LIVSMEDELSVERKETS UPPDATERADE KOSTRÅD
I september 2024 presenterade Livsmedelsverket sina uppdaterade kostråd där man bland annat säger att vi inte bör äta mer än 350 g rött kött per vecka då det finns en koppling mellan köttkonsumtion och tjock- och ändtarmscancer.
Det är en bra ansats men tyvärr så missar Livsmedelsverket de verkliga kostproblemen som är ansvariga till en kraftigt ökad mängd kroniska sjukdom, diabetes, övervikt och cancer de senaste decennierna. Man kan diskutera hur stor mängd kött man bör äta och det finns argument både för och emot. Men den främsta orsaken till kroniska sjukdomar relaterat till kosten är processad mat oavsett om det är processat kött eller processade vegetabiliska råvaror. Det är just i själva bearbetningen av processade livsmedel som problemen uppstår. Dels försvinner en del mikronäringsämnen som mineraler, vitaminer och antioxidanter, dels förändras en del molekyler i maten och dels tillför man tillsatser som är godkända av Livsmedelsverket där de flesta, men inte alla, är giftiga för kroppen.
LIVSMEDELSVERKET MISSAR COCKTAILEFFEKTEN OCH SAKNAR LÅNGTIDSSTUDIER
Livsmedelsverket menar att de tillsatser som är godkända finns i så små mängder att de är ofarliga – och detta baserat på djurstudier. Men det finns flera problem med det. Dels är människor genetiskt olika känsliga för gifter (tillsatser). Dels är studierna gjorda på en tillsats i taget och under en begränsad tid. Man har inte studerat resultatet av att tillsätta två eller fem eller tio olika tillsatser samtidigt, den så kallade cocktaileffekten. I många livsmedel finns flera olika tillsatser och människor äter mer än ett livsmedel per dag, dvs man får i sig flera olika tillsatser per livsmedel från många olika livsmedel per dag. Man har inte heller studerat hur utfallet blir över flera decennier. Det är ju inte så att om man äter processad mat med tillsatser en eller ett par gånger så ställer det till med problem, lika lite som man får lungcancer om man röker en eller ett par cigaretter under en kortare tid. Men om man gör det mer eller mindre dagligen under flera decennier så uppstår helt andra effekter både vad gäller cigarrettrökning och intag av processade livsmedel. Det saknas studier på detta. Men det finns faktiskt en långtidsstudie och det är att titta på hela befolkningen och se att vi har blivit mycket sjukare de senaste decennierna. På 1970-talet var antalet övervikta och typ 2 diabetiker mycket lågt jämfört med idag och mängden drabbade av kroniska sjukdomar var också mycket lägre. Det finns naturligtvis flera olika orsaker till denna ökning av hälsoproblem, men den förändrade kosten är den främsta orsaken till dessa problem. Om Livsmedelsverket inte skriver under på detta så måste de komma med en alternativ förklaring till varför problemen har ökat lavinartat på bara några decennier.
På samma sätt som lungcancer ökade när rökningen ökade så ser vi att kroniska sjukdomar, övervikt och diabetes typ 2 har ökat markant de senaste 50 åren. Det måste ha en orsak och det beror inte på generna. Den mest närliggande förklaringen är att koppla det till den förändrade kosten som Livsmedelsverket har varit med att godkänna, och det sammanfaller helt i tid.
Enligt WHO och de nordiska näringsrekommendationerna gäller kopplingen mellan köttkonsumtion och tarmcancer endast processat rött kött som charkprodukter, medan kopplingen är svag för icke-processat rött kött.
VAD ÄR CHARK?
Charkprodukter är kött som har processats: rökts, konserverats och behandlats med nitrit. Förutom nitrit innehåller charkprodukter ibland även nitrat och nitrosaminer. Ett för högt intag av dessa ämnen är hälsovådligt. Vissa nitrosaminer kan skada DNA och även öka risken för cancer.
Än en gång kan vi se sambandet mellan ultraprocessad mat och hälsofara. Vi önskar att denna aspekt lyftes tydligare i rekommendationerna i stället för att utmåla en generaliserad bild av kött som en hälsofara.
Att avråda från processat kött, dvs charkprodukter, håller vi med om. Men risken med att avråda från köttkonsumtion generellt är att folk troligen kommer att äta mer vegetabiliska köttersättningsprodukter. Och dessa baseras till största delen på soja, majs och vete (oftast dessutom genmodifierade). För att få dessa vegetabilier att efterlikna kött både till konsistens och smak måste de processas extremt mycket, vilket innebär att vi kommer att äta mycket mer processad mat och ännu mer toxiska tillsatser. Det kommer naturligtvis ta tid innan man ser den ökade frekvensen av ohälsa och ännu längre tid innan man identifierar orsaken, dvs ett antal decennier. Men resultatet är att dessa råd kommer att öka på ohälsan hos befolkningen och sjukvårdskostnaderna kommer att eskalera ännu mer, vilket samhället inte har råd med.
ULTRAPROCESSAD MAT – EN VERKLIG HÄLSOFARA
Näringsbristerna blir allt fler och befolkningen blir sjukare när den ultraprocessade maten blir vanligare. Holistic har tidigare belyst det utbredda problemet med näringsbrister i en artikel riktad till Livsmedelsverket. Läs den artikeln här.
LIVSMEDELSVERKET REKOMMENDERAR FORTSATT FRÖOLJOR
Samtidigt som Livsmedelsverket fortsätter rekommendera fröoljor, bland annat rapsolja, samt margarin, i stället för smör, är vi fortsatt kritiska till användandet av dessa oljor. Varför då?
Fröoljor innehåller väldigt mycket omega-6, ofta 60–80%, och i stort sett ingen omega-3. Rapsolja är ett undantag och innehåller visserligen 10% omega-3 men dubbelt så mycket omega-6. Dessutom tenderar den moderna kosten att innehålla höga halter omega-6 och låga halter omega-3. Detta gäller alldeles särskilt i många raffinerade livsmedel, vilket orsakar en obalans som leder till ökad inflammation i kroppen och en ökning av kroniska sjukdomar.
Om man lagar mat med fröoljor vid höga temperaturer som stekning eller fritering bildas det skadliga ämnen som aldehyder, PAH, fria radikaler och akrylamid. Flera av dessa ämnen är cancerframkallande. Fröoljor upphettas till minst 240 grader och det används olika kemikalier i processen, så kallade processkemikalier som inte behöver deklareras då de ”bara” används för processen – men ändå skadar produkten. Utöver detta, minskar raffinering markant näringsämnen i oljor, som antioxidanter och vitaminer. Flera studier på människor och djur kopplar dessutom rapsolja till ökad inflammation och oxidativ stress vilket är skadligt för kroppen.
LIVSMEDELSVERKET FORTSÄTTER FRÄMJA NYCKELHÅLSMÄRKNING
Nyckelhålsmärkta livsmedel får bland annat innehålla upp till 9% tillsatt socker och högst 33% mättat fett. Men man tar inte hänsyn till om det är omega-3 eller omega-6 fettsyror i produkten, det vill säga, vad för typ av omättat fett som ingår. En sockerhalt på 9% är fortfarande relativt hög och vi bör inte öka mängden omega-6. Nyckelhålsmärkning tar inte heller hänsyn till hur mycket tillsatser produkten innehåller förutom att den inte får innehålla syntetiska sötningsmedel. Det finns nyckelhålsmärkta färdigrätter som innehåller bland annat rapsolja, socker och tillsatser som, enligt oss, inte bör ingå alls i hälsosamma livsmedel.
LIVSMEDELSVERKET BÖR FOKUSERA PÅ ATT FRÄMJA SALTER AV HÖG KVALITET
Studier visar att havssalt och Himalaya salt är bättre för hälsan än raffinerat salt.
Klassiskt bordssalt innehåller endast natriumklorid, dvs natrium och klor, medan naturligt salt som havssalt och Himalaya salt innehåller många livsviktiga mineraler och spårämnen. Den viktigaste skillnaden är att havssalt och till viss del Himalaya salt innehåller ett 70-tal mineraler och spårämnen. Industrisalt består bara av natriumklorid och klumpförebyggande medel i form av ferrocyanider (cyankaliumföreningar). Havssalt består till cirka 65% av natriumklorid, dvs 35% andra mineraler särskilt spårämnen som vi har svårt att få i oss via maten även om den inte är processad. Vi behöver dessa spårämnen i mycket små doser som exempelvis guld, silver och ett 70-tal andra spårämnen.
Vi anser att Livsmedelsverket har ett ansvar för att informera om kvalitetsskillnader på livsmedel. Och då är det viktigaste att råda folk att undvika ultraprocessad mat, socker och fröoljor. Allt annat är sekundärt. Att minska intag av kött och fett är kontraproduktivt så länge man inte minskar intaget av processade livsmedel.
Om människor slutade äta ultraprocessade livsmedel, ett överskott av socker och syntetiska sötningsmedel, samt de farliga fröoljorna, skulle vi kunna minska antalet kroniska sjukdomar med minst 70%. Vill Livsmedelsverket verkligen värna om folkhälsan och inte gå livsmedelsindustrins ärenden så måste man utgå från verkligheten. Att säga att det inte finns tillräckligt med vetenskaplig evidens för de saker som tas upp i denna artikel är att inte ta ansvar för folkhälsan.
Bertil Wosk
Grundare av Holistic
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.