Bli medlem och få 20% rabatt på ditt första köp
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Inloggning krävsFör att påbörja en prenumeration hos oss så behöver du vara medlem i Holistic Club. Det är helt kostnadsfritt.
Holistic /Holistics värld /Magasin /Stötta lever och galla med näring och bra matsmältning

Stötta lever och galla med näring och bra matsmältning

MAGHÄLSADETOXSALTSYRAENZYMER
Din lever och galla arbetar tätt tillsammans och är en dynamisk duo. Det finns många saker att göra för att stötta din lever och galla genom livsstilen, näringen och matsmältningen. 

Levern är ett fascinerande stort organ som väger mellan 1.2–1.5 kilo hos en vuxen. Levern har en otrolig förmåga att förnya sig och vid borttagning av 80 procent av levern har levern en förmåga att kunna återskapa leverceller och utföra sina funktioner ändå. Däremot finns det en nackdel och det är att det kan vara svårare att identifiera en lever som är sjuk eftersom den har en sådan stark kapacitet (1).


LEVERN HAR MÅNGA OLIKA FUNKTIONER

En lever kan utföra hundratals biokemiska reaktioner och dess funktion är beroende av god näringstillförsel såsom rätt näring, antioxidanter och aminosyror samt en god matsmältning.

En viktig funktion hos levern är att producera galla som sedan förs ut genom gallgångar och lagras i gallblåsan. Gallan hjälper i sin tur med att bryta ner fettet från maten vi äter.

En dålig matsmältning belastar levern i onödan och påverkar på så sätt också gallfunktionen. Matsmältningen gynnas av minskad stress och att vi tuggar maten ordentligt. 


VIKTIGA UPPGIFTER HOS LEVERN

  • Avgiftar kroppen från gifter och toxiner
  • Producerar galla och kolesterol
  • Aktiverar D-vitamin och lagrar flera vitaminer och mineraler såsom: B12, A-, D-, K- och E-vitamin, järn och koppar 
  • Lagrar glykogen för att reglera lågt blodsocker m.m. (2) 

GALLAN OCH LEVERN – ETT VIKTIGT SAMBAND

Lever och galla sitter tätt sammankopplade genom gallgångar som förbinder levern med gallblåsan och gallgången som sedan mynnar ut i tolvfingertarmen. Om levern inte mår bra kommer detta i sin tur att belasta gallproduktionen. Det är lätt att levern blir överbelastad idag, dels genom dålig matsmältning, dels gifter från nikotin, alkohol eller nedbrytning av läkemedel med mera. Många överäter också snabba kolhydrater och ultraprocessad mat (länk till blogginlägg) vilket kan leda till fettlever som betyder att för mycket fett har lagrats in i levern. Personer som har fettlever drabbas oftare av högt blodtryck och förhöjda blodfetter och den största orsaken är övervikt och typ-2 diabetes (3). All denna överbelastning kan leda till sjukdomar i levern samt bristande gallfunktion. En lever som inte fungerar optimalt, producerar mindre galla som i sin tur resulterar i matsmältningsproblem som uppblåsthet, förstoppning och andra magbesvär.


GRUNDEN FÖR GOD LEVER- OCH GALLFUNKTION

Grunden för att lever och galla ska fungera bra är en god matsmältning.  Matsmältningen främjas av att du tuggar maten ordentligt och äter i lugn och ro, då utsöndras saltsyra och matsmältningsenzymer. En god matsmältning gynnar alltså gallproduktionen (4).  

Galla hjälper till med fettnedbrytning i tolvfingertarmen och hjälper tarmrörelserna och minskar på så sätt förstoppning. För lite galla kan alltså leda till förstoppning och för mycket kan leda till diarré. Gallan är också gynnsam för våra tarmbakterier (5).

Att äta en ekologisk, kravmärkt, näringsrik och oprocessad mat och undvika gifter och kemikalier så mycket det går är också gynnsamt för vår lever- och gallfunktion.


LEVERFUNKTIONEN ÄR VIKTIG FÖR HORMONPRODUKTIONEN

Levern och sköldkörteln har en nära relation. Sköldkörtelhormonet Tyroxin (T4) omvandlas till Trijodtyronin (T3) i bland annat levern. Problem med gallan och lever kan ibland vara problem med sköldkörteln (6).

TECKEN PÅ GALLPROBLEM

Det finns flera olika tecken på gallproblem, några av dem kan vara: 

  • Känningar från en punkt vid höger skulderblad
  • Öm på höger sida av bröstkorgen
  • Känsla av att det ”står still” i gallområdet
  • Förstoppning
  • Vaknar mellan 2–4 på natten och kan må illa
  • Illaluktande smak i munnen på morgonen – gallsmak
  • Äpple, paprika och gurka kan skapa problem
  • Illamående

HJÄLP VID GALLPROBLEM

Många människor som har problem med gallan har också en dålig matsmältning, därför blir första steget att förbättra matsmältningen. 

Att tugga maten ordentligt samt att inta måltidsenzymer och saltsyra stöttar matsmältningen liksom att lägga till olika bitterörter eller något surt innan måltiden (ruccola, citron, grapefrukt med mera). 

För en del som har stora problem med sin galla kan man utöver måltidsenzymer behöva lägga till extra fettnedbrytande enzymer till måltiden så kallade lipasenzymer för att hjälpa till med fettnedbrytningen. 


GALLSTEN – VAD KAN DU GÖRA?

Ibland beror gallbesvär på gallsten. Om du har mycket värk och problem i gallområdet ska du alltid uppsöka vården för undersökning. Gallstenar kan blockera gallgången och det kan bli stopp i detta flöde. Om det händer mår vi mycket dåligt och tillståndet är farligt. 

Följ råden för bättre lever- och gallhälsa längre ned i artikeln. 


OPERERAT BORT GALLBLÅSAN – VAD GÖRA?

Var uppmärksam på hur mycket fett du tål att äta. När gallblåsan är bortopererad finns inte längre den fettnedbrytande gallvätskan i samma utsträckning och många får då andra magbesvär.

Tugga maten ordentligt för att stötta matsmältningen. Det är också bra att tillsätta extra måltidsenzymer och extra saltsyra till måltiden för att lättare kunna bryta ned maten samt fett. Se tips på produkter här nedan.


SÅ KAN DU STÖTTA DIN LEVER

  • Ät livsmedel som stödjer levern så som blåbär och andra bär, rödbetor, maskros, ruccola, johannesört, gröna bladgrönsaker med mera. Tänk på att äta så mycket ekologiskt du kan för att inte belasta levern ytterligare med gifter (7, 8, 9, 10).
  • Leverstöttande näring. Tillsätt gärna någon form av leverstöttande näring som till exempel NAC, Liposomal glutation, metylerade B-vitaminer och C-vitamin
  • Stötta matsmältningen med måltidsenzymer och saltsyra med tillskott.
  • Sänk din stressnivå genom djupandning och meditation. Genom att du djupandas aktiverar du diafragma, vår viktigaste inandningsmuskel, som i sin tur stimulerar levern och avgiftningen samt gallproduktionen. När du minskar stress minskar också nivån av kortisol och adrenalin i kroppen vilket också är viktigt för leverns och gallans hälsa (11).

Skribent: Ellinor Ladenberg, Näringsterapeut

REFERENS

1. Hämtad från Karolinska Institutet:

Länge leve levern! | Karolinska Institutet Nyheter (ki.se), (20240215)

2. Hämtad från 1177.se

Så fungerar matsmältningsorganen - 1177, (20240213)

3. Hämtad från 1177.se

Vad menas med fettlever? - 1177 (20240220)

4. Hämtad från 1177.se

Så fungerar matsmältningsorganen - 1177, (20240213)

5. Larabi AB et al, Bile acids as modulators of gut microbiota composition and function. Gut Microbes. 2023 Jan-Dec;15(1):2172671. doi: 10.1080/19490976.2023.2172671. PMID: 36740850

6. Kabadi UM, Premachandra BN. Serum T3 and reverse T3 levels in hepatic cirrhosis: relation to hepatocellular damage and normalization on improvement in liver dysfunction. Am J Gastroenterol. 1983 Nov;78(11):750-5. PMID: 6637968.

7. Zhu J et al, Blueberry, combined with probiotics, alleviates non-alcoholic fatty liver disease via IL-22-mediated JAK1/STAT3/BAX signaling. 2018. Food Funct. 2018 Dec 13;9(12):6298-6306. doi: 10.1039/c8fo01227j. PMID: 30411754.

8.Bingül l et al, Blueberry treatment attenuated cirrhotic and preneoplastic lesions and oxidative stress in the liver of diethylnitrosamine-treated rats. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016 Sep;29(3):426-37. doi: 10.1177/0394632015621319. Epub 2015 Dec 18. PMID: 26684621; PMCID: PMC5806765.

9.Szaefer H et al, Evaluation of the effect of beetroot juice on DMBA-induced damage in liver and mammary gland of female Sprague-Dawley rats.Phytother Res. 2014 Jan;28(1):55-61. doi: 10.1002/ptr.4951. Epub 2013 Mar 1. PMID: 23450834.

10.Elvira-Torales L I et al, Ameliorative Effect of Spinach on Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Induced in Rats by a High-Fat Diet. Int J Mol Sci. 2019 Apr 3;20(7):1662. doi: 10.3390/ijms20071662. PMID: 30987167; PMCID: PMC6479744.

11. Hämtad från: Biotics resarch 

https://blog.bioticsresearch.com/5-ways-to-promote-bile-production-to-optimize-nutrition

1. Hämtad från Karolinska Institutet:

Länge leve levern! | Karolinska Institutet Nyheter (ki.se), (20240215)

2. Hämtad från 1177.se

Så fungerar matsmältningsorganen - 1177, (20240213)

3. Hämtad från 1177.se

Vad menas med fettlever? - 1177 (20240220)

4. Hämtad från 1177.se

Så fungerar matsmältningsorganen - 1177, (20240213)

5. Larabi AB et al, Bile acids as modulators of gut microbiota composition and function. Gut Microbes. 2023 Jan-Dec;15(1):2172671. doi: 10.1080/19490976.2023.2172671. PMID: 36740850

6. Kabadi UM, Premachandra BN. Serum T3 and reverse T3 levels in hepatic cirrhosis: relation to hepatocellular damage and normalization on improvement in liver dysfunction. Am J Gastroenterol. 1983 Nov;78(11):750-5. PMID: 6637968.

7. Zhu J et al, Blueberry, combined with probiotics, alleviates non-alcoholic fatty liver disease via IL-22-mediated JAK1/STAT3/BAX signaling. 2018. Food Funct. 2018 Dec 13;9(12):6298-6306. doi: 10.1039/c8fo01227j. PMID: 30411754.

8.Bingül l et al, Blueberry treatment attenuated cirrhotic and preneoplastic lesions and oxidative stress in the liver of diethylnitrosamine-treated rats. Int J Immunopathol Pharmacol. 2016 Sep;29(3):426-37. doi: 10.1177/0394632015621319. Epub 2015 Dec 18. PMID: 26684621; PMCID: PMC5806765.

9.Szaefer H et al, Evaluation of the effect of beetroot juice on DMBA-induced damage in liver and mammary gland of female Sprague-Dawley rats.Phytother Res. 2014 Jan;28(1):55-61. doi: 10.1002/ptr.4951. Epub 2013 Mar 1. PMID: 23450834.

10.Elvira-Torales L I et al, Ameliorative Effect of Spinach on Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Induced in Rats by a High-Fat Diet. Int J Mol Sci. 2019 Apr 3;20(7):1662. doi: 10.3390/ijms20071662. PMID: 30987167; PMCID: PMC6479744.

11. Hämtad från: Biotics resarch 

https://blog.bioticsresearch.com/5-ways-to-promote-bile-production-to-optimize-nutrition

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic