Att börja jobba igen efter veckor av ledighet är en stor omställning för både kroppen och hjärnan. Ett råd är därför att försöka hålla kvar i semesterkänslan och ha acceptans för att det går långsammare i början när vardagen börjar igen. Dela upp dina arbetsuppgifter i början, ta pauser och låt det ta tid. Kom ihåg att ta regelbundna pauser. Att det går trögt att jobba efter en semester är tecken på att du har kommit ner i varv.
Se över dina arbetsuppgifter och prioritera in dem i vilka som är brådskande och icke brådskande liksom viktiga och icke viktiga. Få en överblick var du behöver lägga din tid. Ibland vill vi göra allt på en gång och det är lätt att bli överväldigad. Ta för vana att prioritera både veckovis och dagligen för att ständigt hålla koll på flödet av uppgifter/aktiviteter. Att prioritera rätt saker frigör tid samtidigt som du blir mer effektiv och minskar stress.
Lägg in de uppgifter och de aktiviteter du behöver jobba med i din kalender. Se till att det finns luft mellan möten. Tänk på att många möten kan göras kortare, till exempel 50 istället för 60 minuter. Lägg in tid för din träning och återhämtning så att du synliggör detta för dig själv. Ta för vana att planera din vecka förslagsvis på söndag kväll. Ju bättre du blir på att planera desto enklare blir det för din hjärna att få överblick och detta minskar stress.
Fokus och närvaro är nyckeln till att vara helt och fullt i stunden. Distraktionerna har aldrig varit fler än de är nu och vi är konstant störda av yttre stimuli och även av våra inre tankar. Fundera över vad det är som stör dig mest och försök ta kontroll över det. Är det mobilen eller mejlen? Lägg undan mobilen eller sätt den på stör ej läge eller stäng ner mejlen och jobba i off-line läge och bestäm när du ska titta på mejlen. Är det inre tankar, prova att testa mindfulness det hjälper många.
Hårt arbete ska alltid följas av en paus och hård träning ska alltid följas av återhämtning. Men minst lika viktigt är mikropausen som ständigt ska vara närvarande under en dag. Efter ungefär en timme är det lagom att ta en paus på några minuter och efter två timmar kan du ta en paus på 10-15 minuter. En mikropaus kan vara så enkel som att du reser dig och går och hämtar ett glas vatten. Det viktiga i pausen är att du låter hjärnan vila från det du håller på med.
Kroppen och hjärnan är gjorda för att vi ska vara i rörelse och stillasittandet är en av de värsta farorna för kroppen. Både vardagsmotion och träning räknas som rörelse. Det är enkelt att förbättra vardagsmotionen genom att stå upp och jobba, cykla till jobbet, gå i trappor med mera. När det gäller träning är det viktigt att du gör något du tycker om. Har du hittat din grej eller vill du prova en ny sport? Planera in din träning för veckan på söndag kväll.
Livet snurrar på i rasande tempo och många gånger hinner vi inte ens reflektera över dagen eller livet för att det går så snabbt. Reflektion har därför blivit en viktig sak att ägna tid åt. Att dagligen fundera över vad du är tacksam över och vad som är bra i ditt liv hjälper dig att skifta fokus från negativa tankar. Att regelbundet fundera över vad som är viktigt för dig, vilka värderingar du har och vad du behöver mer av i ditt liv, hjälper dig att sätta fokus på det som du önskar.
För mer tips om hur du kan öka ditt fokus och lättare komma i flow, läs gärna boken FlowPower mer fokus och mindre stress i livet av Ellinor Ladenberg.
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.