HUR SKA KONSUMENTER HITTA RÄTT?
I takt med att hälsointresset ökat, i Sverige och globalt, samtidigt som digitaliseringen tagit fart och förenklat möjligheten att beställa produkter online, finns idag hundratals konkurrerande produkter inom kosttillskottsvärlden. För gemene man kan det vara svårt, om inte omöjligt, att enkelt navigera och hitta produkter som faktiskt gör nytta och skillnad i kroppen. Inte minst är det fråga om hur pass lättupptaglig form kosttillskottet har. Ett kosttillskott med lättupptagliga ingredienser är en förutsättning för att ens kunna tillgodose näringen man som kund betalat för.
Med risk för att bli partiska vill vi här ge tips på hur du som kund kan tänka om du är på jakt efter kosttillskott som ger faktisk effekt.
- Tumregel nummer ett är att priset ofta speglar kvaliteten, vilket i sin tur korrelerar med ett högkvalitativt innehåll som gör nytta och är lättupptagligt för kroppens celler. Ett högre pris kan också indikera på en mer lokal produktion där tillverkaren har god kontroll och insyn i hur produkterna tas fram. Har du inte råd med kosttillskott av hög kvalitet kan det faktiskt vara mer fördelaktigt för kroppen i stort att avstå. Tillskott av dålig kvalitet kan i värsta fall belasta och störa kroppen samtidigt som effekten uteblir.
- Vissa tillskott bör du känna av direkt, medan andra tillskott kan ge effekt efter tidigast några veckor. Ett knep för att se hur pass lättupptaglig form ett visst kosttillskottsmärke har är att testa deras magnesiumprodukt. Ta två kapslar innan sänggående under 3–4 dagar och du bör känna någon typ av skillnad gällande exempelvis sömnkvaliteten, hur snabbt du somnar eller att du generellt känner dig mer muskelavslappnad. Du ska inte uppleva en laxerande effekt. Magnesium av hög kvalitet brukar visa på effekt ganska omgående, vilket i sin tur säger något om varumärket i stort och resterande produkters effekt. Andra tillskott som kan kännas av ganska omgående är zink och C-vitamin då dessa näringsämnen kan hämma förkylningstendenser då dessa näringsämnen bidrar till immunsystemets normala funktion (1, 2). Exempel på tillskott som tar längre tid att känna effekt av är exempelvis D-vitamin, järn och B-12.
- Det tredje tipset ställer tyvärr höga krav på dig som konsument och det handlar om att läsa innehållsförteckningen. Här gäller samma princip som på mat – ju längre innehållsförteckning, desto mer misstänksam bör man vara. Googla dig fram till informationen om vilken som är den bästa och mest lättupptagliga formen av den vitamin eller mineral du önskar tillföra via kosttillskott. Även om det finns mängder av spretig och missledande information ute i etern så brukar det råda en konsensus gällande kvalitet och effektivitet hos näringsterapeuter och andra kostmedvetna terapeuter.
- Det fjärde och sista tipset är kanske det bästa – och enklaste – att som konsument läsa andra kunders recensioner. De allra flesta e-handelsplattformar har idag en betygsfunktion där kunder kan lämna transparenta kommentarer om en produkt de införskaffat. Har företaget bakom tillskotten god kundnöjdhet och vad säger kunderna om tillskottens effekt?
Holistic har tillverkat kosttillskott sedan 2002 och visionen om en friskare värld och produktlöftet om högkvalitativt välarbetat innehåll har sedan dess varit glasklart: Rena, effektiva, lättupptaliga premiumprodukter som kostar därefter, varken mer eller mindre. Är du nyfiken att läsa mer om vårt produktlöfte? Läs gärna mer här.
Vi är stolta över våra fina produktomdömen med snittbetyg på 4.8 av 5 möjliga. Ta gärna del av våra kunders fina omdömen under respektive produkt.
REFERENSER
1. Zinc Supplementation Reduces Common Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials with Micronutrients Supplementation - PubMed (nih.gov)
2. Vitamin C reduces the severity of common colds: a meta-analysis - PubMed (nih.gov)
1. Zinc Supplementation Reduces Common Cold Duration among Healthy Adults: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials with Micronutrients Supplementation - PubMed (nih.gov)
2. Vitamin C reduces the severity of common colds: a meta-analysis - PubMed (nih.gov)