Tillagd i varukorgen
Till kassan
Inloggning krävsFör att påbörja en prenumeration hos oss så behöver du vara medlem i Holistic Club. Det är helt kostnadsfritt.
Holistic /Holistics värld /Magasin /Säsongssmart ätande

Säsongssmart ätande

Anpassar du din mat efter säsong? Förr i tiden anpassade vi våra måltider utefter de råvaror som fanns tillgängliga, då vi inte hade möjlighet till annat. Idag har vi helt andra förutsättningar och importerar färska frukter och grönsaker oavsett årstid. Men att äta mat utefter säsong ger en bättre magkänsla. Det har inte bara en positiv effekt på smaken, utan också på plånboken och miljön. Här är några goda anledningar till att äta mer säsongssmart mat:

Högre kvalité


Som du säkert vet behandlas svenska grönsaker överlag med färre bekämpningsmedel än grönsaker odlade i andra länder. Det gör att det känns extra bra att välja svenska grönsaker. Ekologiska grönsaker är att föredra då dessa odlas utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Vi är även mer måna om miljön genom att undvika konstgödsel, då det tillverkas genom en enormt energikrävande process som förbrukar massvis av fossilenergi.


Enligt Naturskyddsföreningen bör man gärna välja ekologiska alternativ när det kommer till bland annat kaffe, bananer, vindruvor, potatis, kött och mejeriprodukter. Som nämnt är säsongsmat oftast billigare. Potatis, morot, vitkål och övriga rotsaker är exempel på råvaror som nästan alltid billiga, men som under säsong är extra prisvärda.


Mer smak


Långa transporter har också negativ påverkan på råvarornas smak. Råvaror som fått mogna naturligt och växa färdigt vid rätt tid på året smakar mer. Tomater är ett sådant exempel. Aromen utvecklas när tomaterna får sitta kvar på plantan och mogna. Tomater som transporteras längre sträckor plockas ofta omogna och får eftermogna under transporten, vilket ger en mindre utvecklad smak.


Klimatsmart mat


Ett generellt tips för att äta klimatsmart är att välja mycket grova och lagringståliga grönsaker och rotfrukter, som är i säsong nästan hela året om i Norden. Det gör att vi kan minska svinnet både hemma och i butikerna. Några exempel på lagringståliga grönsaker är piennolotomater, potatis, rödkål, vitkål, kålrabbi och potatislök.


Frukter, bär och grönsaker, som inte är lika tåliga passar extra bra att ätas när de är i säsong. Många frukter och grönsaker med kort hållbarhet som inte är i säsong fraktas ofta med flyg för att komma fram medan de fortfarande är färska. Dessa är bra att undvika då flyg är, som känt, en stor miljöbov.


I en jämförelse av vilka utsläpp olika slags mat ger visade sig nötter och baljväxter såsom bönor, ärtor och linser vara betydligt mer klimatsmarta proteinkällor jämfört med nötkött. Det visade Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som rekommenderas av Livsmedelsverket. Den redovisade även olika råvarors klimatpåverkan i form av utsläpp av växthusgaser. Mejeriprodukter såsom ost och smör ger relativt höga utsläpp av växthusgaser, där utsläppen framför allt kommer från kornas fodersmältning. I samma lista beskrevs potatis ha minimal klimatpåverkan medan ris, som odlas på vattendränkta marker släpper ut relativt mycket växthusgaser.


Att äta mer säsongssmart mat behöver inte betyda att man måste avstå från importerade frukter och grönsaker helt och hållet. Men ett tips är att se frukter och grönsaker som lyxiga livsmedel, som förgyller vardagen under olika perioder. Det är ett enkelt sätt att äta mer varierat och gott. Det kan också ge ny inspiration i matlagningen.


Aktuell säsongsmat


Blev du också nyfiken på vilka grönsaker och frukter som är aktuella just nu? Äpplen, majs, selleri, paprikor, persikor, berberisbär, röd steklök och körsbärsplommon är exempel som råvaror som i augusti har kommit i säsong. För att läsa mer om vilka råvaror som är aktuella för respektive säsong så kan du klicka in på www.säsongsmat.nu


Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.