Testosteron är ett muskeluppbyggande hormon och hjärtat, som är en muskel, stärks av testosteron. Blodsockerbalans och fettmetabolism påverkas också av testosteron och män med testosteronbrist har lättare för att utveckla bukfetma, diabetes typ 2 och högt blodtryck. Även östrogen i låga doser är ett betydande hormon för mäns hälsa men ett östrogenöverskott hos män kan leda till liknande symtom som testosteronbrist. Därför är det viktigt med tillräckliga testosteronnivåer och balanserade östrogennivåer för manlig hälsa. Ett balanserat blodsocker, hälsosam kost och fysisk aktivitet bidrar till optimala testosteronnivåer och hormonell balans.
TESTOSTERON
Eftersom testosteron minskar med åldern och testosteronbrist hos män associeras med minskad livskvalité säger testosteronnivåerna en del om mäns allmänhälsa och biologiska ålder. Testosteron påverkar kroppens olika funktioner genom att binda till androgenreceptorer i kroppens celler. Androgenreceptorer finns bland annat i könsorgan, hjärna, blodkärl och nerver (1). Hos män bildas testosteron huvudsakligen i testiklarna och behövs för könsutveckling, sexuell lust, potens, spermiebildning och muskelmassa. Testosteron har också betydelse för benhälsa, fettfördelning, styrka och uthållighet samt produktion av röda blodkroppar.
Att testosteronnivåerna sjunker med åldern är helt naturligt men av någon anledning har det skett en minskning i mäns testosteronnivåer med varje generation sedan 1970-talet. Detta betyder att dagens män i genomsnitt har lägre testosteronnivåer jämfört med förr (2,3). Testosteronbrist drabbar idag 10–40 procent av alla män (4) och 30 procent av alla män mellan 40–79 år (5).
SYMTOM PÅ TESOSTERONBRIST HOS MÄN (6)
Lågt testosteron hos män ökar risken för fetma och diabetes typ 2 och tvärtom - fetma och diabetes typ 2 orsakar lågt testosteron (1,7). Förutom diabetes typ 2 har män med låga testosteronnivåer även en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar (8).
Testosteronbrist hos män kan bero på ökad biologisk ålder, ökad ombildning av östrogen till testosteron på grund av fetma, förhöjt insulin och stress, hormonstörande ämnen, ohälsosam kost, toxiner, näringsbrister, vissa läkemedel, skadade testiklar, vissa sjukdomar som hypotyreos, stillasittande livsstil och högt alkoholintag (9). För att optimera testosteronnivåerna är det därför viktigt att leva hälsosamt, äta en näringsrik kost och röra på sig. En studie visar att en tioprocentig viktminskning, genom kostomläggning och fysisk aktivitet, ökar mäns testosteronnivåer i blodet (10). Läs mer om vad du kan göra för att öka ditt testosteron här.
DEN VIKTIGA BALANSEN MELLAN TESTOSTERON OCH ÖSTROGEN FÖR MANLIG HÄLSA
Även om östrogen ofta benämns som ett kvinnligt könshormon är låga nivåer av östrogen även viktigt för män. Hos män bildas östrogen i testiklarna, fettcellerna och binjurarna. Testosteron kan omvandlas till östrogen med hjälp av enzymet aromatas vilket bland annat sker när östrogen bildas i fettceller. Östrogen behöver vara i balans med testosteron för att hjälpa till att kontrollera bland annat sexlust, erektion, produktion av spermier och ben- och hjärthälsa. Ett förhöjt östrogen hos män kan bland annat leda till brösttillväxt eller svullen bröstvävnad, infertilitet, erektil dysfunktion och depression (11,12,13). Förhöjt östrogen hos män kan bero på diabetes, tumörer i binjurarna eller testiklarna, vissa sjukdomar och ett överdrivet alkoholintag (14).
Andra orsaker till förhöjt östrogen kan vara stress, övervikt eller fetma, leverproblem, vissa läkemedel och hormonstörande ämnen (15,16,17).
För att minska på östrogen är det bra att se över insulin/blodsockerbalans, alkoholintag och exponering för hormonstörande ämnen. Därmed är det viktigt med en hälsosam kost och livsstil. Det kan också vara bra att ta kosttillskott som stöttar leverns avgiftning av överskottsöstrogener som broccolifröextrakt, kolin, som bidrar till att bibehålla normal leverfunktion, och NAC (N-acetylsystein) som ökar på nivåerna av glutation i kroppen, ett viktigt ämne för leverns avgiftning. (18). Broccolifröextrakt, kolin och NAC ingår i Holistic Femme Detox.
MANLIG FERTILITET
Den vanligaste orsaken till nedsatt fertilitet hos män är otillräcklig produktion av normalt formade och rörliga spermier. Tyvärr har medelvärdet för spermiekoncentration minskat med 51,6% hos män från alla kontinenter de senaste 50 åren, från cirka 100 miljoner spermier/ml till ca 50 miljoner spermier/ml (19). Vad detta beror på är oklart men man tror att livsstil och ökad exponering för miljögifter kan spela in. En spermiekoncentration under 15 miljoner per ml definieras av WHO (världshälsoorganisationen) som reducerat spermieantal. Manlig fertilitet kan dock påverkas redan vid mindre än 40 miljoner spermier/ml (20).
Spermiekoncentration- och kvalité minskar med ökad ålder (21), infektioner som könssjukdomar, tobak (22), ökad testikeltemperatur på grund av värme eller trånga kläder, näringsbrister (23,24), hormonstörande ämnen och oxidativ stress, nedsatt blodcirkulation samt testosteronbrist. Forskning visar att sädesvätskavolym, totalt spermieantal och spermiekvalitet börjar minska hos män kring 35 års åldern (1).
TIPS FÖR ATT ÖKA SPERMIEKVALITET/MÄNGD (24–31)
Holistic Homme Viril+ innehåller noga utvalda vitaminer, mineraler och örter för testosteron, energi, lust och manlig fertilitet.
HJÄRT- OCH KÄRLSJUKDOMAR, MANLIGT HÅRAVFALL OCH PROSTATHÄLSA
Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och är tre gånger vanligare hos män än kvinnor. Främst drabbas män över 50 år. Män med låga testosteronnivåer löper en ökad risk för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar. Även män med manligt håravfall, särskilt om det debuterar innan 30-årsålder, har en viss ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar men också godartad prostataförstoring och prostatacancer (32–37). Forskning tyder på att manligt håravfall och hjärtsjukdom kan uppstå från liknande riskfaktorer som genetik, hormonella obalanser och livsstilsfaktorer. Till exempel finns det ett samband mellan insulinresistens, manligt håravfall, hjärt- och kärlsjukdomar och bukfetma. Både bukfetma, hjärt- och kärlsjukdomar, och insulinresistens, som till stor del beror på livsstilen, associeras med låggradig inflammation (38–42).
Manligt håravfall är vanligt och drabbar cirka 50 procent av alla män i åldern 30–50 år. Manligt håravfall påverkas av dihydrotestosteron (DHT), genetiska faktorer och låggradig inflammation. DHT bildas från testosteron genom att testosteron via ett enzym ombildas till DHT, detta sker mer eller mindre hos alla män. När DHT binder till androgenreceptorer i hårsäckarna krymper hårsäckarna vilket ger minskad hårväxt. DHT verkar även öka på inflammation i hårsäckarna som med tiden kan skada dessa ytterligare och leda till mer uttalat håravfall (43,44,45). Även om manligt håravfall till stor del är genetiskt, verkar inflammation vara en accelererande faktor. Livsstilsfaktorer som ohälsosam kost, stillasittande och stress kan leda till låggradig inflammation, vilket potentiellt kan förvärra manligt håravfall.
Även män med låga testosteronnivåer kan utveckla håravfall eftersom en liten mängd testosteron kan omvandlas till en tillräcklig mängd DHT för att påverka hårsäckarna. Det finns en stor genetisk påverkan på manligt håravfall genom att generna styr hur känsliga hårsäckarna är för DHT. Mäns testosteronnivåer minskar vanligtvis med åldern samtidigt som håravfall blir mer uttalat med åldern. Detta beror delvis på att testosteron sjunker mer med åldern än vad DHT gör. Tillstånd som orsakar lågt testosteron, som insulinresistens och fetma, kan också påverka manligt håravfall eftersom dessa tillstånd ökar på låggradig inflammation. Hos män har högre insulinnivåer kopplats till ökad omvandling av testosteron till DHT (46,47). Förhöjda DHT-nivåer kan, förutom manligt håravfall, även leda till godartad prostataförstoring (48).
Prostatan är en körtel som sitter runt urinröret hos män. Godartad prostataförstoring drabbar 50 procent av alla män över 60 år och innebär att prostatan är förstorad. När prostatan ökar i storlek skapas ett tryck på urinröret vilket ofta leder till urineringsbesvär. En mycket allvarligare sjukdom som drabbar var femte man i Sverige är prostatacancer. Via ett så kallat PSA-test, som mäter mängden prostataspecifikt antigen i blodet, kan man undersöka om det finns en ökad risk för prostatacancer. Hos personer med en normal prostatafunktion är PSA-halten i blodet låg. Den vanligaste orsaken till ett förhöjt PSA-värde i blodet är dock godartad prostataförstoring och inte prostatacancer (49,50).
MÄNS MENTALA HÄLSA
Män söker hjälp för psykisk ohälsa i mindre utsträckning än kvinnor. Detta beror troligen på normer för manlighet. Det är nämligen mycket vanligare med självmord bland män; sju av tio personer som begår självmord i Sverige är män (51,52). Testosteron påverkar den mentala hälsan både hos män och kvinnor. Hjärncellerna är utrustade med androgenreceptorer som testosteron binder in till. När du har lägre testosteronnivåer än normalt kommer mindre testosteron binda in till hjärncellerna vilket kan leda till humörsvängningar, irritabilitet, stresskänslighet, ångest och depression. Den mentala hälsan kan försämras ytterligare tillsammans med andra symtom på testosteronbrist som låg sexuell lust, erektil dysfunktion och trötthet (53).
Dystymi, en form av mild men långvarig depression, är vanligare hos män med testosteronbrist. Dystymi karakteriseras av nedstämdhet, låg självkänsla, trötthet, irritation och en känsla av att vara otillräcklig (54). Lågt testosteron hos äldre män kan leda till depression, ångest, irritabilitet, lågt självförtroende, trötthet och tröghet (53,55–57). Forskning visar även att lägre testosteronnivåer korrelerar med ökade ångestsymtom hos män (58).
Sammanfattningsvis är testosteron ett nyckelhormon för manlig hälsa. Optimala testosteronnivåer bidrar, förutom till könsutveckling, sexuell funktion och fertilitet, till hälsosam fett- och muskelfördelning, hjärt- och kärlhälsa, blodsockerbalans och mental hälsa. Det är därför fördelaktigt att upprätthålla testosteronnivåerna genom en hälsosam livsstil. Livsstilen påverkar också balansen mellan östrogen och testosteron hos män samt till viss del ombildningen av testosteron till DHT. Ökad omvandling av testosteron till DHT förknippas med manligt håravfall och godartad prostataförstoring.
Skribent: Maja Stål näringsterapeut, nutritionist och biomedicinsk analytiker
Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.