Göttbullar med smak av jul

Även fast man är mätt så finns det plats för en göttbulle till, vi lovar!

  • 2 pkt kikärtor, avrunna och sköljda
  • 1 dl Holistic psylliumfrö
  • 1 stor näve färsk persilja
  • 1 ½ lök i bitar
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 2 krm malen kryddnejlika
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 tsk citronsaft
  • Holistic Kokosolja till stekning

Mixa alla ingredienser till en önskad konsistens. Forma smeten till bollar och lägg i en ugnsform. Ställ in i ugnen på 175 grader och stek i 20 minuter tills de blir fasta och lite torra.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Julrot med senapsgriljering

  • 1 hel rotselleri eller kålrot på ca 800 g

Griljering

  • 1 dl mandelmjöl eller majsmjöl
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 1 st chiaägg (1 tsk chia + 3 tsk vatten som får stå i 5 minuter)
  • 2 krm salt
  • 1 dl hackad persilja
  • solrosfrön

Skär av allt skal från rotfrukten. Pensla med olivolja och salta med 1/2 tsk salt. Ställ på en ugnsplåt och kör i ugnen 175 grader i ca 2 timmar. Under tiden, rör ihop ingredienserna till griljeringssmeten. Ta ut plåten och höj värmen i ugnen till 225 grader.
Bre eller pensla på griljeringssmeten runtom rotsellerin. Griljera i ugnen ca 5 minuter eller tills den börjat få lite färg. Skär upp i skivor och servera på julbordet med en klick dijonsenap till.

 

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , | Lämna en kommentar

Rödbeta- och potatissallad

Den perfekta sillsalladen utan en tillstymmelse av sill.

  • 1 rödlök
  • 1 äpple
  • 2 kokta kalla potatisar
  • 2 saltgurkor
  • 2 msk kapris
  • 3 dl finhackade inlagda rödbetor
  • 1/2 salt

Skala, dela och finhacka löken. Dela, kärna ut och finhacka äpplet. Skala och skär potatisen i små tärningar. Finhacka saltgurka och kapris. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Krydda med salt. Låt stå 10 minuter, häll sedan av vätskan.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Smakrik julvört till julbordet

Ett gott bröd har en given plats på julbordet. 

  • 1 dl Holistic Psylliumfröskal
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 2 dl bovetemjöl
  • 4 dl havremjölk
  • 1 dl russin
  • 1 dl hackade torkade aprikoser
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk brödkryddor
  • 2 tsk kryddnejlika
  • 1 tsk malen ingefära

Blanda ihop alla torra ingredienser. Addera vätskan under omrörning. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt och in i ugnen i ca 25 minuter i 200 grader.

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Söt chia la malta med hallon- och lingonsås

1-2 portioner

Låt chiafrön ta plats på julbordet. Tillsammans med fräscha hallon och smaken från vanilj får den dina smaklökar att dansa ett extra varv runt granen. 

  • 2,5 msk Holistic chiafrön
  • 2 dl kokosmjölk (creamy)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk lönnsirap

Blanda ihop alla ingredienserna tillsammans i en skål. Låt stå i minst två timmar innan servering. Du kan även göra den dagen innan om du önskar. Rör om med jämna mellanrum och fyll på med mer vätska vid behov.

Hallon- och lingonsås

Mixa allt i en matberedare/mixer tills det blir en slät sås.

Publicerat i Raw Food, Recept, Superfood, Vegan | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Fräsch grönkålssallad till julbordet

  • ett knippe färsk grönkål ca 300 gram
  • 1 broccoli
  • 1 rödbeta
  • 1 granatäpple
  • ½-1 apelsin
  • valnötter
  • flingsalt

Skölj grönkålen och bryt loss bladen från stjälken. Skär små bitar av den färska broccolin och rödbetan och blanda med kålen. Toppa med filead apelsin, granatäpplekärnor och valnötter. Pressa över apelsinsaft och toppa med flingsalt.

Tips! Går bra att göra som en varm sallad. Stek broccoli, grönkål och rödbeta i kokosolja och addera sedan resten av ingredienserna.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Tillbaka till energi och balans

Känner du dig ofta trött, sliten och i otakt med livet? Du är inte ensam. Stress är en av de vanligaste orsakerna till sjukdom. Men det finns sätt att komma tillbaka till liv, energi och balans.

Våra kroppar är helt beroende av en fungerande stressrespons. Vi behöver den för att klara fysiska och mentala svårigheter, och för att reglera och balansera kroppen. Att gå upp på morgonen, klara av en infektion eller skada, klara en uppgift, någon oförutsedd händelse, eller bara att ”ta tag i” saker- allt kräver fungerande binjurar som ger en passande stressrespons.

Det stora problemet är inte stressreponsen i sig, utan bristen på återhämtning. Vi dras med lågintensiv stress som sällan eller aldrig släpper taget om oss. Och att ha konstant förhöjda halter av stresshormoner i blodet sliter på kroppen.

Om vi stressar alltför mycket och länge kan vi drabbas av binjuretrötthet. Binjurarna orkar helt enkelt inte hålla uppe produktionen av kortisol. Eftersom kortisol är inblandat i så många livsviktiga processer i kroppen får trötta binjurar en mängd negativa effekter.

Dels drabbas kroppen av hypoglykemi, låg blodsockerhalt. Det beror på att cellerna kräver mer energi (glukos) vid stress, men det finns inte tillräckligt med kortisol för att frisättningen av glukos från levern ska räcka till.

Stress och binjuretrötthet med ökade behov av glukos kan också leda till viktuppgång och diabetes typ 2. Ofta försöker vi kompensera vår trötthet och vårt låga blodsocker genom att äta sötsaker eller dricka kaffe, vilket får blodsockernivån att öka en liten stund, för att sedan rasa igen, och vi känner oss ännu tröttare.

Leverns förmåga att avgifta sig försämras också, eftersom kortisolet inte längre stimulerar viktiga ämnen till reningsprocessen.

12 Tips för piggare binjurar

  1. Bestäm att din energi är det som är viktigast för dig och ditt. Låt alla dina val styras utifrån den enkla frågan: Ger det här mig energi?
  2. Sömnen är vår viktigaste medicin för återhämtning och reparation. Lägg dig senast 22.
  3. Börja dagen med en halv liter vatten med 1 tsk havssalt. Salta maten och drick vatten med salt under dagen.
  4. Ägna en stund varje dag åt yoga, meditation och andningsövningar. Det skiftar kroppen från det sympatiska (aktiva) nervsystemet, till det parasympatiska (avslappnade).
  5. Ät dagens första mål innan klockan 10. Minska på socker, snabba kolhydrater och stimulerande drycker som kaffe och läsk.
  6. Inom yogafilosofin rekommenderas vila 11 minuter två gånger per dag, gärna liggande på rygg med slutna ögon.
  7. Se till att du har roliga och avkopplande aktiviteter inplanerade minst en gång per vecka. Att njuta av livet är en stor del av livets mening.
  8. Bli din egen bästa vän och lyssna på när din kropp säger att det är dags att vila, äta, sova, leka…
  9. Förändra det du kan till det bättre för dig själv. Tacka nej till extrauppdrag. Sök nytt jobb. Be om hjälp när du behöver det. Sluta vara konstant tillgänglig. Dra gränser.
  10. Öva upp din känsla av tacksamhet. Reflektera varje dag över det du är tacksam över.
  11. Regelbunden motion normaliserar hormonnivåerna av kortisol, blodsocker insulin och andra hormoner. En rask promenad 30 minuter räcker.
  12. Affirmera. Du är vad du tänker.
Publicerat i Artiklar, Kroppen | Etiketter , , , , , , , , , , | Lämna en kommentar

Chaga-Coco, varm dryck full av näring

 

Chaga- Coco

  • 3 dl färdigbryggt Holistic Chaga-te
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk Holistic Kokosolja
  • 1 tsk honung eller kokossocker (valfritt)

Blanda väl och drick varmt.

Publicerat i Raw Food, Recept, Vegan | Lämna en kommentar

Kan mjölksyrabakterier ersätta den egna floran?

Mjölksyrabakterier som vi tillför via tillskott ersätter inte den egna bakteriefloran, men gynnar de egna ”goda” bakterierna i tarmen. Så man ”knuffar” inte undan egna ”goda” bakterier utan gynnar dem. Däremot kommer andra bakterier som inte trivs bra ihop med mjölksyrabakterier att minska i antal. Detta beror på att bakterier är ganska kinkiga vad gäller miljön. Mjölksyrabakterier skapar ett pH som de trivs i och som andra liknande bakterier trivs i. Men bakterier som önskar ett annat pH kommer inte tycka livet är lika roligt längre. Allt handlar alltså om att skapa rätt miljö i tarmen.

Kan man överdosera mjölksyrabakterier? Man kan i princip säga att man inte kan överdosera mjölksyrabakterier. Ofta innehåller ett tillskott 1-20 miljarder bakterier per kapsel, medan tarmfloran innehåller ca 100 000 miljarder bakterier. MEN ju mer obalans man har i bakteriefloran desto större är risken att man får vissa reaktioner när man börjar med mjölksyrabakterier såsom gaser, lös eller hård avföring mm. Dessa symtom avklingar som regel inom en vecka. Detta beror inte på att mjölksyrabakterierna är skadliga utan på den ”bakteriella krigföring” som blir i tarmen. Händer det, minska då dosen mjölksyrabakterier.

Det finns lägen då man ska vänta med mjölksyrabakterier exempelvis vid kraftig svampinfektion och problem med parasiter. I dessa lägen behöver man först inta något som minskar mängden svamp och parasiter. Efter det kan man använda mjölksyrabakterier.

Kan man överdosera fibrer som FOS? En del individer är känsliga för fibrer i allmänhet och kan också få mycket gaser och känningar i magen av FOS (fruktooligosackarider) och liknande. Oftast är det så små mängder av FOS i kapslar och tabletter så att det inte blir några problem. Men om man tar pulver av FOS/Inulin/GOS mm. så får man känna in vilken dos som funkar på en själv. För de flesta så är fibrer som FOS, i lagom mängd bara bra.

Varierad kost ger en varierad tarmflora. Det bästa sättet att få en så varierad tarmflora som möjligt att äta varierat. Analyserar man tarmfloran kan man direkt se en ökad mångfald om personen börjat äta fler olika typer av råvaror. Tillskott av mjölksyrabakterier supportar systemet, men kosten är grunden.

/Anna Widell, produktspecialist

 

Publicerat i Artiklar, Kosttillskott, Mage | Etiketter , , , , , , | Lämna en kommentar

Rotfruktssoppa med rödbetshummus

4 personer

  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • 1 liten sötpotatis
  • 15 cm purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk ghee eller kokosolja
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk cayennepeppar
  • 8 dl vatten
  • 1 msk grönsaksbuljong

Rödbetshummus

  • 3 dl kokta kikärter
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl bladpersilja
  • Saften av ½ citron
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk Holistic Rödbetspulver
  • salt & peppar

 

Skala och finhacka rotfrukter, purjolök och vitlök.

Fräs grönsakerna i ghee tills de mjuknar något.

Tillsätt vatten, buljong och kryddor.

Sätt på ett lock och koka soppan på låg värme i 20 minuter.

Under tiden är det dags att göra hummusen.

Mixa alla ingredienser med en stavmixer eller i en blender.

Ställ svalt i väntan på servering.

 

Smaka av soppan med salt och peppar och servera med rödbetshummus.

Smaklig måltid!/ Malin

 

Publicerat i Recept, Vegan | Etiketter , , , | Lämna en kommentar