Halsbränna och sura uppstötningar beror på att magsyra och maginnehåll stöts upp i matstrupen. Utanför magsäcken finns inte samma skydd mot magsyran, som då kommer åt att fräta på slemhinnorna. Det ger en brännande och ibland smärtsam upplevelse. Vid sura uppstötningar kommer magsafter ända upp i halsen.
I den övre magmunnen sitter en ringmuskel vars uppgift är att se till att maginnehåll inte kommer upp i matstrupen och halsen. En orsak till sura uppstötningar och halsbränna kan vara att trycket i buken är så högt att det pressar maginnehållet uppåt, däribland även magsyra. En annan ganska vanlig orsak är överkänslighet mot något födoämne. För en del försvinner de sura uppstötningarna när de slutar med mjölk eller gluten.
Slemhinnecellerna i magsäcken avsöndrar saltsyra. Magsyran behövs för att bryta ner maten och för att aktivera matsmältningsenzymerna. Magsyran skyddar också mot bakterier och parasiter som vi kan få i oss via maten. För lite eller för svag magsyra ökar risken för att vi får objudna gäster i tunn- och tjocktarm, som ställer till problem för oss, bland annat ökar risken för infektion.
Har du för lite saltsyra?
Det är många vuxna som drabbas av halsbränna och sura uppstötningar, och många ordineras saltsyradämpande medicin. Det kan om du har otur förvärra problemen och det kan även ha andra biverkningar.
Om vi har för lite magsyra får vi inte någon effektiv matsmältning. Upptaget av mineraler, vitaminer och aminosyror (som bildar proteiner) försämras, vilket i sin tur leder till att övre magmuskeln blir svag och inte håller tätt. Det kan leda till alltför mycket gaser i magen, som ökar trycket uppåt.
Gör så hör om du har problem med för lite saltsyra
Vanliga symptom vid brist på saltsyra
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.