I Holistics podd Hälsa kommer inifrån har vi tagit hjälp av den tidigare sjuksköterskan Inger Erland Tångring, som numera arbetar som näringsterapeut och psykoterapeut, som berättar om varför vi blir förkylda. Förutom att gå till grunden med förkylningar, orsaker, smittovägar och behandling, så reder Inger också ut hur man vet om de symtom man upplever beror på förkylning, allergi eller någon form av influensa. Dessutom slår Inger hål på några av våra vanligaste förkylningsmyter. Lyssna gärna på poddavsnitt nummer 45 och lär dig allt om förkylningar.
De allra flesta förkylningar orsakas av virus och under den kallare årstiden är luften torrare, vilket är gynnsamt för virus då de kan överleva mycket längre i torra miljöer. Det i kombination med att vi spenderar mer tid inomhus, och samsas flera på mindre yta, gör att förkylningarna kan ta fart. De goda nyheterna är att det finns sätt att stärka vårt immunsystem och därmed minska risken för att bli förkylda.
- Det är, som vi pratat om i flera tidigare avsnitt, viktigt att se över hela sitt levnadssätt. Man kan se det som fyra ben som måste fungera för ett stabilt immunsystem: reducera stressen, se till att sova tillräckligt bra och mycket, ät varierad och näringstät mat, samt motionera och träna i lagom dos. Det kan till och med vara en bra idé att hoppa över de allra mest intensiva och krävande träningspassen just i perioder där vi har mycket förkylningar och virus i omlopp, menar Inger.
I avsnittet tipsar Inger om olika näringsämnen som kan stötta kroppen vid infektioner. Några av de hon tar upp har tidigare fått egna, dedikerade poddavsnitt. Till exempel de renodlade avsnitten om vitamin D och zink, som tar upp dessa näringsämnens betydelse för immunsystemets funktion. Dessutom nämner Inger det gula färgämnet quercetin, som återfinns i ek, äpplen och vindruvor, där den största andelen av ämnet sitter i skalet.
- Sedan har vi ju C-vitamin, där det finns hur mycket studier som helst som visar hur viktigt det är för många processer i kroppen, bland annat vårt immunsystem. Vitaminet är dessutom vattenlösligt, så du kissar ut överskottet, berättar Inger och säger att det kan vara en smart idé att ta extra tillskott av C just när vi står inför vintermånaderna med allt vad det innebär av virus och förkylningar.
Inger vill också slå ett slag för oreganoolja, som det börjar pratas allt mera om. Oreganoolja innehåller smakämnet karvakrol som har visat sig ha virus- och bakteriedödande egenskaper och också kan vara gynnsam vid noro-viruset som orsakar kräksjuka. Lyssna på poddavsnittet i sin helhet här.
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.