Bli medlem och få 20% rabatt på ditt första köp
Holistic logotype
Tillagd i varukorgen
Till kassan
Inloggning krävsFör att påbörja en prenumeration hos oss så behöver du vara medlem i Holistic Club. Det är helt kostnadsfritt.
Holistic /Holistics värld /Magasin /Testosteron – från potens till mental hälsa

Testosteron – från potens till mental hälsa

MANSHÄLSA
Idag har män lägre nivåer av testosteron i blodet jämfört med för bara några decennier sedan. Testosteronbrist kan leda till olika symtom som erektil dysfunktion, minskad muskelmassa och infertilitet. Men det slutar inte där. Eftersom testosteron är viktigt för så mycket mer som har med hälsan att göra; allt från hjärt- och kärlhälsa till mental hälsa.
Man som dyker i vattnet

Testosteron är ett muskeluppbyggande hormon och hjärtat, som är en muskel, stärks av testosteron. Blodsockerbalans och fettmetabolism påverkas också av testosteron och män med testosteronbrist har lättare för att utveckla bukfetma, diabetes typ 2 och högt blodtryck. Även östrogen i låga doser är ett betydande hormon för mäns hälsa men ett östrogenöverskott hos män kan leda till liknande symtom som testosteronbrist. Därför är det viktigt med tillräckliga testosteronnivåer och balanserade östrogennivåer för manlig hälsa. Ett balanserat blodsocker, hälsosam kost och fysisk aktivitet bidrar till optimala testosteronnivåer och hormonell balans.


TESTOSTERON

Eftersom testosteron minskar med åldern och testosteronbrist hos män associeras med minskad livskvalité säger testosteronnivåerna en del om mäns allmänhälsa och biologiska ålder. Testosteron påverkar kroppens olika funktioner genom att binda till androgenreceptorer i kroppens celler. Androgenreceptorer finns bland annat i könsorgan, hjärna, blodkärl och nerver (1). Hos män bildas testosteron huvudsakligen i testiklarna och behövs för könsutveckling, sexuell lust, potens, spermiebildning och muskelmassa. Testosteron har också betydelse för benhälsa, fettfördelning, styrka och uthållighet samt produktion av röda blodkroppar.

Att testosteronnivåerna sjunker med åldern är helt naturligt men av någon anledning har det skett en minskning i mäns testosteronnivåer med varje generation sedan 1970-talet. Detta betyder att dagens män i genomsnitt har lägre testosteronnivåer jämfört med förr (2,3). Testosteronbrist drabbar idag 10–40 procent av alla män (4) och 30 procent av alla män mellan 40–79 år (5). 



Lågt testosteron hos män ökar risken för fetma och diabetes typ 2 och tvärtom - fetma och diabetes typ 2 orsakar lågt testosteron

SYMTOM PÅ TESOSTERONBRIST HOS MÄN (6)

  • Energibrist
  • Minskad testikelstorlek
  • Minskad muskelmassa
  • Låg sexlust
  • Erektil dysfunktion
  • Lägre bentäthet
  • Blodbrist
  • Depression
  • Irritabilitet
  • Sömnstörningar
  • Nedsatt koncentration och minne
  • Fetma (särskilt bukfetma)
  • Diabetes typ 2
  • Högt blodtryck
  • Infertilitet

Lågt testosteron hos män ökar risken för fetma och diabetes typ 2 och tvärtom - fetma och diabetes typ 2 orsakar lågt testosteron (1,7).  Förutom diabetes typ 2 har män med låga testosteronnivåer även en ökad risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar (8).

Testosteronbrist hos män kan bero på ökad biologisk ålder, ökad ombildning av östrogen till testosteron på grund av fetma, förhöjt insulin och stress, hormonstörande ämnen, ohälsosam kost, toxiner, näringsbrister, vissa läkemedel, skadade testiklar, vissa sjukdomar som hypotyreos, stillasittande livsstil och högt alkoholintag (9). För att optimera testosteronnivåerna är det därför viktigt att leva hälsosamt, äta en näringsrik kost och röra på sig. En studie visar att en tioprocentig viktminskning, genom kostomläggning och fysisk aktivitet, ökar mäns testosteronnivåer i blodet (10). Läs mer om vad du kan göra för att öka ditt testosteron här.


DEN VIKTIGA BALANSEN MELLAN TESTOSTERON OCH ÖSTROGEN FÖR MANLIG HÄLSA

Även om östrogen ofta benämns som ett kvinnligt könshormon är låga nivåer av östrogen även viktigt för män. Hos män bildas östrogen i testiklarna, fettcellerna och binjurarna. Testosteron kan omvandlas till östrogen med hjälp av enzymet aromatas vilket bland annat sker när östrogen bildas i fettceller. Östrogen behöver vara i balans med testosteron för att hjälpa till att kontrollera bland annat sexlust, erektion, produktion av spermier och ben- och hjärthälsa. Ett förhöjt östrogen hos män kan bland annat leda till brösttillväxt eller svullen bröstvävnad, infertilitet, erektil dysfunktion och depression (11,12,13). Förhöjt östrogen hos män kan bero på diabetes, tumörer i binjurarna eller testiklarna, vissa sjukdomar och ett överdrivet alkoholintag (14).

Andra orsaker till förhöjt östrogen kan vara stress, övervikt eller fetma, leverproblem, vissa läkemedel och hormonstörande ämnen (15,16,17).

För att minska på östrogen är det bra att se över insulin/blodsockerbalans, alkoholintag och exponering för hormonstörande ämnen. Därmed är det viktigt med en hälsosam kost och livsstil. Det kan också vara bra att ta kosttillskott som stöttar leverns avgiftning av överskottsöstrogener som broccolifröextrakt, kolin, som bidrar till att bibehålla normal leverfunktion, och NAC (N-acetylsystein) som ökar på nivåerna av glutation i kroppen, ett viktigt ämne för leverns avgiftning. (18). Broccolifröextrakt, kolin och NAC ingår i Holistic Femme Detox.



Spermiekoncentration- och kvalité minskar med ökad ålder, infektioner som könssjukdomar, tobak, ökad testikeltemperatur på grund av värme eller trånga kläder, näringsbrister, hormonstörande ämnen och oxidativ stress, nedsatt blodcirkulation samt testosteronbrist.

MANLIG FERTILITET

Den vanligaste orsaken till nedsatt fertilitet hos män är otillräcklig produktion av normalt formade och rörliga spermier. Tyvärr har medelvärdet för spermiekoncentration minskat med 51,6% hos män från alla kontinenter de senaste 50 åren, från cirka 100 miljoner spermier/ml till ca 50 miljoner spermier/ml (19). Vad detta beror på är oklart men man tror att livsstil och ökad exponering för miljögifter kan spela in. En spermiekoncentration under 15 miljoner per ml definieras av WHO (världshälsoorganisationen) som reducerat spermieantal. Manlig fertilitet kan dock påverkas redan vid mindre än 40 miljoner spermier/ml (20).

Spermiekoncentration- och kvalité minskar med ökad ålder (21), infektioner som könssjukdomar, tobak (22), ökad testikeltemperatur på grund av värme eller trånga kläder, näringsbrister (23,24), hormonstörande ämnen och oxidativ stress, nedsatt blodcirkulation samt testosteronbrist. Forskning visar att sädesvätskavolym, totalt spermieantal och spermiekvalitet börjar minska hos män kring 35 års åldern (1).


TIPS FÖR ATT ÖKA SPERMIEKVALITET/MÄNGD (24–31)

Holistic Homme Viril+ innehåller noga utvalda vitaminer, mineraler och örter för testosteron, energi, lust och manlig fertilitet.


HJÄRT- OCH KÄRLSJUKDOMAR, MANLIGT HÅRAVFALL OCH PROSTATHÄLSA

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och är tre gånger vanligare hos män än kvinnor. Främst drabbas män över 50 år. Män med låga testosteronnivåer löper en ökad risk för utveckling av hjärt- och kärlsjukdomar. Även män med manligt håravfall, särskilt om det debuterar innan 30-årsålder, har en viss ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar men också godartad prostataförstoring och prostatacancer (32–37). Forskning tyder på att manligt håravfall och hjärtsjukdom kan uppstå från liknande riskfaktorer som genetik, hormonella obalanser och livsstilsfaktorer. Till exempel finns det ett samband mellan insulinresistens, manligt håravfall, hjärt- och kärlsjukdomar och bukfetma. Både bukfetma, hjärt- och kärlsjukdomar, och insulinresistens, som till stor del beror på livsstilen, associeras med låggradig inflammation (38–42).

Manligt håravfall är vanligt och drabbar cirka 50 procent av alla män i åldern 30–50 år. Manligt håravfall påverkas av dihydrotestosteron (DHT), genetiska faktorer och låggradig inflammation. DHT bildas från testosteron genom att testosteron via ett enzym ombildas till DHT, detta sker mer eller mindre hos alla män. När DHT binder till androgenreceptorer i hårsäckarna krymper hårsäckarna vilket ger minskad hårväxt. DHT verkar även öka på inflammation i hårsäckarna som med tiden kan skada dessa ytterligare och leda till mer uttalat håravfall (43,44,45). Även om manligt håravfall till stor del är genetiskt, verkar inflammation vara en accelererande faktor. Livsstilsfaktorer som ohälsosam kost, stillasittande och stress kan leda till låggradig inflammation, vilket potentiellt kan förvärra manligt håravfall.

Även män med låga testosteronnivåer kan utveckla håravfall eftersom en liten mängd testosteron kan omvandlas till en tillräcklig mängd DHT för att påverka hårsäckarna. Det finns en stor genetisk påverkan på manligt håravfall genom att generna styr hur känsliga hårsäckarna är för DHT. Mäns testosteronnivåer minskar vanligtvis med åldern samtidigt som håravfall blir mer uttalat med åldern. Detta beror delvis på att testosteron sjunker mer med åldern än vad DHT gör. Tillstånd som orsakar lågt testosteron, som insulinresistens och fetma, kan också påverka manligt håravfall eftersom dessa tillstånd ökar på låggradig inflammation. Hos män har högre insulinnivåer kopplats till ökad omvandling av testosteron till DHT (46,47). Förhöjda DHT-nivåer kan, förutom manligt håravfall, även leda till godartad prostataförstoring (48).

Prostatan är en körtel som sitter runt urinröret hos män. Godartad prostataförstoring drabbar 50 procent av alla män över 60 år och innebär att prostatan är förstorad. När prostatan ökar i storlek skapas ett tryck på urinröret vilket ofta leder till urineringsbesvär. En mycket allvarligare sjukdom som drabbar var femte man i Sverige är prostatacancer. Via ett så kallat PSA-test, som mäter mängden prostataspecifikt antigen i blodet, kan man undersöka om det finns en ökad risk för prostatacancer. Hos personer med en normal prostatafunktion är PSA-halten i blodet låg. Den vanligaste orsaken till ett förhöjt PSA-värde i blodet är dock godartad prostataförstoring och inte prostatacancer (49,50).


Optimala testosteronnivåer bidrar, förutom till könsutveckling, sexuell funktion och fertilitet, till hälsosam fett- och muskelfördelning, hjärt- och kärlhälsa, blodsockerbalans och mental hälsa

MÄNS MENTALA HÄLSA

Män söker hjälp för psykisk ohälsa i mindre utsträckning än kvinnor. Detta beror troligen på normer för manlighet. Det är nämligen mycket vanligare med självmord bland män; sju av tio personer som begår självmord i Sverige är män (51,52). Testosteron påverkar den mentala hälsan både hos män och kvinnor. Hjärncellerna är utrustade med androgenreceptorer som testosteron binder in till. När du har lägre testosteronnivåer än normalt kommer mindre testosteron binda in till hjärncellerna vilket kan leda till humörsvängningar, irritabilitet, stresskänslighet, ångest och depression. Den mentala hälsan kan försämras ytterligare tillsammans med andra symtom på testosteronbrist som låg sexuell lust, erektil dysfunktion och trötthet (53).

Dystymi, en form av mild men långvarig depression, är vanligare hos män med testosteronbrist. Dystymi karakteriseras av nedstämdhet, låg självkänsla, trötthet, irritation och en känsla av att vara otillräcklig (54). Lågt testosteron hos äldre män kan leda till depression, ångest, irritabilitet, lågt självförtroende, trötthet och tröghet (53,55–57). Forskning visar även att lägre testosteronnivåer korrelerar med ökade ångestsymtom hos män (58).

Sammanfattningsvis är testosteron ett nyckelhormon för manlig hälsa. Optimala testosteronnivåer bidrar, förutom till könsutveckling, sexuell funktion och fertilitet, till hälsosam fett- och muskelfördelning, hjärt- och kärlhälsa, blodsockerbalans och mental hälsa. Det är därför fördelaktigt att upprätthålla testosteronnivåerna genom en hälsosam livsstil. Livsstilen påverkar också balansen mellan östrogen och testosteron hos män samt till viss del ombildningen av testosteron till DHT. Ökad omvandling av testosteron till DHT förknippas med manligt håravfall och godartad prostataförstoring.

Skribent: Maja Stål näringsterapeut, nutritionist och biomedicinsk analytiker


REFERENSER

  1. Ide H. The impact of testosterone in men's health. Endocr J. 2023 Jul 28;70(7):655-662.
  2. Lokeshwar SD, Patel P, Fantus RJ, Halpern J, Chang C, Kargi AY, Ramasamy R. Decline in Serum Testosterone Levels Among Adolescent and Young Adult Men in the USA. Eur Urol Focus. 2021 Jul;7(4):886-889.
  3. Travison TG, Araujo AB, O'Donnell AB, Kupelian V, McKinlay JB. A population-level decline in serum testosterone levels in American men. J Clin Endocrinol Metab. 2007 Jan;92(1):196-202.
  4. Anaissie J, DeLay KJ, Wang W, Hatzichristodoulou G, Hellstrom WJ. Testosterone deficiency in adults and corresponding treatment patterns across the globe. Transl Androl Urol. 2017 Apr;6(2):183-191.
  5. Traish AM, Miner MM, Morgentaler A, Zitzmann M. Testosterone deficiency. Am J Med. 2011 Jul;124(7):578-87.
  6. Tsujimura A. The Relationship between Testosterone Deficiency and Men's Health. World J Mens Health. 2013 Aug;31(2):126-35.
  7. Ding EL, Song Y, Malik VS, Liu S (2006) Sex differences of endogenous sex hormones and risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. JAMA 295: 1288– 1299.
  8. Goodale T, Sadhu A, Petak S, Robbins R. Testosterone and the Heart. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2017 Apr-Jun;13(2):68-72.
  9. “Det manliga klimakteriet” – vad säger forskningen? | Kry
  10. De Lorenzo A, Noce A, Moriconi E, Rampello T, Marrone G, et al. (2018) MOSH Syndrome (Male Obesity Secondary Hypogonadism): clinical assessment and possi‐ ble therapeutic approaches. Nutrients 10: 474.
  11. Mohamedkhier, Nihad A.a; Elghazali, Essama; Seedahmed, Khalid M.b. The effect of serum estrogen level on male infertility & semen parameters on Sudanese males attending Khartoum Dermatology Teaching Hospital. Egyptian Journal of Dermatology and Venereology 44(1):p 43-49, January-April 2024.
  12. Sansone A, Romanelli F, Sansone M, Lenzi A, Di Luigi L. Gynecomastia and hormones. Endocrine. 2017 Jan;55(1):37-44.
  13. Stanikova D, Luck T, Bae YJ, Thiery J, Ceglarek U, Engel C, Enzenbach C, Wirkner K, Stanik J, Kratzsch J, Riedel-Heller SG. Increased estrogen level can be associated with depression in males. Psychoneuroendocrinology. 2018 Jan;87:196-203.
  14. Estrogen in men: Symptoms of high and low levels, and more
  15. Pletzer B, Poppelaars ES, Klackl J, Jonas E. The gonadal response to social stress and its relationship to cortisol. Stress. 2021 Nov;24(6):866-875.
  16. Schneider G, Kirschner MA, Berkowitz R, Ertel NH. Increased estrogen production in obese men. J Clin Endocrinol Metab. 1979 Apr;48(4):633-8.
  17. Vaishnav B, Tambile R, Minna K, Addepalli S, Wadivkar A, Pailla R, Thakkar N, Balem S. Study of Gonadal Hormones in Males With Liver Cirrhosis and Its Correlation With Child-Turcotte-Pugh and Model for End-Stage Liver Disease Scores. Cureus. 2023 Jan 21;15(1):e34035.
  18. Almeida M, Soares M, Fonseca-Moutinho J, Ramalhinho AC, Breitenfeld L. Influence of Estrogenic Metabolic Pathway Genes Polymorphisms on Postmenopausal Breast Cancer Risk. Pharmaceuticals (Basel). 2021 Jan 27;14(2):94.
  19. Levine H., ET AL. Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis. Hum Reprod Update. 2017 Nov 1;23(6):646-659.
  20. WHO laboratory manual for the examination and processing of human semen. World Health Organization, 5th ed., 2010.
  21. Ford WC, North K, Taylor H, Farrow A, Hull MG, Golding J. Increasing paternal age is associated with delayed conception in a large population of fertile couples: evidence for declining fecundity in older men. The ALSPAC Study Team (Avon Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood). Hum Reprod. 2000 Aug;15(8):1703-8.
  22. Kimblad A, Ollvik G, Lindh CH, Axelsson J. Decreased sperm counts in Swedish users of oral tobacco. Andrology. 2022 Sep;10(6):1181-1188.
  23. Näringstillskott som förbättrar spermiekvaliteten (nordicnutritioncouncil.com)
  24. Salas-Huetos A, James ER, Aston KI, Jenkins TG, Carrell DT. Diet and sperm quality: Nutrients, foods and dietary patterns. Reprod Biol. 2019 Sep;19(3):219-224.
  25. Boeri L, Capogrosso P, Ventimiglia E, Pederzoli F, Cazzaniga W, Chierigo F, Dehò F, Montanari E, Montorsi F, Salonia A. Heavy cigarette smoking and alcohol consumption are associated with impaired sperm parameters in primary infertile men. Asian J Androl. 2019 Sep-Oct;21(5):478-485.
  26. Allouche-Fitoussi D, Breitbart H. The Role of Zinc in Male Fertility. Int J Mol Sci. 2020 Oct 21;21(20):7796.
  27. Wang R, Wang S, Song Y, Zhou H, Pan Y, Liu L, Niu S, Liu X. Effect of vitamin E on Semen Quality Parameters: A Meta-Analysis of a Randomized Controlled Trial. Urol J. 2022 Nov 8;19(5):343-351.
  28. Akmal M, Qadri JQ, Al-Waili NS, Thangal S, Haq A, Saloom KY. Improvement in human semen quality after oral supplementation of vitamin C. J Med Food. 2006 Fall;9(3):440-2.
  29. Safarinejad MR. Efficacy of coenzyme Q10 on semen parameters, sperm function and reproductive hormones in infertile men. J Urol. 2009 Jul;182(1):237-48.
  30. Nouri M, Amani R, Nasr-Esfahani M, Tarrahi MJ. The effects of lycopene supplement on the spermatogram and seminal oxidative stress in infertile men: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3203-3211.
  31. Falsig AL, Gleerup CS, Knudsen UB. The influence of omega-3 fatty acids on semen quality markers: a systematic PRISMA review. Andrology. 2019 Nov;7(6):794-803.
  32. Ahouansou S, Le Toumelin P, Crickx B, Descamps V. Association of androgenetic alopecia and hypertension. Eur. J. Dermatol. 2007;17(3):220–222.)
  33. Sharma L, Dubey A, Gupta PR, Agrawal A. Androgenetic alopecia and risk of coronary artery disease. Indian Dermatol Online J. 2013 Oct;4(4):283-7.
  34. Oh BR, Kim SJ, Moon JD, Kim HN, Kwon DD, Won YH, Ryu SB, Park YI. Association of benign prostatic hyperplasia with male pattern baldness. Urology. 1998;51(5):744–748.
  35. Chen W, Yang C-C, Chen G-Y, Wu M-C, Sheu H-M, Tzai T-S. Patients with a large prostate show a higher prevalence of androgenetic alopecia. Archives of Dermatological Research. 2004;296(6):245–249.
  36. Hawk E, Breslow RA, Graubard BI. Male pattern baldness and clinical prostate cancer in the epidemiologic follow-up of the first National Health and Nutrition Examination Survey. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 2000;9(5):523–527.
  37. Asfour L, Cranwell W, Sinclair R. Male Androgenetic Alopecia. 2023 Jan 25. In: Feingold KR, Anawalt B, Blackman MR, Boyce A, Chrousos G, Corpas E, de Herder WW, Dhatariya K, Dungan K, Hofland J, Kalra S, Kaltsas G, Kapoor N, Koch C, Kopp P, Korbonits M, Kovacs CS, Kuohung W, Laferrère B, Levy M, McGee EA, McLachlan R, New M, Purnell J, Sahay R, Shah AS, Singer F, Sperling MA, Stratakis CA, Trence DL, Wilson DP, editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905192.
  38. Sasmaz S, Senol M, Ozcan A, Dogan G, Tuncer C, Akyol O, et al. The risk of coronary heart disease in men with androgenetic alopecia. J Eur Acad Dermatol Venereol. 1999;12:123–5.
  39. Hirsso P, Rajala U, Hiltunen L, Jokelainen J, Keinänen-Kiukaanniemi S, Näyhä S. Obesity and low-grade inflammation among young Finnish men with early-onset alopecia. Dermatol. 2007;214:125–9.
  40. Nabaie L, Kavand S, Robati RM, Sarrafi-Rad N, Kavand S, Shahgholi L, et al. Androgenic alopecia and insulin resistance: Are they really related? Clin Exp Dermatol. 2009;34:694–7.
  41. Ruiz-Torres A, Melón J, Muñoz FJ. Insulin stimulates collagen synthesis in vascular smooth muscle cells from elderly patients. Gerontology. 1998;44:144–8.
  42. Bakry OA, Shoeib MA, El Shafiee MK, Hassan A. Androgenetic alopecia, metabolic syndrome, and insulin resistance: Is there any association? A case-control study. Indian Dermatol Online J. 2014 Jul;5(3):276-81.
  43. Sueki H, Stoudemayer T, Kligman AM, Murphy GF. Quantitative and ultrastructural analysis of inflammatory infiltrates in male pattern alopecia. Acta Derm. Venereol. 1999;79(5):347–350.
  44. Kligman AM. The comparative histopathology of male-pattern baldness and senescent baldness. Clinics in Dermatology. 1988;6(4):108–118.
  45. Jaworsky C, Kligman AM, Murphy GF. Characterization of inflammatory infiltrates in male pattern alopecia: implications for pathogenesis. British Journal of Dermatology. 1992;127(3):239–246.
  46. L. Nabaie, S. Kavand, R.M. Robati, et al. Androgenic alopecia and insulin resistance: are they really related? Clin Exp Dermatol, 34 (6) (2009), pp. 694-697.
  47. Ozbas Gok S, Akin Belli A, Dervis E. Is There Really Relationship between Androgenetic Alopecia and Metabolic Syndrome? Dermatol Res Pract. 2015;2015:980310.
  48. Geller J. Benign prostatic hyperplasia: pathogenesis and medical therapy. J Am Geriatr Soc. 1991 Dec;39(12):1208-16.
  49. Hao S, Östensson E, Eklund M, Grönberg H, Nordström T, Heintz E, Clements M. The economic burden of prostate cancer - a Swedish prevalence-based register study. BMC Health Serv Res. 2020 May 20;20(1):448.
  50. Mäns hälsa i fokus - Testosteron och livsstil | Werlabs
  51. Mäns psykiska hälsa | SKR
  52. Unmet need for mental healthcare among men Sweden: Gendered pathways to care
  53. Zitzmann M. Testosterone, mood, behaviour and quality of life. Andrology. 2020 Nov;8(6):1598-1605.
  54. Seidman SN, Araujo AB, Roose SP, Devanand DP, Xie S, et al. (2002) Low testosterone levels in elderly men with dysthymic disorder. Am J Psychiatry 159: 456–459.
  55. Shores MM, Moceri VM, Sloan KL, Matsumoto AM, KivlahanDR. Low testosterone levels predict incident depressive illness inolder men: effects of age and medical morbidity. J Clin Psychiatry.2005;66:7-14.
  56. Schneider G, Nienhaus K, Gromoll J, Heuft G, Nieschlag E,Zitzmann M. Aging males' symptoms in relation to the genetically determined androgen receptor CAG polymorphism, sex hormone levels and sample membership. Psychoneuroendocrinology.2010;35:578-587.
  57. Schneider G, Nienhaus K, Gromoll J, Heuft G, Nieschlag E, ZitzmannM. Depressive symptoms in men aged 50 years and older and theirrelationship to genetic androgen receptor polymorphism and sexhormone levels in three different samples. Am J Geriatr Psychiatry.2011;19(3):274-283.
  58. Berglund LH, Prytz HS, Perski A, Svartberg J. Testosterone levelsand psychological health status in men from a general population:The Tromsø study. Aging Male. 2011;14:37-41.
  1. Ide H. The impact of testosterone in men's health. Endocr J. 2023 Jul 28;70(7):655-662.
  2. Lokeshwar SD, Patel P, Fantus RJ, Halpern J, Chang C, Kargi AY, Ramasamy R. Decline in Serum Testosterone Levels Among Adolescent and Young Adult Men in the USA. Eur Urol Focus. 2021 Jul;7(4):886-889.
  3. Travison TG, Araujo AB, O'Donnell AB, Kupelian V, McKinlay JB. A population-level decline in serum testosterone levels in American men. J Clin Endocrinol Metab. 2007 Jan;92(1):196-202.
  4. Anaissie J, DeLay KJ, Wang W, Hatzichristodoulou G, Hellstrom WJ. Testosterone deficiency in adults and corresponding treatment patterns across the globe. Transl Androl Urol. 2017 Apr;6(2):183-191.
  5. Traish AM, Miner MM, Morgentaler A, Zitzmann M. Testosterone deficiency. Am J Med. 2011 Jul;124(7):578-87.
  6. Tsujimura A. The Relationship between Testosterone Deficiency and Men's Health. World J Mens Health. 2013 Aug;31(2):126-35.
  7. Ding EL, Song Y, Malik VS, Liu S (2006) Sex differences of endogenous sex hormones and risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. JAMA 295: 1288– 1299.
  8. Goodale T, Sadhu A, Petak S, Robbins R. Testosterone and the Heart. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2017 Apr-Jun;13(2):68-72.
  9. “Det manliga klimakteriet” – vad säger forskningen? | Kry
  10. De Lorenzo A, Noce A, Moriconi E, Rampello T, Marrone G, et al. (2018) MOSH Syndrome (Male Obesity Secondary Hypogonadism): clinical assessment and possi‐ ble therapeutic approaches. Nutrients 10: 474.
  11. Mohamedkhier, Nihad A.a; Elghazali, Essama; Seedahmed, Khalid M.b. The effect of serum estrogen level on male infertility & semen parameters on Sudanese males attending Khartoum Dermatology Teaching Hospital. Egyptian Journal of Dermatology and Venereology 44(1):p 43-49, January-April 2024.
  12. Sansone A, Romanelli F, Sansone M, Lenzi A, Di Luigi L. Gynecomastia and hormones. Endocrine. 2017 Jan;55(1):37-44.
  13. Stanikova D, Luck T, Bae YJ, Thiery J, Ceglarek U, Engel C, Enzenbach C, Wirkner K, Stanik J, Kratzsch J, Riedel-Heller SG. Increased estrogen level can be associated with depression in males. Psychoneuroendocrinology. 2018 Jan;87:196-203.
  14. Estrogen in men: Symptoms of high and low levels, and more
  15. Pletzer B, Poppelaars ES, Klackl J, Jonas E. The gonadal response to social stress and its relationship to cortisol. Stress. 2021 Nov;24(6):866-875.
  16. Schneider G, Kirschner MA, Berkowitz R, Ertel NH. Increased estrogen production in obese men. J Clin Endocrinol Metab. 1979 Apr;48(4):633-8.
  17. Vaishnav B, Tambile R, Minna K, Addepalli S, Wadivkar A, Pailla R, Thakkar N, Balem S. Study of Gonadal Hormones in Males With Liver Cirrhosis and Its Correlation With Child-Turcotte-Pugh and Model for End-Stage Liver Disease Scores. Cureus. 2023 Jan 21;15(1):e34035.
  18. Almeida M, Soares M, Fonseca-Moutinho J, Ramalhinho AC, Breitenfeld L. Influence of Estrogenic Metabolic Pathway Genes Polymorphisms on Postmenopausal Breast Cancer Risk. Pharmaceuticals (Basel). 2021 Jan 27;14(2):94.
  19. Levine H., ET AL. Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis. Hum Reprod Update. 2017 Nov 1;23(6):646-659.
  20. WHO laboratory manual for the examination and processing of human semen. World Health Organization, 5th ed., 2010.
  21. Ford WC, North K, Taylor H, Farrow A, Hull MG, Golding J. Increasing paternal age is associated with delayed conception in a large population of fertile couples: evidence for declining fecundity in older men. The ALSPAC Study Team (Avon Longitudinal Study of Pregnancy and Childhood). Hum Reprod. 2000 Aug;15(8):1703-8.
  22. Kimblad A, Ollvik G, Lindh CH, Axelsson J. Decreased sperm counts in Swedish users of oral tobacco. Andrology. 2022 Sep;10(6):1181-1188.
  23. Näringstillskott som förbättrar spermiekvaliteten (nordicnutritioncouncil.com)
  24. Salas-Huetos A, James ER, Aston KI, Jenkins TG, Carrell DT. Diet and sperm quality: Nutrients, foods and dietary patterns. Reprod Biol. 2019 Sep;19(3):219-224.
  25. Boeri L, Capogrosso P, Ventimiglia E, Pederzoli F, Cazzaniga W, Chierigo F, Dehò F, Montanari E, Montorsi F, Salonia A. Heavy cigarette smoking and alcohol consumption are associated with impaired sperm parameters in primary infertile men. Asian J Androl. 2019 Sep-Oct;21(5):478-485.
  26. Allouche-Fitoussi D, Breitbart H. The Role of Zinc in Male Fertility. Int J Mol Sci. 2020 Oct 21;21(20):7796.
  27. Wang R, Wang S, Song Y, Zhou H, Pan Y, Liu L, Niu S, Liu X. Effect of vitamin E on Semen Quality Parameters: A Meta-Analysis of a Randomized Controlled Trial. Urol J. 2022 Nov 8;19(5):343-351.
  28. Akmal M, Qadri JQ, Al-Waili NS, Thangal S, Haq A, Saloom KY. Improvement in human semen quality after oral supplementation of vitamin C. J Med Food. 2006 Fall;9(3):440-2.
  29. Safarinejad MR. Efficacy of coenzyme Q10 on semen parameters, sperm function and reproductive hormones in infertile men. J Urol. 2009 Jul;182(1):237-48.
  30. Nouri M, Amani R, Nasr-Esfahani M, Tarrahi MJ. The effects of lycopene supplement on the spermatogram and seminal oxidative stress in infertile men: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2019 Dec;33(12):3203-3211.
  31. Falsig AL, Gleerup CS, Knudsen UB. The influence of omega-3 fatty acids on semen quality markers: a systematic PRISMA review. Andrology. 2019 Nov;7(6):794-803.
  32. Ahouansou S, Le Toumelin P, Crickx B, Descamps V. Association of androgenetic alopecia and hypertension. Eur. J. Dermatol. 2007;17(3):220–222.)
  33. Sharma L, Dubey A, Gupta PR, Agrawal A. Androgenetic alopecia and risk of coronary artery disease. Indian Dermatol Online J. 2013 Oct;4(4):283-7.
  34. Oh BR, Kim SJ, Moon JD, Kim HN, Kwon DD, Won YH, Ryu SB, Park YI. Association of benign prostatic hyperplasia with male pattern baldness. Urology. 1998;51(5):744–748.
  35. Chen W, Yang C-C, Chen G-Y, Wu M-C, Sheu H-M, Tzai T-S. Patients with a large prostate show a higher prevalence of androgenetic alopecia. Archives of Dermatological Research. 2004;296(6):245–249.
  36. Hawk E, Breslow RA, Graubard BI. Male pattern baldness and clinical prostate cancer in the epidemiologic follow-up of the first National Health and Nutrition Examination Survey. Cancer Epidemiol. Biomarkers Prev. 2000;9(5):523–527.
  37. Asfour L, Cranwell W, Sinclair R. Male Androgenetic Alopecia. 2023 Jan 25. In: Feingold KR, Anawalt B, Blackman MR, Boyce A, Chrousos G, Corpas E, de Herder WW, Dhatariya K, Dungan K, Hofland J, Kalra S, Kaltsas G, Kapoor N, Koch C, Kopp P, Korbonits M, Kovacs CS, Kuohung W, Laferrère B, Levy M, McGee EA, McLachlan R, New M, Purnell J, Sahay R, Shah AS, Singer F, Sperling MA, Stratakis CA, Trence DL, Wilson DP, editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc.; 2000–. PMID: 25905192.
  38. Sasmaz S, Senol M, Ozcan A, Dogan G, Tuncer C, Akyol O, et al. The risk of coronary heart disease in men with androgenetic alopecia. J Eur Acad Dermatol Venereol. 1999;12:123–5.
  39. Hirsso P, Rajala U, Hiltunen L, Jokelainen J, Keinänen-Kiukaanniemi S, Näyhä S. Obesity and low-grade inflammation among young Finnish men with early-onset alopecia. Dermatol. 2007;214:125–9.
  40. Nabaie L, Kavand S, Robati RM, Sarrafi-Rad N, Kavand S, Shahgholi L, et al. Androgenic alopecia and insulin resistance: Are they really related? Clin Exp Dermatol. 2009;34:694–7.
  41. Ruiz-Torres A, Melón J, Muñoz FJ. Insulin stimulates collagen synthesis in vascular smooth muscle cells from elderly patients. Gerontology. 1998;44:144–8.
  42. Bakry OA, Shoeib MA, El Shafiee MK, Hassan A. Androgenetic alopecia, metabolic syndrome, and insulin resistance: Is there any association? A case-control study. Indian Dermatol Online J. 2014 Jul;5(3):276-81.
  43. Sueki H, Stoudemayer T, Kligman AM, Murphy GF. Quantitative and ultrastructural analysis of inflammatory infiltrates in male pattern alopecia. Acta Derm. Venereol. 1999;79(5):347–350.
  44. Kligman AM. The comparative histopathology of male-pattern baldness and senescent baldness. Clinics in Dermatology. 1988;6(4):108–118.
  45. Jaworsky C, Kligman AM, Murphy GF. Characterization of inflammatory infiltrates in male pattern alopecia: implications for pathogenesis. British Journal of Dermatology. 1992;127(3):239–246.
  46. L. Nabaie, S. Kavand, R.M. Robati, et al. Androgenic alopecia and insulin resistance: are they really related? Clin Exp Dermatol, 34 (6) (2009), pp. 694-697.
  47. Ozbas Gok S, Akin Belli A, Dervis E. Is There Really Relationship between Androgenetic Alopecia and Metabolic Syndrome? Dermatol Res Pract. 2015;2015:980310.
  48. Geller J. Benign prostatic hyperplasia: pathogenesis and medical therapy. J Am Geriatr Soc. 1991 Dec;39(12):1208-16.
  49. Hao S, Östensson E, Eklund M, Grönberg H, Nordström T, Heintz E, Clements M. The economic burden of prostate cancer - a Swedish prevalence-based register study. BMC Health Serv Res. 2020 May 20;20(1):448.
  50. Mäns hälsa i fokus - Testosteron och livsstil | Werlabs
  51. Mäns psykiska hälsa | SKR
  52. Unmet need for mental healthcare among men Sweden: Gendered pathways to care
  53. Zitzmann M. Testosterone, mood, behaviour and quality of life. Andrology. 2020 Nov;8(6):1598-1605.
  54. Seidman SN, Araujo AB, Roose SP, Devanand DP, Xie S, et al. (2002) Low testosterone levels in elderly men with dysthymic disorder. Am J Psychiatry 159: 456–459.
  55. Shores MM, Moceri VM, Sloan KL, Matsumoto AM, KivlahanDR. Low testosterone levels predict incident depressive illness inolder men: effects of age and medical morbidity. J Clin Psychiatry.2005;66:7-14.
  56. Schneider G, Nienhaus K, Gromoll J, Heuft G, Nieschlag E,Zitzmann M. Aging males' symptoms in relation to the genetically determined androgen receptor CAG polymorphism, sex hormone levels and sample membership. Psychoneuroendocrinology.2010;35:578-587.
  57. Schneider G, Nienhaus K, Gromoll J, Heuft G, Nieschlag E, ZitzmannM. Depressive symptoms in men aged 50 years and older and theirrelationship to genetic androgen receptor polymorphism and sexhormone levels in three different samples. Am J Geriatr Psychiatry.2011;19(3):274-283.
  58. Berglund LH, Prytz HS, Perski A, Svartberg J. Testosterone levelsand psychological health status in men from a general population:The Tromsø study. Aging Male. 2011;14:37-41.

Vad behöver du? Vi har vitaminer, mineraler och kosttillskott för alla typer av behov.

Holistic_icon_behov

Behov

Holistic_icon_kosttillskott

Kosttillskott

Holistic_icon_superfoods

Superfoods

Holistic_icon_experter

Digitalt behovstest

Holistic_icon_holisticsvärld

Holistics värld

Holistic_icon_favoriter

Om Holistic