Raw mandel- och kardemummabars

 

Mixa allt förutom mullbär till en ”kak”-liknande deg, smaka av med kardemumma så det passar dig! Knåda sen in 1 dl mullbär i degen och forma till en rektangulär kaka. Ställ i kyl. Ca 1-2 timmar skär upp i önskad storlek, perfekt före eller efter träning!

Receptet är framtaget i samarbete med Eva Sederholm

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , | Lämna en kommentar

Chaga gazpacho

2 pers

 • 2 dl svalnad Holistic chaga te
 • 2 dl körsbärstomater
 • ¼ gurka
 • 1-2 msk tärnad vårlök
 • 1 liten vitlöksklyfta
 • 2 färska dadlar
 • 1 krm cayennepeppar
 • 1 msk olivolja
 • Örtsalt efter behov
 • En skvätt citron
 • Färsk basilika

Koka upp chaga te enligt anvisning. Låt svalna.

Mixa alla ingredienser i matberedaren utom salt, citron och koriandern. Därefter smaka till med salt, citron och riv i basilikan. Ställ i kylskåp innan servering.

Publicerat i Raw Food, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Chlorella – naturens näringsrika reningsverk

Chlorella innehåller ca 10 gånger mer betakaroten än morot och ca 11 gånger mer folsyra än spenat. Den är rik på protein och innehåller alla vitaminer och mineraler som du kan tänkas behöva. Chlorella är dock mest känd för sin förmåga att binda till sig tungmetaller och andra skadliga ämnen i sina cellväggar. Vad finns det för vetenskaplig grund till detta kändisskap?

Chlorella är vetenskapligt sett väldokumenterad för sin förmåga att binda till sig och föra ut tungmetaller ur kroppen. I denna studie såg man att tillskott av Chlorella till gravida kvinnor kan minska mängden dioxin, som är ett miljögift, och samtidigt öka mängden IgA-antikroppar i bröstmjölk. En ökad mängd IgA-antikroppar i bröstmjölken stärker barnets immunsystem.[1]

Man kunde även se i en annan studie att tillskott av chlorella till gravida möss bidrog till att mängden metylkvicksilver som överförs till fostret minskade och dessutom motverkade ackumuleringen av metylkvicksilver i mammans hjärna.[2]

Chlorella bidrar även till att återställa immunsystemet efter exponering för bly. När vi utsätts för bly som kan finnas i till exempel färg, viss keramik, rök med mera så får vi en sämre zinkstatus. Zink är otroligt viktigt för vårt immunsystem, du kan läsa mer om zink här. Zinkstatusen återhämtade sig signifikant bättre hos de som fick Chlorella än hos kontrollgruppen.[3]

Chlorella skyddar mot leverskador vid exponering för andra tungmetaller än bly som till exempel kadmium och motverkar att kadmium ackumuleras i levern.[4] Det verkar som att Chlorella kan binda till sig alla typer av tungmetaller och därigenom hjälpa kroppen att bli av med dem.

Börja försiktigt och trappa upp dosen. Eftersom Chlorella är ett effektivt ”reningsverk” är det viktigt att börja lite försiktigt. En bra start kan vara ca en fjärdedel av den mängd som anges på etiketten. Trappa sedan upp successivt.

Vid graviditet och amning vill man aldrig dra igång mammans reningsverk för fullt eftersom tungmetaller och annat lätt går över till barnet. Om man under längre tid intagit Chlorella innan man blir gravid kan man fortsätta med samma mängd som tidigare, men inte mer än vad etiketten anger. I annat fall bör gravida och ammande inte komma upp i mer än halva dosen som anges på etiketten.

 

[1] Nakano S. et al. “Chlorella (Chlorella pyrenoidosa) Supplementation Decreases Dioxin and Increases Immunoglobulin A Concentrations in Breast Milk”. J Med Food,

2007; 10(1): 134-42.

[2] Uchikawa T, Chlorella suppresses methylmercury transfer to the fetus in pregnant mice. J Toxicol Sci. 2011 Oct;36(5):675-80.

[3] Queiroz ML, et. al. Chlorella vulgaris restores bone marrow

cellularity and cytokine production in lead-exposed

mice. Food Chem Toxicol. 2011 Nov;49(11):2934-41.

[4] Shim JY1 Protective effects of Chlorella vulgaris on livertoxicity in cadmium-administered rats. J Med Food. 2008 Sep;11(3):479-85

 

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Kroppen, Superfood | Etiketter , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

C is my kick shot

Till ca 2 shotar

Mixa alla ingredienserna i en mixer.

 

Publicerat i Inspiration, Raw Food, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Stäng fönstret, tack! Jag vill inte bli sjuk.

Blir du sjuk så fort du kommer igång med din träning? Du är noga med dina kläder och näringsintaget men ändå visar kroppen tecken på förkylning när du ökar intensitet och du måste vila mer än du tänkt dig. Kanske är målet med din träning ett maraton eller Vasaloppet. Oavsett vilket vill du hålla dig frisk nog för att kunna prestera ditt bästa när dagen väl kommer.

Inom träning pratar man ofta om det öppna fönstret. Det beskriver hur kroppens immunsystem fungerar sämre och vi blir mer mottagliga för infektioner och sjukdomar efter en kraftig ansträngning. Fenomenet beskrevs tidigt av Dr. Nieman i en studie där man rapporterade att en större andel maratonlöpare blev sjuka jämfört en grupp löpare på liknande nivå som inte deltog i loppet (1). Kraftig ansträngning tenderar även att sänka IgA som är antikropp-produktionen i saliv, något som är kopplat till ökad risk för övre luftvägsinfektioner (2).

Wellmune är en välstuderad betaglukan – en grenad kedja av glukosmolekyler. Wellmune renas fram från cellväggen av vanlig bakjäst, saccharomyces cerevisiae, en jästtyp som funnits i vår dagliga kost sen vi började baka bröd och brygga öl. När man äter Wellmune tas betaglukanen upp av immunceller som finns i tarmslemhinnan och binder bitar av Wellmune till receptorer på ytan av neutrofiler, som är en av kroppens vanligaste immunceller. Neutrofilen är nu på sin vakt och kan snabbare reagera på, och hantera skadliga inkräktare (3).

Kan Wellmune stänga fönstret?

Det ser så ut! I två forskningsstudier har man tittat på effekterna av Wellmune hos maratonlöpare. Båda två rapporterar signifikant lägre nivåer av förkylningssymptom jämfört med löpare som fick placebo (4,5). I den ena studien har man även tittat på hur Wellmune påverkar slemhinnans immunologiska kapacitet vid kraftig ansträngning i form av  cykling. Mängden IgA antikroppar sjönk signifikant i gruppen när de fått placebo jämfört med när de fått Wellmune (5).

Förutom det patenterade ämnet Wellmune så innehåller Holistic ImmunStark även vitamin C, bioflavonider, vitamin B6, vitamin D, magnesium, zink, koppar, och selen. Dessa vitaminer och mineraler bidrar bland annat till att bibehålla immunsystemets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning, ökar järnupptaget och den normala bildningen av röda blodkroppar vilket är vitalt för syretransporten i kroppen. De bidrar även till att minska trötthet och utmattning.  Många av dem bidrar även till immunsystemets normala funktion. Sammantaget ger Holistic Immunstark din kropp ett bra tillskott som stödjer ditt immunsystem och ger din kropp vitala mineraler och vitaminer. Holistic ImmunStark innehåll av bland annat Wellmune ger ditt immunsystem ett försprång i kampen mot bakterier och virus.

1) Infectious episodes in runners before and after the Los Angeles Marathon. Nieman DC et al. J Sports Med Phys Fitness. 1990 Sep;30(3):316-28.

2) Position statement. Part one: Immune function and exercise. Walsh NP et al. Exerc Immunol Rev. 2011;17:6-63.

3) www.wellmune.com

4) Effect of BETA 1, 3/1, 6 GLUCAN on Upper Respiratory Tract Infection Symptoms and Mood State in Marathon Athletes. Talbott S, Talbott J. J Sports Sci Med. 2009 Dec 1;8(4):509-15.

5) Baker’s yeast beta glucan supplementation increases salivary IgA and decreases cold/flu symptomatic days after intense exercise. McFarlin BK et al. J Diet Suppl. 2013 Sep;10(3):171-83.

6) Baker’s Yeast Beta-Glucan Decreases Episodes of Common Childhood Illness In 1 to 4 Year Old Children during Cold Season in China Meng F.Journal of Nutrition & Food Science 2016; 6:518.

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott | Etiketter , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Proteinboostade chokladkex

8 stora stycken

Sätt ugnen på 150 grader.

Mixa alla ingredienser i en matberedare, degen ska vara torr men den ska gå att forma med händerna.

Lägg ut på ett bakplåtspapper och forma till en stor fyrkant som är cirka 1 centimeter tjock. Skär igenom degen i valfria storlekar och grädda i ugnen cirka 30 min.

Servera gärna med ett tjockt lager av din nötsmörfavorit <3

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Boosta din hälsa med naturens superfoods- ny bok av Tia Jumbe

Tia Jumbe är författare, journalist och yogalärare. Hon har skrivit flera böcker bland annat  Yoga & Jogga och Detox Lifestyle. Nu släpper en ny bok, som handlar om hennes favorit-superfoods.

I den här boken har Tia på ett lättfattligt sätt samlat och förklarat nyttan av de 15 mest kraftfulla superfoodsen i en bok. Du får reda på näringsvärde, hur de använts traditionellt, hur de kan boosta din hälsa och framför allt så får du flera fantastiska recept och tips på vad du kan göra med alla dessa superfoods.

Det som kännetecknar superfoods är att de är proppfulla med näring, vitaminer, mineraler och antioxidanter. De är även mycket näringstäta vilket innebär att även små mängder tillför kroppen mycket näring. Superfoods kan vara bär, alger, örter, frukt men även kryddor och grönsaker och annat som har ett mycket högt näringsvärde.

Med över 40 recept på allt ifrån dressingar till varma rätter kan du hitta inspirationen till att våga använda mer av dessa supergrödor i vardagen. Tia har valt ut sina 15 favoriter och har blandat gamla favoriter som ingefära och gurkmeja med nya stjärnor på superfoods-himlen, som moringa och chaga (sprängticka).

Alla superfoods i boken har använts i tusentals år och det är dags att vi återupptäcker dem igen. För vår hälsas skull.

Publicerat i Inspiration, Superfood, Våra vänner | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Vilken alg väljer du?

Chlorella och spirulina, dessa två fantastiska alger, har länge kämpat om rampljuset på hälsoscenen. Båda är rika på klorofyll och fyllda med alla näringsämnen vi behöver. Alla dessa likheter gör att man börjar undra vad som skiljer dem åt?

Chlorella är en av naturens mest näringsrika gröna alger som består till ca 60 procent av högvärdigt protein. Förutom att den innehåller alla aminosyror (även de essentiella), alla vitaminer och mineraler som vi behöver så innehåller den även omega-3 och omega-6. Chlorella är ett bra alternativ för veganer som vill få i sig extra B12.

Man skulle kunna leva på enbart chlorella på grund av dess höga näringsinnehåll och det finns faktiskt människor i Japan som gör det.

Något som är unikt för chlorella är att den innehåller CGF(Chlorella Growth Factor). CGF är ett hormonliknande komplex som består av en blandning av RNA, DNA, aminosyror, vitaminer och mineraler vars exakta proportioner ännu inte har kunnat fastställas. Hos vuxna bygger CGF upp immunförsvaret och återbildar snabbt ny vävnad; hos barn ger det snabb tillväxt.

Chlorella är otroligt rikt på klorofyll (läs mer om klorofyll här) och det innehåller faktiskt mer klorofyll än något annat livsmedel i världen. Chlorella innehåller 4-5 gånger mer klorofyll än kompisen spirulina.

Chlorellans fiberrika yttre cellväggar binder till sig tungmetaller, vilket gör algen till ett bra komplement vid en detoxkur. Du kan läsa mer om Chlorellans fantastiska egenskaper här.

Spirulina är en blågrön alg som är en av jordens äldsta livsformer. Den har levt på endast vatten och solljus i mer än 3,5 miljarder år! Precis som chlorella så är den extremt näringstät och innehåller nästan alla vitaminer och mineraler som du kan tänkas behöva.

Den består av ca 65 procent protein och är extra rik på fykocyanin, ett proteinkomplex. Fykocyanin är det blågröna pigment som ger spirulina dess härliga färg. Fykocyanin har starkt antioxiderande egenskaper. Ytterligare något som är unikt för spirulina är att den innehåller immulina som har en immunsystemsstärkande effekt.

Precis som chlorella är spirulina extremt rikt på klorofyll. Läs mer om spirulina här.

Vad skiljer dem åt? Den största skillnaden mellan spirulina och chlorella är att chlorella har cellväggar som binder till sig tungmetaller som ger en mer avgiftande effekt.

Spirulina saknar cellväggar och är därför lite mildare för matsmältningen.

Spirulina innehåller något mer protein än chlorella. Det är faktiskt 12 gånger mer protein i spirulina än i nötkött! Chlorellan är dock inte långt efter.

Summa summarum, båda dessa alger ger dig massa näring, massa grön energi, protein och kompletterar din kost på ett fint sätt. Oavsett vilken du väljer så kommer du att älska den på grund av vad den kommer att göra för dig.

Grön energi direkt från havets rike till dig.

Publicerat i Artiklar, Raw Food, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , , | 9 kommentarer

Blåbärsboostad proteinyoghurt

 

1 portion

Mixa allt, utom bären till en kräm i en matberedare.

Servera med bär och eventuellt Holistics nypongranola, se recept

 

 

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Raw brownie proteinbar

 

Mixa allt och forma. Strö över lite extra hackade valnötter och flingsalt och ställ i kyl ca 12 timmar skär upp i den storlek du önskar.

Receptet framtaget i samarbete med Eva Sederholm (@thalineva)

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar