Rödbetssoppa för vata (läs mer om doshorna här)
Rödbetor är värmande, fuktskapande och ger tyngd till kroppen. Det är egenskaper som den lätta, torra och kalla vata mår så bra av. Fänkålsfrön, stekt vitlök och en klick yoghurt bättrar på den vata-sänkande och stärkande effekten hos denna soppa. Se längre ner hur du kan anpassa soppan till din kroppstyp.
4 portioner
Värm ugnen till 200°. Skala och skär potatis och rödbeta i bitar, häll över ca 2 msk olivolja samt fänkålsfrön och rosta i ugnen i ca 25 minuter, tills rotfrukterna är helt mjuka.
Skala och hacka löken grovt. Hetta upp 1 msk olivolja i en kastrull. Tillsätt den hackade löken. Stek tills genomskinlig. Tillsätt nu de rostade rödbetorna och buljongen och låt puttra under lock 8–10 minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer. Blanda i hackad dill och smaka av med salt och färskt mald svartpeppar.
Skala vitlök och skär i tunna strimlor. Hetta upp smör eller ghee i en liten stekpanna. Stek den strimlade vitlöken tills den blir gyllenbrun. Häll upp soppan i en skål. Häll den stekta vitlöken och smöret ovanpå soppan. Garnera gärna med lite hackad dill och några nypor rostade sesamfrön (se nedan). Servera soppan rykande varm med en klick av den kryddiga yoghurten (se recept nedan).
Kryddig yoghurt
Blanda och servera till soppan
Rostade sesamfrön
Rosta i ugnen i 200° tills de får en ljusbrun färg.
Anpassa rödbetssoppan till pitta
Byt ut olivoljan mot ghee eller kokosolja
Hoppa över vitlöken
Tillsätt extra dill
Servera soppan med en skvätt citronsaft och lite hackad ruccola
Hoppa över yoghurten
Anpassa rödbetssoppan till kapha
Minska ner mängden olja och smör
Tillsätt gärna extra svartpeppar och
Servera med hackad blekselleri eller lite ruccola istället för yoghurt
Recept: Kristofer Edlund, Ayurvedisk läkare. Läs mer om honom här.
Foto: Crelle photography
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.