Ingredienser
Exempel på kryddor och blad
Gör så här
Koka vatten med salt. Låt svalna till rumstemperatur. (Kan förberedas dagen innan. Låt stå med lock på.)
Diska ur ett antal glasburkar. (Till 2,5 kg grönsaker behövs ungefär fem stycken 1-liters burkar med tättslutande lock.) Låt burkarna torka en stund i ugnen på 100 grader. Låt burkarna svalna.
Tvätta grönsakerna noga. Använd bara fina råvaror som inte är skadade. Dela i stora bitar. Varva grönsaker med kryddor och blad. Öppna i 1–2 kapslar LactoVitalis Pro och lägg i innehållet i varje burk.
Lägg ett stort vinbärsblad över grönsakerna och slå på saltlösningen så att den täcker grönsakerna.
Låt stå i 18–20 grader i 10–14 dagar. Ställ dem sedan i kylen. Kan förvaras i flera månader. När du öppnar burken ska det bubbla lite och dofta syrligt. Doftar det alkohol så har fermenteringen misslyckats och då ska grönsakerna inte ätas.
Mer mat för din mikroflora
Det finns annat som är bra för bakteriefloran att äta än mjölksyrade grönsaker. Här är några tips att hålla sig till.
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.