Bli medlem och få 20% rabatt på ditt första köp
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Inloggning krävsFör att påbörja en prenumeration hos oss så behöver du vara medlem i Holistic Club. Det är helt kostnadsfritt.
Holistic /Holistics värld /Magasin /Mångfald på tallriken ger mångfald i tarmen

Mångfald på tallriken ger mångfald i tarmen

MAGHÄLSA
Tarmen är i fokus i det nya avsnittet av podden Hälsa kommer inifrån. Den har enorm betydelse för både vår fysiska och mentala hälsa. Här berättar biovetaren Anna Widell varför och vad som får dess bakterier att frodas. Du får också veta hur avföringsdonatorer håller sin bakterieflora i form.

Tarmen och dess bakterier har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Det kanske inte är så konstigt. Forskning visar att tarmen och bakterierna där direkt eller indirekt påverkar allt som sker i kroppen och sinnet, berättar Anna Widell, gäst i det här avsnittet av Hälsa kommer inifrån.


Anna Widell jobbar som produktspecialist och föreläsare på Holistic. Hon är i grunden biovetare och föreläser om näringsmedicin, hennes specialintresse är just tarmfloran. I det här avsnittet berättar hon mer om hur det kom sig att tarmbakterierna blev hennes vänner – och varför tarmarna kallas för vår andra hjärna.


Det finns nämligen flera kopplingar mellan tarmen och hjärnan, och det där med att ha en magkänsla för något är inget konstigt. Det är bara ett bevis på den kopplingen. Lyssna så förstår du varför!


I tarmen sitter också en stor del av vårt immunförsvar, huvuddelen av vårt näringsupptag sker här, liksom reglering av hormonbalans och avgiftning.


Vår tarmflora kan dessutom påverka förekomst av allergi, vår vikt, graden av inflammation i kroppen och förekomsten av artros, säger Anna Widell. Hon berättar också om en studie om just artros och inflammation kopplat till tarmfloran.


Utsätt dig för mer bakterier!


Att antibiotika kan skapa stora problem i tarmflorans balans vet de flesta av oss. Men hur får vi då så många olika tarmbakterier som möjligt? Och hur får dem att trivas så bra som möjligt?


För det första är det bra att utsätta sig mer för bakterier, berättar Anna. Skippa handspriten, vädra med öppna fönster, låt hunden slicka dig i ansiktet och ge dig ut i myllan, uppmanar hon! 


Vi kan också äta mat eller kosttillskott med mjölksyrabakterier, tipsar Anna. Det är en omdiskuterad fråga. Vissa menar att de flesta bakterier dör i kontakt med magsyran eller gallsyran i matsmältningssystemet. Enligt Anna kan det ändå vara bra att äta mjölksyrabakterier, bland annat eftersom även döda bakterier kan stimulera immunsystemet.


Tarmbakterierna består av en mängd olika bakteriestammar. Olika stammar har olika egenskaper, och Anna förutspår en framtid med tillskott med olika stammar för olika tillstånd. Tills dess får vi dock tänka brett och försöka få i oss så många olika bakteriestammar som möjligt.


Programledaren Petra Månström och Anna Widell pratar om kliniker för donation av avföring, som finns framför allt i England. Medan det kan gå på ett dygn att återställa en liten obalans och få nya tarmbakterier kan det ta lång tid att återuppbygga en tarmflora som är kraftigt ur balans. Transplantation av avföring är då ett sätt att snabbare återställa balansen.


Instruktionerna till dessa donatorer är att äta så varierat som möjligt, just för att gynna så många olika bakteriestammar som möjligt. Anna berättar om hur många olika råvaror per vecka vi bör utmana oss att äta för att hålla bakteriefloran vid god hälsa, det visade sig vara många.


Bakteriernas älsklingsmat


Du får du också veta vilken slags mat tarmbakterierna älskar och hur en tallriksmodell för en välmående tarmflora ser ut. Men hur maten påverkar oss är individuellt.


Fibrer är till exempel i grunden tarmbakteriernas älsklingsmat, säger Anna. Men för personer med IBS kan fibrer vara besvärligt. Lyssna på Annas erfarenheter när det gäller IBS och bakterier och hur vi kan tänka för att lindra besvären.


Vår tarmflora är unik för oss och påverkas av gener, livsstil och vår kost, bland annat. Därför behöver vi också olika slags mat för att må som allra bäst. I grunden handlar det om att lyssna på kroppen och känna efter vad just jag och min mage mår bra av, säger Anna.


Det finns alltså all anledning att tänka lite extra på tarmfloran. I det här avsnittet får du de tips du behöver för att ta så väl hand om den som möjligt!


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic