Örter är tacksamma att odla. Detta då de kräver liten plats och liten ansträngning samtidigt som de kan ge mycket kulinarisk njutning. Låter du dem blomma är de till glädje inte bara för dig utan också insekter som älskar att surra runt dem och samla nektar.
Därför kan alla odla sina egna kryddor:
Det här behöver du:
Det går bra att köpa en planta i mataffären. Klipp ner den till hälften och njut av skörden. Plantera om i större kruka och vattna samt ge näring efter växtens behov.
Tips på kryddor att testa
1. Oregano
Denna är så lättodlad att den hos vissa blir ett ogräs. För att begränsa dess framfart kan du plantera den i en kruka. Krukan bör vara minst 15 cm djup. Ställ den soligt och den behöver inte så mycket näring. Om du bor i södra Sverige och vill övervintra den kan du täcka med löv på hösten för att det inte ska bli för kallt. Eller gräv ner hela krukan i jorden. Tidigt på våren klipper du ner till 6 cm och väntar på nya härliga blad.
Användning. Smaken passar i många maträtter och sallader. Det är tur eftersom hälsoeffekterna av oregano är många. Förutom att vara bra för maghälsan, är ämnen i oregano starka antioxidanter och därför antiinflammatoriska. (1)
2. Citronmeliss
Att odla denna växt, som även kallas hjärtansfröjd, är enkelt och många rekommenderar även att hålla denna i en kruka för att förhindra spridning. Krukan bör vara minst 20 centimeter djup och ställ den där den får minst 5 timmars solljus varje dag. Citronmeliss är relativt enkel att så själv, men du kan också köpa en planta. Ge näring om den verkar växa trögt. Skördar du regelbundet får du nya blad på plantan.
Användning. Med sin söta citronsmak passar bladen bra i te, andra drycker eller bakverk. Citronmeliss är en omtyckt medicinalört för sina lugnande effekter. Prova den i ett kvällste, det kan göra att du sover bättre. Det beror på att ämnen i citronmeliss kan förhindra nedbrytning av GABA, som är en av våra viktigaste lugnande signalsubstanser. (2)
3. Mynta
Även denna lättodlade kryddväxt kan bli ett ogräs och ska alltid planteras så att rötterna inte kan sprida sig. Därför är den perfekt i kruka. Det svåraste med att odla mynta är att det finns så många smaker att välja på. Eller vad sägs om äppelmynta, chokladmynta och ananasmynta? Köp en planta, 25-30 centimeters djup på planteringskrukan är lagom. Växer det efter en tid dåligt i krukan kan du lyfta upp plantan och dela den för att ge mer plats åt rötterna.
Användning. Denna krydda är omtyckt i både mat och dryck. Det finns många recept där myntan är smaksättare. Mynta används ofta för att lugna en upprörd matsmältning. En studie som sammanställde resultat av användning av mynta vid IBS konstaterar att det är ett säkert och effektivt naturligt alternativ för dig med magproblem (3).
4. Gräslök
Visst vore det kul att äta din egenodlade gräslök i sommar? Det är fullt möjligt eftersom denna lättodlade lök är en av de första att sätta fart på våren. Inga stora krav på näring eller sol, men vill inte torka ut. Ett tips är att låta några strån få blomma - det ger söta lika blommar formade som bollar. En bonus är att insekterna älskar dem. Skörda genom att klippa ner strån, de kommer igen.
Användning. Klassiskt tillbehör till högtidsmaten, men gräslök är också mycket rik på näring. Fisk, grytor, såser och sallader är alla exempel på mat som kan bli godare med gräslök. Gräslöken är en riktigt nyttig ört, den är rik på mineralämnen, A- och C-vitamin och har ett relativt högt fiberinnehåll.
5. Basilika
Det ska sägas med en gång, basilika är mer svårodlad än de andra men ändå en så älskad kryddväxt att det är värt att göra ett försök. Denna örten vill ha mycket näring, ljust och varmt men samtidigt fuktig jord (=du måste vattna ofta och ställa den i ditt ljusaste fönster eller utomhus). Apropå utomhus vill den heller inte stå blåsigt (=ett fönster eller någon typ av vindskydd likt ett växthus är bra).
Enklast förnyas och förökas den med 10 cm långa sticklingar som du stoppar i vatten. Ta av de nedersta bladen. Ställ i ett ljust fönster och inom ett par veckor kommer du se att rötter växer ut. Då kan du plantera sticklingarna i en minst 12 cm djup kruka med näringsrik jord. Skörda alltid uppifrån och spara minst ett bladpar. Då får du tillväxt av nya blad.
Användning. Basilika är kanske mest förknippad med det italienska köket och där kommer den verkligen till sin rätt. Men även i en sallad och får du mycket kan du göra pesto eller hacka och frysa. Basilika har likt många andra kryddor ämnen som kan verka antiinflammatoriskt. (4)
Referenser
1. Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017 Jun 14;22(6):989. doi: 10.3390/molecules22060989. PMID: 28613267; PMCID: PMC6152729. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28613267/
2. Scholey A, Gibbs A, Neale C, et al. Anti-stress effects of lemon balm-containing foods. Nutrients. 2014;6(11):4805-4821. Published 2014 Oct 30. doi:10.3390/nu6114805 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4245564/
3. Alammar N, Wang L, Saberi B, et al. The impact of peppermint oil on the irritable bowel syndrome: a meta-analysis of the pooled clinical data. BMC Complement Altern Med. 2019;19(1):21. Published 2019 Jan 17. doi:10.1186/s12906-018-2409-0 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337770/
4. Li H, Ge Y, Luo Z, et al. Evaluation of the chemical composition, antioxidant and anti-inflammatory activities of distillate and residue fractions of sweet basil essential oil. J Food Sci Technol. 2017;54(7):1882-1890. doi:10.1007/s13197-017-2620-x https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5495712/
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.