Många exponeras för luftföroreningar
När studien publicerades, 2017, uppskattade WHO att 92 procent av världens befolkning levde i en miljö där luftföroreningarna översteg WHO:s rekommendationer. Små, små partiklar av föroreningar (PM2.5) är ett stort problem. De fastnar i lungvävnaden och triggar inflammation både lokalt och i resten av kroppen. Åtgärder har lett till att mängden av dessa små partiklar (PM2.5) har minskat, men fortfarande är det vanligt med perioder av höga nivåer på många platser.
Vad händer i våra gener?
När vi inandas PM2.5 påverkas vårt genuttryck. Hur är det möjligt? Jo, föroreningarna påverkar det som kallas metylering. Metylering handlar om att metylgrupper (CH3-) kopplas på DNA-strängen och på sätt reglerar vilka gener som kommer till uttryck och vilka som är ”tysta”. Luftföroreningarna leder till ett ökat uttryck av gener som driver på inflammation och oxidativ stress. Men hur kommer B-vitaminer in i sammanhanget?
B-vitaminer ett skydd?
Metylering är beroende av flera olika näringsämnen, bland annat vitamin B6, B12 och folsyra. Forskarna ville därför testa om ett extra intag av vitaminerna kunde påverka den negativa effekten av PM2.5. Studien var en placebokontrollerad studie på tio friska vuxna som utsattes för PM2.5 eller frisk luft, under kontrollerade former med eller utan extra B-vitaminer. Man tittade på metyleringen av gener i vissa celler, före och efter exponering för PM2.5. Man fann att ett extra intag av vitamin B6, B12 och folsyra (2.5 µg/dag folsyra, 50 µg/dag vitamin B6, och 1 µg/dag vitamin B12) motverkade den negativa effekten av PM2.5 på metyleringen och därmed på genuttrycket.[1] Studien är väldigt liten, så det går inte att dra för stora slutsatser, vilket också har diskuterats forskare emellan.[2] Men den är ändå väldigt intressant.
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.