Stress och obalanserade kortisolnivåer kan ha stora effekter på kroppen och visa sig genom olika fysiska symtom. Många har en korrekt uppfattning om att höga kortisolvärden kan ge hälsoproblem, men man ska inte glömma att även låga kortisolnivåer kan vara problematiska. Kortisol är ett hormon som spelar en viktig roll i kroppens stressrespons och energihantering. När stressnivåerna blir för höga eller långvariga kan detta leda till obalans, med negativa effekter på både kropp och sinne.
Här är 5 vanliga tecken på att stress och svajigt kortisol kan påverka din hälsa:
1. MAG- OCH MATSMÄLTNINGSBESVÄR
Stress kan påverka mag-tarmkanalen genom att störa matsmältningen. Du kan uppleva symtom som magont och diarré eller förstoppning, men också illamående och uppblåsthet. Stress kan leda till nedsatt matsmältning och saltsyrabrist. Höga kortisolnivåer kan irritera mag- och tarmslemhinnan, förändra matsmältningen genom att påverka produktionen av enzymer samt genom att förändra tarmrörelserna.
2. SÖMNSVÅRIGHET OCH KONSTANT TRÖTTHET
Långvarig stress rubbar dygnsrytmen och påverkar kroppens naturliga kortisolcykel, som normalt sett är hög på morgonen och sjunker på kvällen. När kortisolnivåerna förblir höga kan det leda till svårigheter att somna eller att sova djupt, samt en känsla av att vara utmattad men ändå ”uppe i varv”. Sömnlöshet kan snabbt leda till kronisk trötthet, vilket förvärrar stress och hälsoproblem ytterligare.
3. VIKTFÖRÄNDRINGAR OCH BUKFETMA
Ett vanligt tecken på förhöjt kortisol är att man lägger på sig fett runt midjan. Kortisolet stimulerar just fettinlagring i buken och ökar aptiten, särskilt sug efter socker och snabba kolhydrater. Det kan också bli precis tvärtom, att man oförklarligt tappar vikt då kroppen kan börja prioritera energi istället för att lagra den.
4. HJÄRNDIMMA
Stress och förhöjt kortisol kan påverka hjärnan, särskilt områden som ansvarar för minne och koncentration. Detta kan resultera i svårigheter att fokusera eller fatta beslut, samt minnesluckor och en känsla av att hela tiden glömma saker. Om man lider av höga kortisolnivåer under lång tid kan man få skador på hippocampus vilket är en del av hjärnan som reglerar minnet.
5. HUDPROBLEM OCH HÅRAVFALL
Stress påverkar huden och håret genom att störa kroppens immunförsvar och blodcirkulation. Det kan resultera i utslag, akne eller eksem som förvärras under stressiga perioder. Man kan även få torr och känsligare hud. Håravfall kan också vara ett synligt tecken på långvarig, negativ stress.
HUR KOMMER JAG TILL BUKT MED STRESSRELATERADE SYMTOM?
Börja med att identifiera, hantera och förebygg stress i vardagen. Grundläggande livsstilsfaktorer att se över är dessa:
Genom att förstå och hantera stress kan du förbättra både ditt fysiska och mentala välbefinnande i längden. Att göra förändringar i sin livsstil är avgörande för att få balans i kortisolet – och i livet.
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.