Den moderna kosten består av alldeles för höga halter omega-6 – ett överskott som bidrar till ökningen av de inflammatoriska sjukdomarna vi ser idag. Vi behöver öka intaget av omega-3 och minska intaget av omega-6 för att balansera upp kvoten mellan fettsyrorna. Och fördelarna med omega-3 är många. Vi vet att den bland annat bidrar till bättre hjärthälsa samt till hjärnans och synens normala funktion. Omega-3 kopplas även till andra hälsomässiga fördelar, såsom dess antiinflammatoriska effekter och stöd för mental hälsa. Vi passade på att fråga Holistics grundare Bertil Wosk om Holistics bästsäljande produkt Omega-3 algolja. Här får vi veta hans tankar bakom produkten, varför den är så viktig och om hur vi alla kan bidra till en bättre värld genom att välja algolja framför fiskolja.
VARFÖR ÄR OMEGA-3 SÅ VIKTIGT?
– Både omega-3 och omega-6 är nödvändiga att få i sig via kosten eftersom kroppen inte kan tillverka dessa på egen hand. Både omega-3 och omega-6 är viktiga, men de ska vara i balans till varandra. Vi ska ha ungefär dubbelt så mycket omega-6 som omega-3, men på grund av den moderna kosten får vi 10–50 gånger mer omega-6 än omega-3. Omega-6 behövs bla för att skapa inflammation och celldelning. Om vi exempelvis skär oss i fingret behöver vi skapa inflammation för att såret på fingret ska kunna läka. Men för mycket inflammation är inte bra för kroppen. Celldelning är en naturlig process i kroppen, men är farlig om celldelningen utvecklar cancerceller.
Ett överskott av omega-6 är en utav de främsta anledningarna till inflammatoriska sjukdomarna vi har idag. Det räcker inte att öka intaget av omega-3 för att balansera upp kvoten mellan fettsyrorna. Då får vi för mycket fleromättade fettsyror. Det bästa är att minska intaget av omega-6. Jag rekommenderar att använda smör, kokosolja och olivolja i vardagen och till matlagning. Smör och kokosolja tål upphettning bäst. Olivolja tål upphettning ganska bra men inte lika bra som smör och kokosolja. Oljor rika på omega-3 och omega-6. Vill du göra något bra för din hälsa, så släng alla fröoljor du har i köket då dessa processats och har extremt höga halter av omega-6.
VARFÖR KOMMER HOLISTICS OMEGA-3 FRÅN ALGER?
– Anledningarna är flera. För det första är det mikroalgerna som är producenten av omega-3. Fisk tillverkar ingen omega-3, utan mikroalger producerar omega-3 och småfiskar äter mikroalger och större fiskar äter småfiskar osv. På så sätt anrikas omega-3 uppåt i näringskedjan.
För det andra, är mikroalgen producenterna av de livsviktiga omega-3 fettsyrorna. Dessa alger kan man odla i slutna system, helt utan miljögifter, till skillnad från havsfisk som innehåller höga halter av miljögifter, tex tungmetaller, PCB, dioxiner etc.
För det tredje, är omega-3-algoljan fördelaktig oavsett om man är vegan eller inte.
För det fjärde så håller haven på att urfiskas. Fiskeriindustrin håller på att rubba ett helt ekosystem genom sitt invasiva fiske.
VARFÖR ÄR DET SÅ FÅ ANDRA AKTÖRER SOM SÄLJER ALGOLJA?
– Fiskindustrin är storskalig och har funnits längre. Algoljan är än så länge dyrare och mer ovanlig. Det borde vara billigare med ett veganskt alternativ som algen faktiskt är – men då det är ovanligare med algolja än fiskolja, så är det dyrare. Att odla omega-3 är dessutom ett hållbart djur- och miljövänligt alternativt för att få fram den livsviktiga essentiella fettsyran.
VILKA TYPER AV KEMIKALIER FINNS I FISK?
– Det finns en mängd tungmetaller i fisk så som kvicksilver, kadmium. Dessutom finns fettlösliga gifter som tex PCB och dioxiner, PFAS och ftalater som lagras i kroppen och skadar en mängd olika kroppsfunktioner. Dessa gifter är en avgörande anledning till att man vill undvika att äta för mycket fisk. Och om man vill få i sig omega-3 från andra källor än fisk så kan man göra det genom att inta omega-3 från mikroalger.
VARFÖR SKER ETT ÖVERFISKE?
– Många företag fiskar stora mängder fisk. Vi länsar delar av havet på fisk vissa forskare menar att år 2048 beräknas den ätliga fisken vara slut i havet. Vill man att fiskbeståndet ska regenerera sig bör man minska på utfiskningen ett tag. Det betyder inte att man inte kan äta fisk. Men för att producera 1 liter fiskolja går det åt minst 100 kg fet fisk. Resten av fisken gör man kattmat av.
VAR FINNS URSPRUNGSKÄLLAN TILL OMEGA-3?
– Ursprungskällan är mikroalgerna som tillverkar omega-3 genom det de äter och genom det solljus de får genom vattnet. Då tillverkar de omega-3.
VARFÖR ÄR JUST HOLISTICS ALGOLJA ATT FÖREDRA?
– Anledningen till att vi på Holsitic har valt algolja som omega-3 beror på flera olika saker. Dels för att mikroalger är den ursprungliga producenten av omega-3, dels för att man kan odla dessa i kontrollerade former i rena vatten helt utan gifter, de är snabbväxande, man påverkar inte fiskbeståndet och man behöver inte fiska upp en stor mängd fisk för att få ut fiskolja. Källan är dessutom vegansk och har minst samma kvalitet som fiskoljor – de innehåller alltså DHA och EPA.
HAR VISSA MÄNNISKOR SVÅRARE ATT TA UPP OMEGA-3?
– Människor som har vissa störningar i tarmen och gallan kan ha svårt att ta upp fettsyror. Det gäller dock alla fetter, inklusive omega-3. Sen är det ju skillnad på olika typer av omega-3 fettsyror. De fettsyror som finns i växter, dvs alfalinolensyra (ALA) och de som finns i alger och fisk: DHA och EPA. DHA och EPA har bäst fysiologisk effekt. Alfalinolen-syra som finns i växter som är en omega-3-fettsyra, behöver omvandlas till EPA och DHA, och det sker med hjälp av olika enzymer. Dessa enzymer är beroende av en mängd olika vitaminer och mineraler, exempelvis kalcium, magnesium, C-vitamin och vissa B-vitaminer och zink. Har man brist på dessa näringsämnen kan man inte på ett bra sätt omvandla alfalinolensyra till EPA och DHA. Forskningen menar att ungefär 5% av alfalinolensyra omvandlas till EPA. Men har man gott om näringsämnens, så enzymerna är potenta och mår bra då, då omvandlas större mängd av alfalinolensyra till EPA och DHA.
HUR VET MAN OM MAN HAR SVÅRT ATT TA UPP FETTER?
– Det kan man ta reda på olika sätt. Vissa blir illamående och mår dåligt av fett, vilket kan betyda att de har för lite galla. Man kan också mäta blodfetterna.
HUR KAN VI FÅ I OSS VEGANSK OMEGA-3?
– Vegansk omega-3 finns i mikroalger, men också i en hel del växter så som gräs och ruccola och grönsallad, vissa nötter och frön men inte i några jättemängder – det går inte att jämföra med fet fisk exempelvis. Sen, om man äter gräsbetande kött så får man i sig omega-3 eftersom djuret ätit gräs. Om frigående höns gått ute och ätit mask exempelvis, så finns det omega-3 i äggen. Djur och höns som äter majs- och sojabaserat foder innehåller istället höga halter av omega-6 och ingenting av omega-3.
HUR ÄR DET MED HOLISTICS LINFRÖOLJA?
– Holistics Linfröolja innehåller 58–60 % omega-3 och ungefär 18% omega-6. Det är alltså tre gånger så mycket omega-3 som omega-6. Rapsolja innehåller 10% omega-3 och 20% omega-6, så vi rekommenderar linfröolja alla dagar i veckan.
HUR OFTA BÖR MAN SE ÖVER SITT INTAG AV OMEGA-3?
– Omega-3 behövs året runt. Vårt intag ska vara ungefär dubbelt så mycket omega-6 som omega-3, men eftersom den moderna kosten innehåller så pass mycket omega-6 behöver vi både minska intaget av omega-6 och öka intaget av omega-3. Min rekommendation är att ta bort alla former av fröoljor och endast använda sig av smör, kokosolja och olivolja i kosten. Linfröolja kan användas oupphettad till salladsdressingar och liknande. Att öka intaget av omega-3 löser inte hela problemet, utan vi behöver minska på intaget av raffinerade livsmedel där omega-6 användningen är hög och där spannmål och fröoljor används.
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.