Tropical Breeze smoothie

tropical_breeze

till 1 glas

Mixa alla ingredienser till en slät konsistens.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Raw Sommarsallad med fänkål och blåbärsdressing

4 portioner

Sallad

 • ½ Vattenmelon
 • 1/2 liter färska jordgubbar
 • 1 halv finskuren fänkål
 • 1 halv fintärnad gurka
 • En näve färska blåbär

Dressing

 • 3 msk blåbärspulver
 • 2 msk tahini
 • Vatten eller olja till önskad konsistens
 • 1 liten lime, pressad
 • 1 tsk honung

Skär vattenmelonen i tärningar, halvera jordgubbarna, skär fänkålen i tunna strimlor. Blanda alla ingredienserna till salladen i en skål.

Mixa ingredienserna till dressingen och pressa i lime. Späd med mer olja om det behövs.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Att tänka på när du möter solen i sommar

Nu är sommaren här! Förbered ditt solande så slipper du sitta i skuggan med skadad hud. Börja försiktigt de första dagarna och förläng sedan långsamt tiden du vistas ute i solen stegvis.

Peela och förbered för det nya

För att få en jämnare ton är det bra att använda en peeling för att ta bort döda hudceller. Då får du en jämnare färg som sitter lite längre. Gör gärna din egen peeling med Holistic Kokosolja som bas.

Holistics kokos-peeling med doft av lavendel

 • 1 dl kokosolja
 • 1 dl salt (eller socker om du inte vill ha så ”rivig” känsla)
 • Några droppar eterisk olja, till exempel lavendel

Använd gärna något fuktgivande och lugnande som kokosolja att smörja huden med efter solning för att ge huden en bra återhämtning.

 

Ditt solskydd

Det finns olika sorters solskydd bl.a. fysikaliska eller kemiska solfilter.

De fysikaliska brukar innehålla titandioxid. Det är fysikaliska solskydd som gör att man kan få en vit hinna när man smörjer in sig. När man applicerar dessa på hud reflekterar de bort solens strålar. Man kan säga att solstrålarna studsar bort från hudytan.

Kemiska solfilter absorberas av huden och där sker en kemisk reaktion som ger ett skydd. Det finns även solskydd som består av både kemiskt och fysikalisk filter och andra som innehåller nanopartiklar.

 

Din hud är ditt största organ

Därför är det viktigt att tänka på vad du applicerar på den eftersom nästan allt du applicerar absorberas in i kroppen. Inom naturkosmetik rekommenderar man främst fysikaliska solskydd på grund av att vissa ämnen som förekommer i de kemiska solskydden kan påverka vår hälsa (hormonstörande ämnen) och miljö negativt.

Förutom färg som ofta gör att du känner dig piggare kan du även förbättra din hälsa när du vistas i solen. Eftersom UVB filtreras bort i atmosfären när solen står lågt, kan vi på våra breddgrader, bara bilda vitamin D under sommarhalvåret d.v.s. maj till augusti. Om du ligger på rygg och solar, mitt på dagen när solen är som starkast i ca 30 minuter så kan det ge motsvarande 10 000 IE vitamin D. Vänder du på dig och solar även andra sidan av kroppen så kan du få 10 000 IE till. Det vill säga 20 000 IE totalt. Då gäller det förstås att man exponerar bar hud utan solskyddsfaktor för solens strålar. Ju mer exponerad hud, desto mer vitamin D bildas.

Ge huden kärlek genom peeling, fukt och ett bra solskydd när det behövs. Fyll på med vitamin D och njut av solen i sommar!

Publicerat i Artiklar, Tips | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Bättre munhälsa med kokosolja

”Oil pulling” är en ayurvedisk metod för att få en bättre munhälsa. Ayurveda är ett tusenårigt medicinskt hälsosystem från Indien. ”Oil pulling” innebär att man använder rena oljor för att ”dra ut” toxiner ur munnen, tandköttet och halsen.

”Oil pulling” rekommenderas minst 1-3 ggr per dag, helst direkt på morgonen på fastande mage. Gör så här:

 1. Ta 1 tesked av kokosolja eller sesamolja och gurglar runt i munnen i cirka 10-20 minuter.
 2. Spotta sedan ut oljan i hushållssoporna så att det inte blir stopp i vask eller handfat, svälj den inte
 3. Skölj sedan munnen och borsta sedan tänderna som vanligt.

Oljan kan vara lite vitaktig och trögflytande när du spottar ut den.

Det finns ett antal studier som visar på positiva effekter till exempel att ”oil pulling” kan minska förekomsten av plack och karies, tandköttsinflammation och även förbättra munhälsan på ett naturligt sätt.  Man kan även uppleva att man får en förbättrad andedräkt p.g.a. minskad bakterietillväxt.

Det finns även de som påstår att man får vitare tänder tack vare metoden. Om det är sant låter vi vara osagt men varför inte prova?

”Oil pulling” ersätter inte tandrengöring genom tandborstning eller att använda tandtråd.

Publicerat i Artiklar, Tips | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Mjölksyrabakterier på förstaklassresa genom magen

Passet är fixat, packningen planerad och biljetterna köpta. Semestern är planerad sedan länge. Det finns vissa saker vi kan och bör förbereda innan avresa. Men har du tänkt på att även förbereda din mage?

Begreppet ”semestermage” har vi nog alla snuddat vid någon gång även om vi inte själva råkat ut för det. Semestermage innebär att du får i dig bakterier som din mage inte är van vid, oftast via mat och/eller dryck, och du får en reaktion som oftast inte är så behaglig. Uppsvälldhet, gaser, diarré och illamående är några av symtomen som kan förekomma.

Du har ungefär 100 000 miljarder bakterier i tarmen och de ska finnas där för att göra nytta för dig och ditt immunsystem. Ibland får man en obalans i sin bakterieflora vilket kan ge liknande symtom som semestermage. Detta kan bero på stress, sjukdom och flera andra saker. Då kan man behöva fylla på med de goda bakterierna.

Det går att fylla på med goda bakterier via kosten; t.ex. genom att äta syrad, fermenterad mat som surkål, dricka kombucha som består av levande bakteriekultur som kommit till genom jäsning och som kan verka lugnande för magen och matsmältningen, eller äta livsmedel med tillsatt bakteriekultur. Man kan även fylla på med goda bakterier genom att ta ett kosttillskott.

Det är bra att välja ett kosttillskott som innehåller ett brett spektra av bakteriestammar, ju fler stammar desto fler ”uppgifter” kan bakterierna hantera. Det är även viktigt att veta att bakterierna klarar av den sura miljön i magsäcken så att de kommer ner levande till tarmen och kan göra nytta.  LactoVitalis Pro har en patenterat inkapsling runt varje bakterie vilket gör att vi kan garantera att minst 90 % av bakterierna kommer ner till tarmen och kan göra nytta på rätt plats.

Du kan förebygga magproblem förknippat med semestermage genom att fylla på med bakterier en tid innan resan, vi brukar rekommendera minst 30 dagar innan avresa. När man flyger längre sträckor återanvänder man luften i planet vilket kan innebära att bakterier och virus cirkulerar runt i flygplanet många timmar i sträck. Flygresor är påfrestande för ditt immunsystem och det finns en anledning till varför många blir sjuka på sin semester, oftast blir man smittad på planet dit. En bra bakterieflora i tarmen gör ditt immunsystem mer effektivt och ett effektivt immunsystem kan hantera bakterier och virus utan att du behöver bli sjuk.

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Mage, Tips | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Pod med fokus på Benskörhet

“Tittar man på statistiken så ligger Sverige i topp när det gäller mjölkdrickande i världen och vi ligger också i topp när det gäller benskörhet” /Bertil Wosk, VD

Bertil Wosk är Holistics grundare och VD. Han är även näringsterapeut och en av våra främsta produktutvecklare. Han medverkar här i poden Hälsosant som drivs av Carolina Werling och ämnet som berörs är främst Benskörhet. 

Carolina och Bertil belyser flera intressanta frågor som till exempel:

 • Vad är benskörhet och hur det uppstår
 • Varför brist på kalcium i kroppen INTE är anledningen till benskörhet och hur det kan vara rent livsfarligt att tillsätta kalcium
 • Varför mjölkdrickande inte har ett samband med benskörhet, snarare tvärtom
 • Vad du kan göra för att stärka skelettet istället för att inta kalcium
 • Vilka vitaminer och mineraler som är nödvändiga för ett friskt skelett
 • Skillnaden på vitamin K1 och K2
 • Vad dina tarmbakterier har med ditt skelett att göra

Lyssna gärna in på avsnittet! Klicka på länken här eller klicka på bilden så kommer du till poden. Du kan även söka på Hälsosant på Itunes på din mobil.

 

Publicerat i Artiklar, Pod | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Invigning av vårt nya kontor i Norrköping

Den 9 maj stod äntligen vårt nya kontor i Norrköping klart och vi kunde flytta in. Anledningen till vår flytt är dels större rekryteringsområde, närmare till kunder och samarbetspartners, men även att vi växt ur vår förra kostym och behövde större lokaler som vi kan växa i. Vårt lager finns kvar i Motala och är en precis lika kär del av Holistic som tidigare.

Den 2 juni hade vi invigning i våra nya lokaler och fick möjlighet att tacka alla som hjälpt oss med planering, byggnation, flytt, och annat och känslan av att vara på plats i Norrköping fick äntligen landa i maggropen. Ett två år långt flyttprojekt är äntligen till ända och vi är överlyckliga att få vara i våra nya lokaler som är Holistic hela vägen.

Häng med på en guidad rundtur i bild och ord.

Entrén är en av de viktigaste delarna i lokalerna. Tanken är att man ska mötas av ljudet av porlande vatten, glada färger, naturmaterial och se den gröna härliga växtväggen när man kommer in genom dörren. Alla kan ha en stressig morgon med dagislämningar, trafikproblem och missade tåg och därför är det viktigt att få chansen att möta dagen med en lugn och balanserad energi.

Alla material i entré och kontor är naturmaterial valda med omsorg, kanske inte de mest praktiska men det struntar vi i. Vi vill ha rätt energi och känsla här på Holistic och att få in naturen och dess olika element på vår arbetsplats var ett självklart val. Golvet är natursten, bänkar är av marmor och allt trä är ljus ask.

Till höger i bild ser ni vårt gröna växthus. I växthuset finns en utställning med bl.a. Holistics historia och vision.

Rakt fram finner man vårt Yogarum som även går att göra om till ett stort konferensrum om det skulle behövas. Det kan tyckas väldigt lyxigt, vilket det är. Vi är så tacksamma för möjligheten att kunna skapa bra förutsättningar för att leva ett liv i hälsa och balans.  På kontoret i dag är vi 4 utbildade yogalärare och har flerårig erfarenhet inom meditation och mindfullness och det utnyttjar vi så mycket vi hinner i gemensamma meditationer varje dag och yogapass varje vecka.

Vi har även 4 Gongar (till vänster i bild) som valts ut med stor omsorg. Den allra största är inställd på samma frekvens (ljud) som Moder jord. Den som hänger under den heter Chiron och kallas för ”The wounded healer”. Sen har vi Uranus, som står för självinsikt och den minsta av dem betyder ”Glädjen är här”.

Alla behöver tystnad ibland och därför har vi även ett Vilrum. Ett helt ljudisolerat rum inrett med massagebänk för olika behandlingar och en elektriskt gungstol med mindfulnessfunktion. Vår kontorsmiljö ska uppmuntra till att vi ska vara mindful, och närvarande i allt vi gör.

 

På källarplan har vi omklädningsrum med personliga låsbara skåp, dusch, gym, tvättmaskin, torktumlare och även en gemensam bastu. Allt detta för att underlätta och uppmuntra till rörelse.

Eftersom vi jobbar i öppna landskap så har vi något vi valt att kalla för ”Tysta rum” (de är faktiskt ljudisolerade). Dessa rum är inredda efter de fyra årstiderna. Det första ni ser är Vinter, de vita lamporna i taket ska symbolisera snö.

I mitten av kontorsdelen så har vi en lounge. Tanken är att vi ska få en utomhuskänsla även fast vi jobbar inomhus. Parasollet är löv-mönstrat och ger en härlig träd-känsla när man sitter under. Det är även konstgräs på golvet i loungedelen. I mitten av kontoret ligger ett stort ametistkluster som är en kristall. Det sägs att ametist skyddar mot negativ energi och lugnar ner stressad energi. i bakgrunden skymtar ni vår tysta rum Vår med sin vackra björkvägg.

Vi har en hopphage i golvet som används flitigt. Den ska påminna oss om att inte ta livet på allt för stort allvar.

Köket är inrett för att ha en skön hemma-hos känsla med en nordisk färgskala och naturmaterial. Här finns allt man kan behöva under en dag på jobbet med ekologisk frukt, te, kaffe och alla våra kosttillskott. Vi har gjort ett medvetet val att inte ha mikrovågsugn och erbjuda även gasspis till dem som önskar. Allt för att minimera strålningsrisk och öka kvalitén på kosten vi äter.

Vi har 2 korridorer med öppna kontorsytor, den ena är grön och ska symbolisera skogen och naturen. Den andra korridoren är blå och ska symbolisera vatten och vind.  Dessa ytor är sammanbundna med färgglada projekt-ytor där vi kan ha snabba möten och spåna idéer.

Vi är otroligt nöjda och glada över att få arbeta i en denna miljö och vi hoppas att vi kan inspirera andra företag till att tänka i nya banor gällande kontorsmiljö. Det här kontoret är Holistic, hela vägen.

Varmt välkommen att hälsa på oss, vi ger gärna en rundtur och berättar mer om oss och våra lokaler!

 

Publicerat i Inspiration, Om Holistic | Etiketter , , , , , , , | 8 kommentarer

Raw solskenswrap med rödbetsaioli

4 portioner

 

Solskensröra

 • 4,5 dl valnötter
 • 3 tsk citronsaft
 • 3 msk olivolja
 • 3 tsk curry
 • 3 dadlar

Mixa samtliga ingredienser till de får en “färsliknande” konsistens.

Rödbetsaioli

 • 3 dl cashew
 • 2 dl vatten
 • 1,5 msk Active Rödbeta
 • 2 msk olivolja
 • 4 msk citronsaft
 • 2 msk äppelcidervinäger
 • 1-2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 tsk salt

Mixa samtliga ingredienser till en krämig sås. Smaka av med citron, vitlök och salt.

Wrapfyllning

 • 8 st rispapper
 • 1 pkt alfa alfagroddar
 • 8 salladsblad
 • 2 krukor koriander eller persilja
 • 2 avokado
 • 2 palsternackor
 • 2 morötter

Riv palsternacka och morot på ett rivjärn. Skölj salladsbladen, skiva avokado och grovhacka de färska kryddorna. Blötlägg rispapper ett i taget i ljummet vatten tills de mjuknar. Bred ut rispappret och lägg på salladsblad, fyll sedan på med resterande ingredienser och vip ihop till en wrap. Servera med rödbetsaioli.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Raw chokladdoppade lingonrån

Lingonrån

 • 3 dl gula linfrön (obs! blötlagda i 4-8 timmar)
 • 3 msk Holistic Lingonpulver
 • 0,5 dl honung, agave eller lönnsirap

Blötlägg linfrön i ca 4-8 timmar. Blanda i resterande ingredienser. Bred sedan ut på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugn eller torkugn på max 42 grader tills rånen är torra och lätt kan brytas.

Chokladdopp

Lägg lingonrånen i frysen så de blir riktigt kalla. Smält försiktigt kokosolja och blanda i resterande av ingredienserna. Doppa rånen halvvägs i chokladen och lägg på ett bakplåtspapper, ställ in i kyl eller frys för att chokladen ska stelna helt. Förvaras kylt.

Dessa rån passar perfekt med en skål Nicecream, du hittar recept här.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Raw blåbärsvinegrette

 • 0,5 dl olivolja
 • 2 msk Holistic Blåbärspulver
 • 0,5 msk äppelcidervinäger
 • 1 tsk flingsalt
 • juice från 1 citron
 • 1 msk honung
 • 1 pressad vitlöksklyfta

Pressa citron och vitlök. Vispa eller mixa alla ingredienser. Häll upp i glasflaska och förvara kylt.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , , | Lämna en kommentar