Glutenintolerans (celiaki) är en speciell form av överkänslighet. Det är en autoimmun sjukdom som drabbar 1–3 procent av den svenska befolkningen (dubbelt så många kvinnor som män drabbas). Det innebär att man inte tål gluten som finns i vete, råg och korn.
När en person med glutenintolerans (celiaki) äter gluten skapar det en reaktion i immunsystemet som gör att tarmluddet bryts ner, vilket försämrar förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen.
Symtom på glutenintolerans (celiaki)
Trötthet, viktminskning och depressioner kan vara symtom på celiaki. Magbesvär är vanliga, men varierar från person till person. Vissa får diarré, förstoppning eller gaser i magen, medan andra saknar tydliga symtom från magen. Eftersom enzymet laktas bildas av celler som sitter i tarmslemhinnan får individer med celiaki ofta brist på detta enzym, vilket kan leda till laktosintolerans.
Diagnosen glutenintolerans (celiaki)
Diagnosen glutenintolerans (celiaki) ställs av en läkare med hjälp av blodprov och/eller biopsi. Är man glutenintolerant (lider av celiaki) så ska man inte, KAN man inte, äta gluten. Tarmslemhinnan tar skada och näringsupptaget blir dåligt.
Man kan ha besvär med gluten utan att ha glutenintolerans (celiaki)
Många upplever besvär med gluten utan att ha glutenintolerans (celiaki). Det kallas på engelska för “Non coeliac gluten intolerance” eller “Non coeliac gluten sensitivity”, förkortat NCGS.
Symtomen kan dyka upp flera dagar efter det att man ätit något som innehåller gluten.
Även om symtomen är lika så är NCGS inte det samma som glutenintolerans (celiaki) eftersom det inte ger de skador på tarmluddet eller de antikroppar i blodet som tyder på celiaki.
Även IBS (Irritated bowel syndrom) kan ge symtom som påminner om glutenintolerans.
Begreppsförvirring kring glutenintolerans
Många känner inte till att man kan ha problem med gluten utan att ha glutenintolerans (celiaki). Därför kan patienter som upplever problem med gluten få rådet att fortsätta att äta gluten, eftersom de (enligt utförda tester) inte har glutenintolerans (celiaki).
Om tester visar att du inte har celiaki men du ändå upplever problem med gluten kan du utesluta gluten helt eller delvis ur din kost under en tid och se om du mår bättre av det. Efter någon månad kan man prova att äta lite gluten igen. Man brukar då känna ganska tydligt om man är överkänslig eller inte.
Testa om du har glutenintolerans (celiaki) innan du går över till glutenfri diet
Det är dock viktigt att du gör ett test för glutenintolerans (celiaki) först, innan du börjar utesluta gluten. Varför?
Därför att det är svårare att diagnosticera glutenintolerans (celiaki) om redan du har tagit bort gluten ur maten. Och celiaki är en allvarlig sjukdom som kan leda till följdproblem om den inte upptäcks och behandlas i tid. Därför vill läkarna kunna diagnostisera dig.
Om du har glutenintolerans (celiaki) ska du aldrig äta gluten. Om du har problem med gluten utan att ha glutenintolerans (celiaki) kan du fuska ibland. Därför är det viktigt att uppsöka läkare om du upplever besvär med gluten.
Varför har problem med gluten har ökat de senaste åren?
Problem med gluten har ökat de senaste åren. Bland annat två saker pekas ut som orsak till detta:
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.