Eftersom tarmfloran är så viktig för vår hälsa i stort kan en rubbad tarmflora leda till många diffusa symtom som hjärndimma, låggradig inflammation och hudproblem. Det finns flera orsaker till SIBO bland annat saltsyrabrist, stress, minskad peristaltik (tarmrörelser) och en kost rik på socker och snabba kolhydrater. I denna guide får du lära dig mer om SIBO och vad du kan göra åt det.
Du har säkert hört talas om tarmfloran och hur viktig den är för vår hälsa. Tarmfloran består av olika mikroorganismer mestadels bakterier (1). Vi har biljontals bakterier i tarmen från hundratals olika arter (2). Majoriteten av bakterierna finns i tjocktarmen medan magsäcken och tunntarmen innehåller relativt få bakterier. Detta beror på att magsyra samt bukspott och galla, som finns i tunntarmen, motverkar mikroorganismer (3). I tjocktarmen finns ca en biljon bakterier per ml tarminnehåll (4,5) medan tunntarmen normalt har mindre än 10^5 bakterier per ml tarminnehåll (6).
Av olika orsaker, till exempel brist på saltsyra, kan en överväxt av bakterier i tunntarmen utvecklas även känt som SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth) (7). SIBO definieras som en bakteriekoncentration i tunntarmen på mer än 10^5 bakterier per ml tarminnehåll (8). De vanligaste bakterierna som orsakar SIBO är Escherichia coli, Aeromonas och Klebsiella (9). SIBO är vanligare hos personer med magproblem, kvinnor och äldre (10) och sju gånger vanligare hos patienter med IBS jämfört med personer utan IBS (11,12). Studier visar att mellan 20–84 procent av personer med IBS också har SIBO medan motsvarande siffra för friska kontroller är mellan 0–35 procent (13,14).
SIBO ger ofta IBS-liknande symtom som buksmärtor, uppblåsthet, överdriven gasbildning, förstoppning och diarré (7). Överväxten av bakterier i tunntarmen kan irritera tarmslemhinnan och leda till ökad tarmpermiabilitet (läckande tarm) vilket i sin tur kan ge många diffusa symtom som hudbesvär, huvudvärk, oro och ångest (15). De flesta patienter med SIBO har överväxt av bakterier i tunntarmen som producerar vätgas medan cirka 30 procent har en överväxt av Archaea-bakterier som producerar metangas (16). SIBO som domineras av vätgasproducerande bakterier ger ofta upphov till diarré medan personer med metangasdominerande SIBO oftare lider av förstoppning (17).
SIBO kan leda till näringsbrister delvis eftersom personer med SIBO ofta har saltsyrabrist. Vid brist på saltsyra minskar nedbrytningen av proteiner och upptaget av B12, järn och andra mineraler från kosten (18). Överväxten av bakterier i tunntarmen kan leda till svårigheter att bryta ner fett eftersom vissa bakterier kan bryta ner galla som behövs för att fett ska kunna spjälkas. Detta i sin tur kan leda till viktminskning, diarré och brist på fettlösliga vitaminer (A-, D-, E- och K-vitamin) (19). Även brist på Vitamin B1 och B3 kan uppstå vid SIBO eftersom vissa bakterier kan använda dessa vitaminer för egen del (20).
De främsta orsakerna till SIBO är nedsatt peristaltik (tarmrörelser som för tarminnehållet framåt), saltsyrabrist och inströmning av tjocktarmsinnehåll till tunntarmen på grund av att klaffen mellan tunntarmen och tjocktarmen (ileocekalklaffen) inte håller tätt (21). Forskning visar att behandling med saltsyrahämmande läkemedel är en signifikant riskfaktor för SIBO (22). Risken för SIBO ökar också med åldern (21). Även stress, ohälsosam kost, småätande och matförgiftning kan orsaka SIBO (15).
Nedan ser du olika orsaker till SIBO. Ofta handlar det om en kombination av flera faktorer som till slut leder till en bakteriell överväxt i tunntarmen.
Mellan tunntarmen och tjocktarmen finns en ventil som kallas ileocekalklaffen. Ileocekalklaffen motverkar att bakterier, och andra mikroorganismer, förflyttar sig från tjocktarmen till tunntarmen. Om ileocekalklaffen inte sluter tätt kan bakterier från tjocktarmen vandra upp i tunntarmen och orsaka SIBO (23,24).
Vid brist på saltsyra i magsäcken oskadliggörs inte bakterier från maten utan får chans att slå sig ner och föröka sig i tunntarmen (18). Saltsyrabrist medför också att matsmältningen blir nedsatt vilket i sin tur påverkar tarmfloran negativt. Ofta beror saltsyrabrist på stress. Andra orsaker till brist på saltsyra är magsyrahämmande läkemedel och näringsbrist. Zink. kalium, klor (salt) och magnesium är viktiga mineraler för bildning av saltsyra (18,25,26). Flera sjukdomar/tillstånd som perniciös anemi, magsår (infektion av H. pylori), gastric bypass och hypotyreos (brist på sköldkörtelhormon) kan också leda till saltsyrabrist (18).
Vanliga symtom på saltsyrabrist (18)
MMC (Migrating Motor Complex) är så kallade sköljvågor som sköljer genom tarmen mellan måltider för att rena den. Efter en måltid behöver man vara utan mat i minst fyra timmar för att MMC ska aktiveras. Om tarmen inte sköljs ordentligt mellan målen så kommer fler bakterier få chans att fästa till tunntarmen vilket på sikt kan leda till SIBO. Stress och småätande mellan måltider är de huvudsakliga orsakerna till nedsatt aktivering av MMC (27,28).
Matförgiftning med skadliga bakterier kan orsaka dysbios och SIBO genom att hämma flera funktioner i mag-tarmkanalen. Till exempel kan skadliga bakterier hämma MMC (29).
En kost rik på socker, snabba kolhydrater, tillsatser, onyttiga fetter och för lite fibrer kan leda till en obalans i tarmfloran i form av till exempel SIBO. Dessa födoämnen göder sämre mikroorganismer som då får chans att konkurrera ut goda bakterier i tarmen (30,31). Även alkohol kan orsaka överväxt av ogynnsamma mikroorganismer (32).
Förutom saltsyrabrist kan brist på matsmältningsenzymer, galla och sekretoriskt IgA (antikroppar) leda till bakteriell överväxt i tunntarmen. Liksom magsyra förstör och förhindrar galla bakterier från att passera genom tarmarna efter en måltid medan matsmältningsenzymer bryter ner ogynnsamma bakterier i tarmen (33). Sekretoriskt IgA är antikroppar som motverkar bakterieöverväxt och är en del av tarmens immunförsvar (34).
Det finns många hälsofördelar med att balansera tarmfloran och bli av med eventuell SIBO. Förutom att ge IBS-liknande besvär kan en rubbad tarmflora som SIBO leda till irriterad tarmslemhinna, näringsbrister och ökad tarmgenomsläpplighet (läckande tarm) (35). Det finns ett samband mellan läckande tarm, låggradig inflammation och vissa sjukdomar (36). Förekomsten av SIBO är högre hos personer med bland annat tarmsjukdomar, diabetes, hypotyreos, multipel skleros, Alzheimers, Parkinsons sjukdom, autism, rosacea (21) och fibromyalgi. I en studie diagnostiserades SIBO hos 100 procent av försökspersonerna med fibromyalgi, jämfört med 20 procent av kontrollerna (37). Man vet dock inte om det är SIBO som orsakar dessa sjukdomar eller om det är sjukdomarna som gör att man lättare får SIBO.
För att läka SIBO gäller det att balansera tarmfloran och minska på överväxten av bakterier i tunntarmen. Det går att ta antibiotika mot SIBO men ungefär 45 procent av patienterna får återkommande SIBO efter avslutad antibiotikabehandling. Högre risk för återfall ses hos äldre och hos personer som står på saltsyrahämmande läkemedel (38).
1. Stressa mindre: När vi slappnar av aktiveras det så kallade parasympatiska nervsystemet som behöver vara aktiverat för god matsmältning. Det finns olika knep du kan använda dig av för att aktivera det parasympatiska nervsystemet. Till exempel genom att meditera och djupandas.
2. Småät inte: Genom att undvika att småäta och i stället låta det gå minst fyra timmar mellan måltiderna kommer renande MMC aktiveras vilket motverkar SIBO (39).
3. Ta tillskott: Kosttillskott i form av matsmältningsenzymer och betainhydroklorid, som ökar på saltsyran i magen, stöttar matsmältningen och bidrar till att vi får sur miljö i magsäcken som hämmar bakterier. Det kan också vara fördelaktigt att ta en kur på örter. Studier visar att användningen av örter är lika effektiv som antibiotika och med färre biverkningar (40). Exempel på örter som kan användas vid SIBO är oreganoolja, berberin och vitlök. Även Saccharomyces boulardii, som är en god jästsvamp, kan balansera överväxt av bakterier i tunntarmen (41).
4. Ät en hälsosam kost: Genom att dra ner på socker, snabba kolhydrater, som vitt bröd och pasta, samt undvika tillsatser och skräpmat gynnas de goda tarmbakterierna medan SIBO motverkas. Ibland behöver man äta en strikt kolhydratfattig kost i två veckor, följt av en örtkur samtidigt som man stöttar matsmältningen.
5. Rör på dig: Fysisk aktivitet är bra för hela kroppen inte minst tarmens rörelser framåt (peristaltik). En god peristaltik motverkar SIBO men också förstoppning.
6. Sök professionell hjälp: Ta hjälp av en näringsterapeut för att få individanpassad rådgivning angående kost och tillskott. Sök också hjälp från sjukvården om du inte redan gjort det. Det är extra viktigt att du får professionell hjälp om du har konstaterad SIBO eller mycket magproblem.
Det finns så kallade utandningstester som mäter mängden gaser som bakterierna i tunntarmen bildar. Dessa tester mäter vät- och metangas som släpps ut via utandningsluften och som bildas när bakterierna fermenterar vissa kolhydrater (laktulos eller glukos) som vår tarm inte kan smälta (42,43).
Holistic SIBO-test mäter vät- och metangas via utandningsluften efter intag av laktulos. Om du misstänker att du har SIBO kan du beställa SIBO-test här. Testet görs enkel hemma och i testkitet medföljer instruktioner och frankerat kuvert så du enkelt kan skicka provet till labbet. Du får svar efter 10–15 arbetsdagar i form av en rapport med fakta kring SIBO och hur du kan tolka testet samt rekommenderade kosttillskott. Vid köp av något av Holistics hälsotester ingår även en kortare genomgång av testresultatet med en av våra näringsterapeuter.
Skribent: Maja Stål, näringsterapeut
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.