Moroten tillhör växtfamiljen Apiaceae och anses vara en av de mest värdefulla rotfrukterna. Kanske är den också vår mest populära rotfrukt – god råriven och en riktig delikatess när den bryns hastigt i lite smör.
Den är känd för sitt höga innehåll av betakaroten, som omvandlas till A-vitamin i levern. Benämningen ”karoten” kommer faktiskt från morotens latinska namn, Daucus carota.1]
Antioxidanteffekten ökar vid upphettning
Faktum är att morotens antioxidanteffekt ökar när den hettas upp. Du kan få i dig mer än sex gånger så mycket betakaroten från kokta morötter som från råa morötter.[2]
Men det finns flera andra viktiga karotenoider i morötter: lutein, lykopen, kryptoxantin och zeaxanthin. De här antioxidanterna är särskilt bra för ögonens, hudens och slemhinnornas hälsa och skyddar våra proteiner och fettsyror mot oxidationsskador.[3]
Rik på antocyaniner och fenoler
Inte nog med det; moroten kan också stoltsera med ett brett innehåll av antocyaniner och fenoler som har antiinflammatoriska egenskaper, och har även gott om C-vitamin som är viktigt bland annat för immunförsvaret, reparationen av våra vävnader samt upptaget av järn.
Lila, röda, svarta och vita morötter
De orangea morötterna vi känner idag är en förädlad version av den vilda moroten som var vit eller blekgul i färgen, och härstammar från Persien. Den moderna moroten finns i flera olika färger som lila, röd, svart och vit, men den orangea varianten, en hybrid som togs fram i England och Holland på 1600- och 1700-talet, ligger stadigt på första plats.
Morotens färg påverkar innehållet av fytonäringsämnen. Enligt en studie från 2019 finns det mer alfa- och betakaroten i de orangea morötterna, mer lutein i de gula, mer lykopen i de röda och mer antocyanin och fenolföreningar i de lila och svarta morötterna.[4]
Det går att äta hela moroten, även blast och frön. Blasten är god att göra pesto av.
Visste du att …?
Den vilda morotens frön innehåller växtöstrogener och användes som afrodisiakum i antikens Rom. I vissa kulturer har fröna till och med använts som preventivmedel.
Källa
Stolarczyk J & Janick J. Carrot: History and iconography. Chronica Horticulturae. 2011; (51);2.
Referenser
[1] Green AS, Fascetti AJ. Meeting the Vitamin A Requirement: The Efficacy and Importance of β-Carotene in Animal Species. ScientificWorldJournal. 2016;2016:7393620.
[2] Ghavami A, Coward WA, Bluck LJ. The effect of food preparation on the bioavailability of carotenoids from carrots using intrinsic labelling. Br J Nutr. 2012;107(9):1350–66.
[3] Ahmad T, Cawood M, Iqbal Q, Ariño A, Batool A, Tariq RMS, Azam M, Akhtar S. Phytochemicals in Daucus carota and Their Health Benefits-Review Article. Foods. 2019 Sep 19;8(9):424.
[4] Yoo, K.S., Bang, H., Pike, L. et al. Comparing carotene, anthocyanins, and terpenoid concentrations in selected carrot lines of different colors. 2020. Hortic. Environ. Biotechnol. 61, 385–393.
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.