.

Jag märkte ju hur bra jag mådde på den här maten. Min krånglande mage blev äntligen bra. Jag fick mer energi. Det var en fantastisk tid som ledde till att jag i dag jobbar som hälsoinspiratör.”

”Det gäller att så ett frö hos barnen, så de kan göra hälsosamma val själva senare i livet.”

Hur gick det till när du gav ut din första bok, Hälsokick? undrar jag. ”Jag hade startat en blogg och märkte att jag fick mycket uppmärksamhet för mina recept. Då gjorde jag några amatörmässiga försök att få kontakt med bokförlag i Sverige. Men det ledde ingenstans.

Sedan fick jag hjälp av en kompis som är fotograf i LA. Hon kan branschen och vi satte ihop en pitch som vi sålde in till Norstedts. Det var ett förord, en innehållsförteckning och en handfull recept.

Jag hade tur, låg rätt i tiden. Den kaliforniska livsstilen, som jag själv fallit för, var inne just då. Norstedts köpte konceptet.”

Marita-Karlsson-3

Det tog ett år att få boken klar. Sedan dess har Marita gett ut ytterligare en bok, Superhälsa. Den tredje, Mammaboost, kommer hösten 2017. Där finns det bl.a. ett kapitel om hur man håller sockerfria barnkalas. ”Tricket är att inte berätta att det är sockerfritt. Då kommer ingen märka det.”

Marita är mamma till Kalle sedan två år tillbaka, och en liten syster väntar i magen. Vad är den bästa gåvan man kan ge sina barn, undrar jag.

Svaret kommer direkt: ”Jättemycket kärlek, en bra start i livet med mycket hälsosam mat som bygger upp ett bra immunförsvar och en smak för det rena och fina.

Hittills lyckats ganska bra med Kalle. Han är uppvuxen på frukt, grönt, superfood och baljväxter. Det gäller att så ett frö hos barnen, så de kan göra hälsosamma val själva senare i livet.”

Vad har Marita för tips för oss vuxna som vill lägga om till en mer hälsosam livsstil?

”Det är lättare att lägga till än att dra ifrån, och man får snart smak för det. Smaklökarna förändras. Ett bra tips kan vara att åka på retreat eller kursgård ett par dagar. Då kommer man in i det, och märker hur bra man mår. Socker däremot bör man sluta med helt. Där är jag hård. Ta bort allt socker. Det är ett gift.”

Sist undrar jag vad hon har för drömmar nu?

”Många”, säger hon. ”Jag vill flytta till Santa Barbara, odla egna grönsaker och öppna ett hälsocafé. Jag inte bara vill, jag ska göra det. Det har jag bestämt!”

Och så drömmer hon om ett boende i Sverige. ”Mitt största misstag var att sälja min lägenhet. Jag är hemma varje sommar men saknar en fast punkt. I framtiden vill jag kunna stanna längre, med mina barn och min man. Kanske ett hus på Österlen. Det drömmer jag om.”

Så kvinnan som drömde om USA drömmer nu om Sverige, konstaterar jag. ”Så klart”, svarar hälsoinspiratören Marita Karlsson. ”Jag vill ha det bästa av två världar. Varför nöja sig med hälften?”

Foto: Susanne Kindt, Martin Löf

Text: Christer Barregren, Holistic

Marita Karlsson

Yrke

Mamma sedan två år (”barnomsorg är sjukt dyrt i USA”),
författare, bloggare och receptutvecklare (”hälsoinspiratör
är en bra sammanfattning”).

Bor

Venice, Kalifornien, USA.

Finns på

www.naturligtsnygg.se/marita och på instagram.com/maritakarlson

Aktuell med

Boken Mammaboost som kommer ut på Norstedts förlag hösten 2017.

Mama boost Marita Karlsson

Publicerat i Artiklar | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Även barnen behöver D-vitamin!

De senaste årens forskning har visat att vitamin D spelar större roll för hälsan, och framförallt för immunförsvaret, än man tidigare trott. Genom att se till att ditt barn får extra vitamin D, framförallt under vinterhalvåret, ger du deras immunförsvar en extra boost. Bland annat har forskning visat att D vitamin har förmågan att stärka kroppens eget försvar mot bakterier och virus.

Stärker immunförsvarets ”soldater”

Några av de positiva effekterna är att vitamin D tros öka bildningen av antikroppar samt att det på olika sätt förbättrar de vita blodkropparnas funktion. Det är de vita blodkropparna som är immunförsvarets ”soldater” som bekämpar inkräktare som bakterier och virus.

I en metaanalys, där man sammanfattade resultatet från flera studier som utförts på barn som behandlats med tillskott av vitamin D, såg man att de barn som fick tillskott hade färre luftvägsinfektioner än de barn som fick placebo1.

Barnen var i åldrarna 1 till 15 år och de fick tillskott av antingen 1 200 IU (international units), som motsvarar cirka 30 mikrogram, i fyra månader eller 100 000 IU i en engångsbehandling.

Minskar behovet av antibiotika

En annan studie som utfördes vid Karolinska institutet visade att personer som fick 4 000 IU per dag minskade sitt behov av att ta antibiotika med så mycket som 60 procent2. De hade även en 25 procent lägre risk att drabbas av infektioner jämfört med kontrollgruppen.

Minskningen av infektioner ökade ju längre tid de fick tillskott av vitamin D och forskarna tror att ännu längre perioder av tillskott kan minska infektioner ännu mer. Dessutom minskade förekomsten av Candida Albicans, som är en svampinfektion, hos de personer som fick vitamin D.

Vanligare med brist hos barn med lunginflammation

En annan metaanalys som inkluderade 12 studier visade att det var tre gånger mer troligt att barn med lunginflammation hade D-vitaminbrist jämfört med en frisk kontrollgrupp3. Forskarna menar att tillskott för att behandla D-vitaminbrist kan spela en viktig roll för att förebygga och behandla lunginflammation.

Högre nivåer effektivare mot influensa

Högre nivåer av vitamin D ger mer skydd än lägre nivåer enligt en undersökning på spädbarn. 200 barn fick 400 IU vitamin D, i form av droppar, per dag och 200 fick 1 200 IU per dag under 4 månader. Bland de barn som fick 400 IU drabbades 78 stycken barn av influensa jämfört med 43 hos de som fick den högre dosen. Enligt forskarna hade den högre dosen en antivirus–effekt och var en säker dos för 3–12 månaders spädbarn.


[1] Charan J., Goyal J.P., Saxena D., Yadav P. Vitamin D for prevention of respiratory tract infections: A systematic review and meta-analysis. J Pharmacol Pharmacother. 2012;3(4)

[2] Bergman P., Norlin A-C., Hansen S. et.al. Vitamin D3 supplementation in patients with frequent respiratory tract infections: a randomised and double-blind intervention study. BMJ Open. 2012;2

[3] Jat K. Vitamin D deficiency and lower respiratory tract infections in children: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Tropical Doctor, 2016

[4] Zhou, J. et al. Preventive Effects of Vitamin D on Seasonal Influenza A in Infants: A Multicenter, Randomized, Open, Controlled Clinical Trial. Pediatric Infectious Disease Journal, 2018.

Publicerat i Artiklar, Kroppen, Vitaminer | Lämna en kommentar

Kokosgrädde med färska bär- för både stora och små

10 små (barn) portioner

 • 3 förpackningar kokosgrädde
 • 1 krm vaniljpulver
 • 1 msk lönnsirap
 • 1 paket jordgubbar
 • 1 paket blåbär
 • 2 kiwifrukter

Vispa kokosgrädden fluffig och häll i vaniljpulver och honung.

Skär upp frukt och bär i lagom stora bitar. Klicka eller spritsa ut kokosgrädde på fat eller i skålar och toppa med färska bär.

 

Recept: Marita Karlsson från boken Mamma boost

Foto: Martin Löf

Publicerat i Raw Food, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Berry Pops – barnens favorit!

cirka 7 stycken

 • 1 förpackning krämig kokosmjölk
 • 3 dl valfria bär, frysta eller färska
 • små minimuggar eller glassformar
 • glasspinnar

Lägg några bär i botten av muggarna/glassformarna, häll över lite kokosmjölk och ställ in i frysen ca 30 min. Ta ut och fyll på med mer bär och kokosmjölk och ställ in i frysen igen. Varva på det här sättet tills du fyllt formarna, det gör att bären blir jämnt fördelade och syns igenom kokosmjölken.

Servera direkt från frysen som glass!

Recept av Marita Karlsson från boken Mamma boost. Foto: Martin Löf

Publicerat i Raw Food, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Zinkbrist kan kopplas till autoimmuna sjukdomar

I en ny översiktsartikel på Nutrients ,  kan man se en tydlig koppling mellan zinkbrist och autoimmuna sjukdomar. Översiktsartikeln hanterar och inkluderar forskning och resultat från 62 olika artiklar där all forskning uppfyllde de specifikationer som forskarna satt upp.

Författarna till artikeln skriver att även om de olika studierna presenterade i de olika artiklarna gjorts på olika sätt är resultaten överensstämmande med varandra. Resultaten visar att zink-nivåerna hos patienter med en autoimmun sjukdom i de aktuella studierna var signifikant lägre än hos kontrollgrupperna.

Zink är bland annat viktigt för immunsystemet och ingår även i enzymer i kroppen som påverkar omsättningen av t.ex. proteiner och A-vitamin. Forskarna frågar sig nu om det är bristen på zink som leder till sjukdom eller om det är sjukdomen sig som orsakar bristen.

Zink finns bland annat i bönor, solrosfrön, mandel, nötter, pumpakärnor, skaldjur, ostron och nötkött.
Källa: http://www.mdpi.com/2072-6643/10/1/68/htm

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Mineraler | Etiketter , | Lämna en kommentar

Återfuktande och rengörande ansiktsmask med spirulina

 • 1 msk havremjöl
 • 2 msk kokande vatten
 • 2 tsk turkisk yoghurt
 • 1/2 tsk Holistic Spirulina i pulverform
 • Några droppar mandelolja (kan uteslutas)

Häll havremjöl i en skål och blanda ned det kokande vattnet. Rör om då och då. Låt stå och svalna. Rör sedan ned resterande ingredienser. Om ansiktsmasken känns för lös i konsistensen kan du blanda i mer havremjöl.

 1. Lägg ansiktsmasken på rengjort ansikte och hals.
 2. Låt sitta i ca 10-15 minuter och skölj sedan av med varmt vatten.
 3. Smörj sedan ansiktet med valfri fuktgivande kräm eller olja

Tips! Prova att byta ut vattnet i receptet mot Holistic Aloe Vera Destillat

Publicerat i Artiklar, Inspiration, Kroppsvård, Recept, Superfood, Tips | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Kom igång med löpning med Holistic

Barfotaskor, energi-shots och pulsklockor…Oavsett om du är nybörjare eller elitmotionär så haglar råden om vad man borde göra under träningspasset. Vilken puls du bör ha, hur ofta du ska dricka och vad du ska stoppa i dig. Sanningen är ganska enkel, gör det som känns bra för dig! Det viktigaste är att du rör på dig och att du kommer dit du förutsatt dig att komma.

Märket på pulsklockan och vilket material på tröjan är mindre viktigt jämfört med till exempel hur mycket sömn du fått eller vad du har ätit innan det är dags för ditt träningspass eller lopp. Skor och kläder är viktigt det också såklart men att träna handlar inte om vilka prylar du har. Det viktigaste när du bestämt dig för att träna är att du faktiskt gör det!

Det är inte bara kroppen som ska orka. Även det mentala behöver lite kärlek från dig för att hjälpa dig över mållinjen.

Andas! Oavsett om du står med fjärilar i magen på startlinjen på Göteborgsvarvet eller om du vet att det är 10 sekunder kvar innan nästa intervall börjar, glöm inte att slappna av och ta ett djupt andetag. Genom att ta några djupa andetag och slappna av i axlar, nacke och hals hjälper du till att syresätta kroppen till max under hela passet eller loppet. Ibland kan det hjälpa att skaka loss lite i axlar och nacke för att få till en avslappning. Till andningsmuskulaturen räknas bland annat: Trapezius som är kappmuskeln över nacke/axlar och även Scalenii som är de ”trådiga” musklerna på sidorna och framsidan av halsen. Båda dessa muskelpaket är vanligtvis väldigt spända om man är stressad. Om du ska få bra resultat så är det viktigt att slappna av så att dina axlar hamnar där de ska vara. Då kommer du att andas bättre.

Se dig själv gå i mål! De flesta av oss har läst någon bok eller artikel om just det där med målbilder och det funkar för de allra flesta. När det känns tungt under passet, måla upp bilden av dig själv när är klar. Håll bilden i sinnet och gör den så detaljerad du kan. Hur kommer det att kännas efteråt? Alla detaljer gör det lättare att lägga fokus på att du ska framåt och lyckas med det du föresatt dig att göra.

Fake it until you make it! Det är värt att upprepa. Du är på din nivå, håller den fart som är bekväm för dig och presterar exakt det som är just precis rätt för just dig, just nu. Ta kontroll över din inre dialog och säg till dig själv att du kan det här, du orkar till nästa lyktstolpe, du är lätt i kroppen, du orkar springa hela vägen utan att stanna. Din inre dialog, det vill säga dina tankar, styr mycket av vad som sker i kroppen och kan göra träningen och loppet mycket lättare.

Förändra världen med ett leende! När man känner sig som om man springer i mjukglass så kan ett leende göra underverk med både dig själv och den du möter. Nästa gång du möter en annan löpare i spåret eller får ögonkontakt med mötande löparkompis, ge dem ett leende! Förändra världen, ett leende i taget. Att le och även att se någon annan le, utsöndrar ”måbra”-hormonet dopamin som kan göra att det känns lättare.

Kom ihåg att ha roligt under tiden! Påminn dig själv om vad som motiverade dig att vara här just nu. Varför började du träna? Hitta glädjen i det du gör just nu och påminn dig själv om ditt varför varje gång du tar på dig löparskorna.

 

Publicerat i Artiklar, Inspiration, Tips | Etiketter , | Lämna en kommentar

Korngräslatte

1 kopp

 • 2,5 dl Oatlys Ikaffe eller annan växtbaserad mjölk
 • 1-3 tsk (tillsätt efter smak) Holistic Korngräs
 • 1 tsk honung

Värm upp mjölken till ca 40 grader och tillsätt honung. Tillsätt korngräs, ta en tesked i taget och smaka av tills du är nöjd. Rör om, drick och njut!

 

Publicerat i Detox, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Nödvändiga kosttillskott vid fetmaoperationer

De senaste fem åren har det i Sverige genomförts 6800 fetmaoperationer i genomsnitt per år. En expertgrupp har tagit fram riktlinjer för nödvändig postoperativ kosttillskottsbehandling. Här följer en kort sammanfattning av artikeln som du kan läsa i sin helhet här.

Fetmaoperationerna påverkar näringsupptaget på olika sätt eftersom magsäcken påverkas. Magsäcken är extremt viktig för frisättningen av vitamin B12 och mineraler ur maten. B12 och mineraler som järn och zink finns bundna till protein i maten, och dessa behöver brytas ner för att frisätta mineralerna och B12. Proteinnedbrytningen sker med hjälp av magsäcksenzymet pepsinogen som aktiveras i sur miljö. Minskad mängd magsyra och kortare tid i sur miljö som följd av operationen bidrar därför till ett minskat järnupptag. Vitamin B12 tas visserligen upp i slutet av tunntarmen, men upptaget sker med hjälp av ett protein som bildas i magsäcken som heter intrinsic factor. Samtliga fetmaoperationer minskar magsäcksvolymen och försämrar upptaget av B12 och mineraler.

Traditionellt har endast kvinnorna ordinerats järn, men enligt SOR:s (Scandinavian Obesity surgery Registry) årsrapport (klicka här för att komma till rapporten) har även män järnbrist. Andelen opererade som utvecklar anemi med åren ökar, och 5 år efter operationen har 17,4 procent av kvinnorna och 18,4 procent av männen utvecklat järnbrist.

I tolvfingertarmen och tunntarmen sker normalt 90 procent av allt näringsupptag, bland annat kalcium, vitamin D, järn, zink, samt andra mineraler och spårämnen. Mer än 50 procent av personer med fetma har låga D-vitaminnivåer redan innan operationen. Vitamin D tillhör gruppen fettlösliga vitaminer, och upptaget påverkas av försämrat näringsupptag. Graden av malabsorption varierar med operationstyp och är störst vid den operationen där man gör ”duodenal switch” där man tar bort en del av tarmen, efter vilken patienten kan uppvisa mycket låga D-vitaminnivåer som kräver omfattande substitution.

De vanligaste bristtillstånden efter fetmaoperationer gäller:

 • järn
 • vitamin B12
 • vitamin D

En mycket stark rekommendation är att komplettera kostinnehållet för samtliga fetmaopererade patienter med järn, vitamin B12 och D-vitamin/kalcium. Baserat på försiktighetsprincipen bör även så kallade multivitamin- och mineralpreparat ges.

Det rekommenderade kosttillskottet bör innehålla en daglig mängd på minst 45–60 mg järn, minst 350 mikrogram vitamin B12, minst 500 mg kalcium och 800 E vitamin D. Dessutom bör tillskottet innehålla folat, tiamin och zink, oftast i form av multivitamin- och mineraltablett 1 × 1–2.

Publicerat i Artiklar, Kroppen | Etiketter , , , | Lämna en kommentar