En ny undersökning från Folkhälsomyndigheten visar att nära hälften av vuxna svenskar uppger sig ha sömnbesvär och nästan lika många har psykiska problem i form av oro och ångest. Kanske är ökad skärmtid och för mycket stillasittande några av faktorerna som spelar in gällande svenskarnas sömnkvalitet. Många har dock en bild av den “lätta sömnen” och så kallade tupplurar som mindre kvalitativ – vilket inte är en sanning. Här berättar vi varför.
DET HÄR ÄR “LÄTT SÖMN”
Lätt sömn är en viktig del av vår sömncykel och spelar en avgörande roll för hjärnans och kroppens hälsa. Den utgör ungefär hälften av vår totala sömntid (ca 45–55%) och är avgörande för att stärka minnen, förbättra motoriska färdigheter, öka kreativiteten och bidra till fysisk återhämtning.
Sömnen delas upp i två huvudtyper; icke-REM-sömn (NREM) och REM-sömn. REM står för rapid eye movement det vill säga snabba ögonrörelser. REM-sömn kallas även för drömsömn då det under denna fas uppstår drömmar. NREM-sömn delas i sin tur upp i NREM-stadier 1–4. NREM 1–2 är kända som lätt sömn medan NREM 3–4 innebär djupsömn. Lätt sömn består alltså av två stadier: NREM 1 (insomning) och NREM 2, där NREM 2 dominerar och utgör cirka hälften av sovtiden. Under NREM 2 sker processer i hjärnan som kallas för ”sömnspindlar” då våra sinnen stängs av. Dessa processer verkar vara viktiga för bearbetning av minnen och inlärning. Även om NREM 2 är lättare att bli väckt från jämfört med djupsömn, är dess betydelse för vår hälsa långt ifrån obetydlig.
4 ANLEDNINGAR ATT INTE UNDERSKATTA LÄTT SÖMN
Lätt sömn är alltså inte bara en förberedelse för djupsömn och REM-sömn utan en aktiv del av sömnens fördelar för vår kropp och hjärna. Så, även om du vaknar lätt under natten eller på annat sätt upplever din sömn som ytlig, så kan du lita på att den vilan också är välgörande.
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.